“Yetkililer nerede?”

Mersin Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu ve Kadın Meclisleri üyeleri, son günlerde yine artış gösteren kadın cinayetlerini protesto etti.

İlk Yayın : 5 Ağustos 2021 – Son Güncelleme 5 Ağustos 2021, 12:38

Mersin Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu üyesi Sena Selçukoğlu, son günlerde yaşanan orman yangınları ve kadın cinayetleri ile ilgili, “Yangınlara biz müdahale ederken, Azra Gülendam Haytaoğlu’nu biz bulmaya çalışırken, şüpheli kadın ölümlerini biz aydınlatmaya çalışırken yetkililer nerede? Biz doğayı, kadınları, çocukları korumaya çalışırken sorumlular görevlerini yerine getirmek için ne bekliyorlar?” diye sorarak sorumluların görevden çekilmesi çağrısında bulundu.

Mersin Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu ve Kadın Meclisleri, Antalya’da Mustafa Murat Ayhan isimli erkek tarafından katledilen Akdeniz Üniversitesi öğrencisi 21 yaşındaki Azra Gülendam Haytaoğlu ve son günlerde yaşanan ülke gündemine oturan orman yangınları ile ilgili basın açıklaması gerçekleştirdi. Özgecan Aslan Barış Meydanı’nda bir araya gelen kadınlar, “Aleyna Çakır’a ne oldu?”, “Sözleşmeyi geri çek kararı uygula” ve “Sessiz kalmıyoruz” yazılı dövizler açtı.

Kadınlar adına açıklamayı okuyan Sena Selçukoğlu, “Geçen hafta perşembe gününden beri kayıp olan ve bugün canice öldürüldüğü anlaşılan Azra Gülendam için burada toplandık. Azra’nın işkenceyle öldürüldüğünü öğrendik. Azra’nın kayıp ihbarı verildiğinde yetkililer ‘Telefon sinyaline ancak pazartesi günü bakabiliriz’ demişler. Azra’nın öldürüldüğü haberini aldığımız pazartesi günü Azra artık aramızda değil” dedi. “Kadınları koruması gerekenler nerede?” diye soran Selçukoğlu, “Ormanlar yanıyor, kadınlar öldürülüyor. Günlerdir binlerce ağaç, yüzlerce hayvan, onlarca insan yanarak can verdiler. Yangınlar hala söndürülmediği için ormanlar hala yanmaya devam ediyor.  Azra’yı günlerdir bulmayanları, yangınlar büyürken havadan müdahale etmeyenleri gayet iyi biliyoruz” şeklinde konuştu.

“ANAYASAYI, YASAYI, SÖZLEŞMEYİ UYGULATACAĞIZ”

Devletin önlem ve tedbir alıp, korumak zorunda olduğunu söyleyen Selçukoğlu, “Kadın cinayetleri için önlem almayanlar da; iklim krizleri için, yangınlar, seller depremler için önlem almayanlar da bunlardan sorumlu olanlardır. Sorumluları biliyoruz. İstanbul Sözleşmesi’nden çıkılmasına karar verenler, 6284 sayılı kanunu uygulamayanlar Azra’nın öldürülmesinin sorumlularıdır. Ormanları talan edenler, arsa arsa patronlara peşkeş çekenler, yangın uçağı almak yerine lüks uçaklarla ülke ziyaretlerine gidenler yangında, selde ölen canların sorumlusudur” ifadelerini kullandı. Azra’yı, Emine Gökkız’ı korumanın mümkün olduğunu belirten Selçukoğlu, “Günlerce meydanlarda savunduğumuz İstanbul sözleşmesi ile kadın cinayetlerini önlemek mümkün. İstanbul Sözleşmesi’nden tam da bu yüzden vazgeçmiyoruz. Yangınlara biz müdahale ederken, Azra Gülendam Haytaoğlu’nu biz bulmaya çalışırken, şüpheli kadın ölümlerini biz aydınlatmaya çalışırken yetkililer nerede? Biz doğayı, kadınları, çocukları korumaya çalışırken sorumlular görevlerini yerine getirmek için ne bekliyorlar?” diye sordu. Yetkililerin yapmadıklarını anlatmaya, görevlerini yapmaları için mücadele etmeye devam edeceklerini söyleyen Selçukoğlu, “O koltuklarda oturanlar ya görevlerini yapacaklar, ya da o koltukları boşaltacaklar. İklim krizini, kadın cinayetlerini durdurmak için mücadelemizi sürdüreceğiz. Anayasayı, yasayı, sözleşmeyi uygulatacağız” diye konuştu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu