“Ağır hastalar serbest bırakılsın”

İHD Mersin Şube Sekteri Gazi İnci,  hapishanelerde özellikle hasta ve yaşlılar için birçok hak ihlalinin yaşandığını öne sürerek,  “Hapishanelerde hasta mahpusların yaşam hakkı korunsun, ağır hasta mahpuslar serbest bırakılsın” çağrısında bulundu.

İlk Yayın : 27 Ekim 2021 – Son Güncelleme 27 Ekim 2021, 10:33

İnsan Hakları Derneği (İHD) Mersin Şubesi, Dünya Hasta Hakları Günü nedeniyle basın açıklaması gerçekleştirdi. Şube binasında gerçekleştirilen basın açıklamasını İHD Mersin Şube Sekteri ve Cezaevi Komisyon Sözcüsü Gazi İnci okudu. Türkiye hapishanelerinde İHD’nin 2020 yılı Haziran ayı tespitlerine göre 604’ü ağır olmak üzere en az bin 605 hasta mahpus bulunduğunu söyleyen İnci, “Bizlerin tespitleri ancak başvurular, basına yansıyan bilgilerle ulaşabildiğimiz kadarıyladır. Ancak gerçek sayının çok daha fazla olduğunu biliyoruz. Adalet Bakanlığı hasta mahpuslara dair verileri kamuoyu ile paylaşmamaktadır” dedi. Hapishanelerde pek çok sağlık hakkı ihlali yaşandığını iddia eden İnci, tespit edilen sağlık sorunları şöyle sıraladı: “Aşırı kalabalık koğuşlar, revire geç çıkarılma, revirlerden polikliniklere ve polikliniklerden 3. basamak sağlık hizmetlerine sevk işlemlerinde aylarca sıra beklenmesi, yoğunluğu kaldıracak nitelik ve kapasitede sağlık hizmeti koşullarının olmaması, revirlerde her zaman doktor olmaması, bazı hapishanelerde güvenlik görevlilerinin kelepçeleri açmadığı ve hekimlerin de açılmasını talep etmemesi, hastane sevklerinin ya geç yapılması ya da hiç yapılamaması, ilaçların verilmemesi veya geç verilmesi, sevklerde arama baskısı ve (özellikle astım hastalarını kötü etkileyen) tek hücreli ring araçlarıyla sevk zorlaması, Ağır hasta mahpusların, hastalıklarının son dönemlerine gelmelerine rağmen tahliye edilmemesi ısıtılmayan ve havalandırılmayan koğuşlar, mahpusların gün ışığından yeterince faydalandırılmaması, diyet yemeklerinin verilmemesi, temiz suya erişim vb.”

 

“AĞIR HASTALAR SALIVERİLMELİ”

 

Tedavileri gerektiği gibi yapılmayan mahpusların hapishanelerde yaşamını yitirdiğini söyleyen İnci, “Ağır hasta mahpusların, hastalıklarının son dönemlerine gelmelerine rağmen tahliye edilmemeleri hapishanelerde birçok mahpusun yaşamını yitirmesine neden olmaktadır. 2020 yılı başından bugüne kadar tespit edebildiğimiz kadarıyla 89 hasta mahpus yaşamını yitirmiştir. Bunların 23’ü Covid-19 nedeniyle yaşamını yitirmişken, 6’sı ise ölüm sınırına geldiklerinde tahliye edilmiş ve çok kısa bir zaman içinde ise yaşamlarını yitirmişlerdir. Hasta mahpuslar bir devlet politikası olarak ya hapishanelerde ölüme terk edilmekte ya da hastalıkları nedeniyle ölüm sınırında tahliye edilmektedir. Bu durum açıkça yaşam hakkı ihlalidir” ifadelerini kullandı.  “Hapishanelerde hasta mahpusların yaşam hakkı korunsun, ağır hasta mahpuslar serbest bırakılsın!” çağrısında bulunan İnci, İHD’nin konuya ilişkin taleplerini söyleyerek, “Hapishanelerde bulunan ağır hasta mahpusların tümü tam teşekkülü herhangi bir hastane raporuna istinaden derhâl salıverilmeli, tedavileri ailelerinin yanında sürdürülmeli ve sağlık sigortası devlet tarafından karşılanmalıdır, tedavi ve bakım süreçlerinin hapishane koşullarında yürütülmesinin imkânsız olduğu mahpuslar için dahi ‘hapishanede kalabilir’ raporları veren Adli Tıp Kurumu, sağlık sebebiyle infazın ertelenmesi raporlarında son ve tek merci olmaktan çıkarılmalıdır” diye konuştu.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu