Öğretmenlerin atama isyanı

İlk Yayın : 12 Mart 2021 – Son Güncelleme 12 Mart 2021, 08:33

Mersin’de, atanamayan öğretmenler adına açıklama yapan Muhammed Yasir Çukur, Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’un “Pandemi öğretmen atamalarını etkilemez” sözünü hatırlatarak, “Sayın bakanın sözünü çiğnememesini ve pandeminin acısının öğretmen atamalarından çıkarılmamasını bekliyoruz. Hep söylüyoruz, eğitimde tasarruf olmaz!” dedi. Çukur ayrıca, açıklanan 20 bin öğretmen atamasının kendileri için hayal kırıklığı olduğunu vurgulayarak bu sayının ek atamalarla birlikte 60 bine çıkarılmasını istedi.

Türkiye’de yıllardır atama bekleyen öğretmen sorunu bir türlü çözülemezken, her yıl bu kervana üniversite mezunu binlerce genç daha katılıyor. Ek atama isteyen öğretmen adayları Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’tan gelecek ek atama haberini umutla beklerken Mersin’deki atanamayan öğretmenler de seslerini duyurmak için Mersin Gazeteciler Cemiyeti’nde bir araya geldi. Burada “20 bin yetmez, öğretmenin hakkı ek 40 bin”, “Susma haykır, 40 bin haktır”, “Mersin burada ek atama nerede?”, “Durmak yok atamaya devam”, “Ziya Öğretmen candır, ek atama şarttır” yazılı pankartlar açan grup adına açıklama yapan Muhammed Yasir Çukur, Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından kamuoyuna duyurulan 20 bin öğretmen atamasının aylardır atama bekleyen yüzbinlerce öğretmen adayını büyük bir hayal kırıklığına uğrattığını söyledi. Bu kontenjan duyurusu sonrasında yaşanan ümitsizlikle bazı öğretmen adaylarının intihar ettiğini anımsatan Çukur, “Halen içinde bulunduğumuz bu hüsran dolu bekleyişimiz sürüyor. Bizler hayatlarını eğitime adamış ve geriye kalan hayatlarını da öğrencilerinin ufkunda, geleceğe açılan her bir penceresinde pusula olmaya ant içmiş eğitim neferleriyiz. Tek isteğimiz şu dünyada kendimizi ait hissettiğimiz yegane yer olan okullarımızda öğrencilerimize kavuşabilmek” dedi.

“700 BİN ÖĞRETMEN ADAYI ATAMA BEKLİYOR”

Sayıştay verilerine göre kurum bazlı öğretmen ihtiyacının 138 bin 393, sendikaların verilerine göre ise bu sayının 144 bin olduğu bilgisini veren Çukur, şöyle devam etti:
“Atama bekleyen öğretmen adayı arkadaşlarımızın sayısı 700 bini geçmiş bulunmakta iken Sayıştay raporları doğrultusunda ülkemizde öğretmen açığı 138 bin gibi yüksek bir rakamdadır ve bu açığın 28 bini sadece İstanbul’daki okullardadır. Bakanlığımız 138 bin öğretmen açığını ücretli öğretmenlikle kapatmaya çalışmakta ve valiliklerden alınan veriler doğrultusunda 80 bin 583 ücretli öğretmen öğretmenlik gibi kutsal bir mesleği hatırı sayılmayan rakamlara çalıştırılıp ve günü kurtarmak adına meslek hakları güvence altına alınmadan çalışmaya mecbur bırakılmaktadır. Bunların dışında geçtiğimiz yıl emekliye ayrılan ya da muhtelif sebeplerden bu kutsal görevi bırakmak zorunda kalan öğretmenlerimizin sayısı 30 bine yakındır bu rakama ilaveten pandemi ile birlikte kronik rahatsızlığı dolayısıyla dersliklerine gidip derslerini işleyemeyen binlerce öğretmenimiz emekliye ayrılmayı beklemektedir. Bütün bu durumlar göz önüne alındığında verilen 20 bin kadro asla kabul edilebilir bir sayı değildir. Talebimiz verilen 20 bin kadroya ek olarak 40 bin kadro daha tahsis edilmesidir.”
“EĞİTİMDE TASARRUF OLMAZ”

Birçok kesimin olduğu gibi öğretmen adaylarının da pandemi koşullarında maddi-manevi darboğaz yaşadığını vurgulayan Muhammed Yasir Çukur, daha sonra şu görüşlere yer verdi:
“Kimimiz cebindeki son parasıyla KPSS kitabı aldı kimimiz ise hem sınava hazırlanıp hem de koronaya yakalanmış aile üyesinin bakımını üstlendi. Sınava günler kala öğretmen adayı evladını atandığı okulda göremeden hayata gözlerini yuman annelerimiz babalarımız oldu. Her lahzasında her merhalesinde verilmiş bin bir emek, aşılmış bin bir zorluk bulunan 2020 KPSS’den alnının akıyla yüksek puanlar ve sıralamalarla sağ çıkan öğretmen adaylarımız cumhurbaşkanımızın açıkladığı 20 bin öğretmen ataması haberi karşısında dumura uğramıştır. Çile dağları aşılarak, onca emek verilerek alınan puanların karşılığı asla 20 bin atama olamaz. ‘Pandemi öğretmen atamalarını etkilemez’ diyen Bakan Selçuk’un sözünü çiğnememesini ve pandeminin acısının öğretmen atamalarından çıkarılmamasını bekliyoruz. Hep söylüyoruz söylemeye de devam edeceğiz: Eğitimde tasarruf olmaz:”

 

SENDİKA BAŞKANI ERCAN: “ÜCRETLİ ÖĞRETMENLİĞİ KABUL ETMİYORUZ”

Türk Eğitim Sen Mersin Şube Başkanı Metin Ercan da, “Arkadaşlarımızın gayet masum talepleri var. Arkadaşlarımız, gençlerimiz uzun bir süredir sınava hazırlandı. Ciddi sıkıntıların içinden geçtiler. Ciddi beklenti içine girdiler. Ama geçtiğimiz günlerde bakanımızın 20 bin kontenjan açıklamasıyla hem genç meslektaşlarımız hem bizler büyük bir hayal kırıklığına uğradık. Bugün 20 bin öğretmen atamasının müjde olarak haber yapılması bizi yürekten yaralamıştır. 60 bin kontenjan verilmesi lazım. Milli eğitimde 80 bin civarında ücretli öğretmen var. 138 bin tane öğretmen açığı var. 500 binin üzerinde de mezun olmuş atama bekleyen kardeşlerimiz var. Biz ücretli öğretmenliği kabul etmiyoruz. Kamuda siz ücretli doktorluk diye duydunuz mu? Ücretli hâkim savcı duydunuz mu? Ücretli diş hekimi duydunuz mu? Ücretli mühendislik duydunuz mu? Neden öğretmenlik ücretli olsun?” şeklinde konuştu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu