Turizmciler sevinçli uzmanlar endişeli

Delta Varyantının kasıp kavurduğu Rusya’yla Türkiye arasındaki uçuş yasağının bugün itibariyle kaldırılacak olması turizm sektörünü sevindirirken uzmanları endişelendiriyor…

İlk Yayın : 22 Haziran 2021 – Son Güncelleme 22 Haziran 2021, 15:33

İlk olarak Hindistan’da ortaya çıkan Delta varyantının dünyada baskın hale gelmesi ve aşılamada belli aşamaya gelmiş ülkelerde artması, yeni dalga endişesine yol açıyor. Şu anda 80’den fazla ülkede görülen Delta varyantı, koronavirüsün daha hızlı yayılmasına ve daha ağır geçirilmesine neden oluyor. Türkiye’de çok yaygın olunmasa da tek tük görüldüğü söylenen Delta varyantı, özellikle yaz aylarında olmamız ve önlemlerin gevşetilerek turizm sezonunu açmamız ile birlikte ‘3. Doz aşı gerekecek mi?’ sorusunu gündeme getirdi. Konuyla ilgili  açıklama yapan Mersin Tabip odası Başkanı Dr. Mehmet Antmen, özellikle aşı konusunda başarılı olmasına rağmen vaka sayılarının 9 binlere çıktığı İngiltere’yi işaret ederek tehlikeye dikkat çekti. İngiltere ile beraber Rusya’da da Delta sebebiyle ciddi vaka artışı olduğunu söyleyen Antmen, “İngiltere ve Rusya’da özellikle Delta varyantı nedeniyle çok ciddi artışlar var. Özellikle İngiltere daha haziranın başlarında ülkenin yüzde 70’ine tek doz aşı yapmıştı zaten, çift dozu da yüzde 60’lara varmak üzere. Rusya da aşı konusunda İngiltere ya da Türkiye kadar fazla aşı yapmış değil ama vaka sayısını bundan bir ay öncesine kadar iyice azaltmıştı,  İngiltere’de de 18 Mayısta vaka sayısı 0’dı. Şimdi İngiltere 9 binlere çıktı, Rusya’nınki de 17-18 bin civarında geziyor” dedi.

“TURİSTLİK BÖLGELERE EK ÖNLEMLER ALINMALI”

Delta varyantının Türkiye’de henüz yaygın olmadığını ancak tek tük görüldüğünü aktaran Antmen, “Şimdi bizim ülkede her zamanki gibi vakaların yeterince açıklanmaması ve ayrıntılı bilgilerin verilmemesi durumu var. Bu yüzden ortada net bir veri yok” şeklinde konuştu.  Bugünden itibaren Rusya’dan Türkiye’ye uçuşların başlamasının ciddi sorunlar yaratabileceği endişesinde olduklarını söyleyen Antmen, “Bu durum tüm Türkiye ve özellikle turizm yerleri açısından çok ciddi bir tehlike. Onun için ek önlemler alınması lazım, mutlaka önlem alınması lazım” dedi.  Özellikle PCR testi olmayanların asla ülkeye alınmaması gerektiğinin altını çizen Antmen, “Aşısız olanların kesinlikle alınmaması lazım, sınır kontrollerinin iyi yapılması azım. Aşı hızımız iyi şu anda, ama bu kontroller yapılmadığı ve önlemler de tamamen gevşetilip de bu Delta varyantının özellikle Rusya’dan buraya gelmesine neden olunursa çok ciddi bir sıkıntı bizi bekliyor gerçekten” ifadelerini kullandı. Bu anlamda koruyucu önlemlerin daha fazla gevşetilmesinin ciddi sıkıntı doğuracağına dikkat çeken Antmen, “Biz yeni tedbir alınsın demiyoruz, kapatın da demiyoruz ama en azından turistlik bölgelere, sınırlara ek önlemler olabilir, giriş çıkışların kontrolü açısından özellikle aşılanmaların kontrolü, test kontrolü bunların çok önemli olduğunu düşünüyoruz. Onun dışında başka bir önleme şu anda ihtiyaç yok” şeklinde konuştu.

“3. DOZ AŞI ÖNERİYORUZ”

Son olarak gündemi kurcalayan ‘Delta varyantına karşı hangi aşı yapılmalı?’ sorusuna açıklık getiren Antmen, “Şu anda varyanta yönelik Biontech’in de Sinovac’ın da çok net bir bilgisi yok. Ancak, Sinovac en fazla yüzde 70 koruyuculuğu olan bir aşı, Biontech’in yüzde 94-95 civarında koruyuculuğu var. O nedenle biz 65 yaş üstü ve sağlık çalışanlarına 3. doz aşıyı öneriyoruz mutlaka” dedi. Bu 3. Doz aşılamanın da tüm nüfusun tek doz aşısını olduktan sonra yapılması gerektiğini söyleyen Antmen, şöyle devam etti: “Bu bittikten sonra önce sağlık çalışanları ve 65 yaş üstü şeklinde bir aşılamanın çok yararlı olacağını düşünüyoruz. Yüzde 70 koruyuculuğu olan Sinovac aşısının Delta varyantına çok fazla bir etkisinin olmayacağını düşünüyoruz çünkü delta varyantı hem çok hızlı yayılıyor, hem de ağır seyrediyor.”

 

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu