Mühendisler de şiddetten şikayetçi

İlk Yayın : 28 Mart 2024 – Son Güncelleme 28 Mart 2024, 10:33

TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası Mersin Şube Yönetim Kurulu’ndan yapılan açıklamada yapı denetimi görevini yerine getiren mühendislere yönelik şiddet olaylarının arttığına dikkat çekilerek bu durumun kamu güvenliğini tehdit ettiği ve gerekli tedbirlerin alınması çağrısında bulunuldu.

TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası Mersin Şubesi’nin açıklamasına göre, ülkenin deprem tehlikesi altında olduğu gerçeği göz önüne alındığında, sağlıklı ve güvenli yapıların üretilmesinin can ve mal güvenliği açısından büyük önem taşıdığı vurgulandı. Ancak, yaşanan son depremler ve yapı üretimi süreçlerindeki sorunların, yapı denetim sisteminin eksikliklerini bir kez daha ortaya koyduğunun ifade edildiği açıklamada, yapı denetim sistemindeki mevzuat ve uygulama kaynaklı sorunlara dikkat çekilerek 4708 sayılı Yapı Denetimi Hakkında Kanun’un ticari bir hizmet olarak kurgulanmasının, denetimin kamusal niteliğini göz ardı ettiği belirtildi. Açıklamada ayrıca, yapılan düzenlemelerin denetimin bağımsızlaşmasını amaçladığı ancak yeni sorunlara yol açtığı ifade edildi.

ARTAN ŞİDDET KAMU GÜVENLİĞİNİ TEHDİT EDİYOR

Öte yandan açıklamanın devamında yapı denetimi görevini yerine getiren mühendislere yönelik artan şiddet olaylarına da değinilerek son dönemlerde şantiye sahalarında yapı denetimi yapan mühendislere karşı gerçekleşen fiziksel ve sözlü saldırıların örnekleri verilip ve bu durumun kamu güvenliğini tehdit ettiği vurgulandı. Açıklama şöyle devam etti: “Resmî rakamlara göre 50 binden fazla canımızı yitirdiğimiz, 11 ilimizde büyük yıkımlara yol açan 6 Şubat Depremlerinin ardından inşaatların yapım süreçlerinde denetim ve kontrollerin önemi net bir şekilde görülmüş olmasına rağmen meslektaşlarımızın görevlerini doğru ve sağlıklı bir şekilde yerine getirmesinin engellenmesi ve şantiyelerde şiddete uğramasına karşı önlem alınmaması kabul edilemez. Deprem gerçeğiyle karşı karşıya bulunan ülkemizde yapı üretimi ve denetimi süreçleri toplumun can ve mal güvenliğini yakından ilgilendiren süreçlerdir. Dolayısıyla meslektaşlarımızın şantiye sahalarında verdiği hizmet de kamusal niteliktedir. Bu yanıyla meslektaşlarımıza yönelik şiddet, kamu güvenliğini ve sağlığını tehdit etmektedir. Şantiyelerde denetim ve yönetim görevini yürüten meslektaşlarımız kamu görevlisi niteliğinde sayılmalı, can güvenliklerinin sağlanması da bizzat kamu gücünün sorumluluğunda olmalıdır. Önemle vurgulamak isteriz ki, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı başta olmak üzere şantiyelerdeki şiddete karşı ilgili kurum ve kuruluşlar gerekli tedbirleri almalı, meslektaşlarımıza yönelik şiddet son bulmalıdır.” Açıklamanın sonunda yapı denetimi süreçlerinde yaşanan sorunlara ve mühendislere yönelik şiddete karşı çözüm önerileri sunularak, bu konuda gerekli tedbirlerin alınması çağrısında bulunuldu.

Başa dön tuşu