ÖLÜMCÜL GÜRÜLTÜ

İlk Yayın : 29 Şubat 2024 – Son Güncelleme 29 Şubat 2024, 10:49

Kent yaşamının en büyük sorunlarından biri de gürültünün kontrol edilemez bir hal almasıdır. Ana caddelerdeki yoğunluk; araçların çıkarttığı sesler bir yana, farklı etmenlerin bir araya gelişiyle birlikte tahammül edilemez sonuçlar doğurmaktadır. Duyarlılığı yüksek insanların saldırgan tavırlar sergilemesinin kaçınılmaz kavgaları doğurduğunu da söylemek mümkün. Toplumsal bir sorunu tek başına tetiklemese de yapı taşlarından biri olarak düşünülebilir. Üstelik ölümcül sonuçları da beraberinde getiren gürültü kirliliğine bir dur demek gerekiyor.

Kentimizdeki gürültünün tarafıma etkisi; trafikte korkunç bir kaygı oluşturduğu için bu yazıyı yazma zorunluluğu hissettim. Bisikletle ulaşım yapan bir vatandaş olarak, farkındalık yaratmayı bir görev edindim. Mersin’de çok yaygın bir şekilde kullanımı olan bisiklet, kornası olmayan bir ulaşım aracıdır. Bizim yapabileceğimiz ses uyarısı sadece zile basmak oluyor. Çoğu bisiklette kullanılan zil, belli bir ses düzeyindedir. Bu da özellikle ana caddelerdeki gürültü kirliliğinin içinde eriyen bir ses parçası olmakta.

Malum, her caddede bisiklet yolu yok. Bu nedenle otoyolu kullanarak bir yerden bir yere gitmeye çalışan bisikletliler, cadde üzerinde büyük risk altında ulaşımını sürdürüyor. Zil sesinin duyulmaması bu riski artıran bir faktör… Üstelik buradaki sorun sadece yol istemek değil, can güvenliğinin sağlanmasıdır.

Trafik akarken sağ tarafta durmuş olan araçların her an sol taraftan kapıyı açma ihtimali var ve yol genellikle boşken bunu yapıyorlar. O sırada bisikletle geçerken zile basıp geçeceğimizi belirtmemiz gerekiyor. Aksi halde araçtaki sürücü bisikleti görmeyebilir ve hızla giden bir bisikletli, aniden kapısı açılan araç yüzünden çok ciddi bir kaza yapabilir. Hatta bu tip ölümlü kazaların örneklerini hem motorlularda hem de bisikletlilerde gördük.

Sonuç olarak; bisikletin zilinin duyulamayacağı bir gürültü, farklı kaza senaryolarının gerçekleşmesine sebep olmaktadır. Bu nedenle özellikle Mezitli merkez, Çamlıbel ve Pozcu’daki ana yollarda bu gürültünün kontrol altına alınması çok büyük bir önem taşımaktadır.

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu