PlastiksizDoğu Akdeniz için birliktelik çağrısı

İlk Yayın : 15 Nisan 2021 – Son Güncelleme 15 Nisan 2021, 19:06

Doğu Akdeniz bölgesindeki plastik kirliliğine dikkat çekmek ve deniz kirliliğinin önüne geçebilmek için Plastiksiz Doğu Akdeniz Platformu adı altında bir araya gelen 15 kurum ve kuruluş ortak bir bildiri yayımladı. Bildiride, plastik üretim ve tüketimini azaltmak ve atık yönetim alt yapısını geliştirmek için vatandaşlara ve sivil toplum örgütlerine çağrı yapıldı.

Mersin Büyükşehir Belediyesi ve TMMOB Çevre Mühendisleri Odası Mersin Şubesi’nin de destek verdiği platformdan yapılan bildiride, Doğu Akdeniz kıyılarında Samandağ’dan Anamur’a kadar uzanan sahil şeridinin, eşsiz güzellikleri barındıran önemli bir biyoçeşitlilik merkezi olduğu ve Türkiye’nin 14 Ramsar sulak alanından 3 tanesi olan Göksu Deltası, Yumurtalık Lagünü Milli Parkı ve AkyatanLagünü’nün Doğu Akdeniz’de bulunduğu hatırlatıldı. Dünyanın başka hiç bir yerinde olmayan bitki türlerini barındıran sahillerin aynı zamanda deniz kaplumbağalarının da çok önemli yuvalama alanları olduğuna dikkat çekilen bildiride, “Ekolojik açıdan oldukça önemli ve eşsiz olan bu kıyılar maalesef Akdeniz’in plastikle en fazla kirletilmiş bölgelerinden biridir. Samandağ’dan Anamur’a kadar olan kumul sahillerinin, metrekarede 1000-1200 adet mikroplastik miktarı İle Akdeniz’deki neredeyse en yüksek kirliliğine maruz kaldığını gösteriyor. Bunun yanında WWF tarafından yapılan tahminler de günlük olarak 31 kg’a yakın plastiğin bir kilometrelik sahil çizgisine vurduğunu ortaya koyuyor. Greenpeace Akdeniz’in raporuna göre Akdeniz’in de yer aldığı bölgelerde incelenen iki balıktan birisinin midesinde plastik var! Akdeniz’in eşsiz kıyılarının plastik ve diğer atık çöplerden kurtarılması elzemdir. Bu bağlamda bizler vatandaşları ve sivil toplum örgütlerini plastik üretim ve tüketimini azaltmak, ayrıca atık yönetim alt yapısını geliştirmek için sorumluluk almaya çağırıyoruz” denildi. Çevre Mühendisleri Odası Mersin ŞubesiYönetim Kurulu Başkanı Sinan Can da, Doğu Akdeniz için bu birlikteliğin önemli olduğuna dikkat çekti.

PLASTİKSİZ DOĞU AKDENİZ PLATFORMU ÜYELERİ

Mersin Büyükşehir Belediyesi,Karataş Belediyesi, Seyhan Belediyesi, Samandağ Belediyesi, Arsuz Belediyesi, Doğu Akdeniz Belediyeler Birliği, Çukurova Belediyeler Birliği, Çevre Mühendisleri Odası Mersin Şubesi, Çukurova Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi, Adana Karataş ve Yumurtalık İlçeleri Turizmi Geliştirme Altyapı ve Hizmet Birliği, WWF-Türkiye ( Doğal Hayatı Koruma Vakfı ), Doğa Araştırmaları Derneği, Türkiye Çevre Eğitim Vakfı (TÜRÇEV), Mikroplastik Araştırma Grubu, Greenpeace Akdeniz.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu