Mersin Onur Haftası Komisyonu, Mersin Valiliği tarafından etkinliklerinin yasaklanmasına yaptıkları açıklama ile tepki gösterdi.
Mersin Valiliği’nin 15 gün boyunca açık ve kapalı alanda her türlü eylem ve etkinliği yasaklaması üzerine Bu yıl ‘İllüzyon’ teması ile yapılacak olan “Mersin Onur Haftası” yasaklandı. Onur Haftası Komisyonu Eğitim ve Bilim Emekçileri (Eğitim Sen) Mersin Şubesi’nde basın açıklaması yaptı. Açıklamaya Sosyalist Yeniden Kuruluş Partisi (SYKP) Eş Genel Başkanı Canan Yüce, Mersin Kadın Platformu bileşenleri, Mersin Emek ve Demokrasi Platformu bileşenleri ve çok sayıda kişi katıldı.
Komisyon adına açıklamayı okuyan Nalan Turgutlu Bilgin, iktidar ve aygıtları tarafından LGBTİ+’ların varlığının kriminalize edildiğini söyledi. Ülke genelinde Onur Haftası etkinliklerine karşı konulan yasaklara değinen Bilgin, “Bizler gün geçtikçe artan devlet şiddetine, LGBTİ+ ların kriminalleştirilmesine, devlet eliyle çetelere hedef gösterilmesine, her türlü baskı şiddet ve ayrımcılığa, homofobiye, bifobiye, transfobiye, erkek yargıya, patriarkal sisteme karşı tüm varlığımızla direnmeye devam ediyoruz” dedi.
“BELEDİYELER ÖLÜ TAKLİDİ YAPIYOR”
Devletin ve güvenlik güçlerinin Onur Haftası süreçlerinde adım attıkları her işletmeyi tehdit ettiğine dikkat çeken Bilgin, muhalif belediyelerin dahi ölü taklidi yaptıklarını belirterek, “Yıllardır bizi lafta gerici çetelerden korumak amaçlı açık alandaki etkinliklerimizi iptal eden zihniyet şu an böyle bir senaryo yazma gereği bile duymuyor. Alenen yıllardır maç yaptığımız halı sahalar, iş yaptığımız oteller, çay içtiğimiz kafeler devlet ve güvenlik kolları tarafından tehdit ediliyor. Paramızla hizmet satın almamız engelleniyor. Sadece bununla kalmıyor sesimiz, sözümüz kısılmaya çalışılıyor. Mesela bilbord ve raket çalışmalarımız (sadece temel insan haklarını hatırlatan) yayınlanmıyor ve valisi, belediyesi, belediye meclisi, taşeronu derken bu şekilde el birliğiyle korku toplumu ve faşizm yaratılıyor. Daha 2019’da Onur haftalarında tweet atabilen muhalif belediyeler bu süreçte, bu hukuksuzluğa karşı ölü taklidi yapıyor. Baskıcı, gerici ve yasakçı zihniyet gücünü tam da bu sessizlikten alıyor” ifadelerini kullandı.
