HAYKONFED’den kitlesel talep çağrısı

İlk Yayın : 17 Eylül 2021 – Son Güncelleme 17 Eylül 2021, 07:56

Hayvanların Yaşam Hakları Konfederasyonu (HAYKONFED) Başkanı Nesrin Çıtırık, yasaklı ırklarla ilgili belirlenen uygulamalardan bir an önce vazgeçilmesi için, tüm hayvanseverleri kitlesel bir talep oluşturmaya davet etti.

Yasaklı ırk statüsündeki hayvanlar ile ilgili 14 Temmuz’da yürürlüğe giren yeni düzenleme ile el konulmuş ve barınaklarda bulunan hayvanların sahiplerine iade edilmesi,  sahipsiz olanların sahiplendirilmesine karar verilmiş, Tarım ve Orman Bakanlığı Hukuk Hizmetleri Genel Müdürlüğü aleyhte mütalaası ile ailelere geri verilmesi yasaklanmış, durum birçok hayvanseverin tepkisine yol açmıştı. Geçtiğimiz haftalarda duruma tepki göstererek uygulamadan bir an önce vazgeçilmesi çağrısında bulunan Hayvanların Yaşam Hakları Konfederasyonu (HAYKONFED) Başkanı Nesrin Çıtırık, tüm hayvanseverleri kitlesel bir talep oluşturmaya davet etti. Konuyla ilgili açıklama yapan Çıtırık, “Yeni çıkan 7332 Sayılı Kanun’unda ‘bakımevlerindeki el konmuş yasaklı ırklar sahiplerine verilecek, yasada hiçbir engel yok’ diye açıkça ifade ediyorlar. Fakat Tarım Bakanlığı Hukuk Hizmetleri Genel Müdürlüğü, ön yargılı adeta hayvan düşmanlığı çağrıştıran, gerçeklere aykırı ifadelerle bu hayvanların sahiplerine verilmeyeceği mütalaasını verdiler” dedi. Hayvanseverlere ortak bir yazı ile bakanlık, müdürlük ve yetkili birimlere talep yazısı iletmeleri çağrısında bulunan Çıtırık, “Peki sizler ne yapacaksınız? Cumhurbaşkanlığı, İletişim Başkanlığı, Tarım Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, Tarım Komisyonu Başkanı Yunus Kılıç, Milletvekilleri, Tarım Bakanlığı Hukuk Hizmetleri’ne, mail adreslerini, cep telefonlarını bulduklarınızın whatsapp mesajlarına, bütün sosyal medya hesaplarına yollayarak kitlesel talep oluşturmalısınız” diye konuştu.

Çıtırık tarafından paylaşılan talep yazısı şu şekilde: “Konu: Bilgi ve araştırmaya dayanmayan, yasayı hayvanlar aleyhine kişisel görüşler ile yorumlayan ve hayvanların ölüm kararı demek olan MÜTALAANIN yasaya uygun hale getirilmesini, yasayı yazan Sn Yunus Kılıç ve Sn Mustafa Yel ile istişarede bulunulmasını, AİLESİ olan yasaklı ırkların geri verilmesinin tüm belediyelere yazılması talebi. Ailelerinden polis zoru ile el konarak alınıp belediye barınaklarında esir edilmiş yasaklı ırkların ailelerine geri verilmesine yeni yasa imkan verirken, Hukuk Hizmetleri Genel Müdürlüğünün hayvan aleyhtarı mütalaası ile bebekken sahiplenilmiş, çocuklarla büyümüş bu hayvanlar, belediye vahşeti altında ölüm barınaklarında can verecekler. Ayrıca, el koyma bir koruma tedbiridir ve el konup barınaklara götürülen hayvanların mülkiyet hakkı hala hayvan sahiplerindedir. Dolayısı ile sahipli konumunda olan bu hayvanların mevcut yasaya 3. madde olarak eklenen altı ay içinde hayvanlarını kısırlaştırıp çipletip kaydettirme hakkından faydalanmaları yasal bir hükümdür. Bir hukuksal kural veya görüşün toplum vicdanında da kabul görmesi gereklidir. Oysa, ölüm emrini veren, hukuku hayvan aleyhine zorlayan ve toplum vicdanında da kabul görmeyen bu ön yargılı mütalaa, mevcut yasa ile çelişkiler içindedir. Bu tür bilgisizlik ve hayvan düşmanlığı içeren ve hayvanların ölüm kararı demek olan mütalaanın yasaya ve vicdana uygun hale getirilmesini, yasayı yazan milletvekilleri istişarede bulunulmasını, Adalet Bakanlığından görüş alınmasını, tüm belediyelere yasaklı ırkların sahiplerine geri verilmesinin yazılmasını talep ediyoruz.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu