Köylülerin ÇED zaferi

İnsu taşocağı eyleminde köylülerin isteği oldu, bakanlık ÇED sürecini sonlandırdı…

İlk Yayın : 14 Nisan 2021 – Son Güncelleme 14 Nisan 2021, 09:15

Mersin’in merkez Yenişehir İlçesi İnsu Mahallesi ile Değirmençay Mahallesi arasındaki 97 hektarlık alana yapılacak taşocağı tesisinde köylülerin istediği oldu. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, taş ocağının mevzuata uygun olmaması nedeniyle ÇED sürecini sonlandırırken karar bölge halkı tarafından sevinçle karşılandı.

Geçtiğimiz günlerde Merkez Yenişehir İlçesi İnsu Mahallesi ile Değirmençay Mahallesi arasındaki 97 hektarlık alana yapılmak istenen taşocağının Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) toplantısı, bölge halkı ve çevrecilerin tepkisi üzerine yapılamamıştı. İnsu Köy meydanında toplanarak eylem yapan bölge halkının tepkisinden çekinen İl Çevre Müdürlüğü ekipleri ile taş ocağı yapacak firmanın yetkilileri etten duvar ören jandarma barikatının içine girmeden ‘ÇED toplantısı gerçekleştirilememiştir’ şeklinde tutanak tutup bölgeden uzaklaşmıştı. Köylüler taşocağının bölge tarımına, zeytinlik alanlara ve yollarına zarar vereceğini belirterek, yapılacak tesise karşı çıkmıştı. Köylülerin bu eylemi sonuç verdi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı taşocağı yapılacak bölgenin tarım alanı olması ve 3 kilometrelik alanda zeytinliklerin olması nedeniyle ÇED sürecini sonlandırdı.
İLGİLİ BİRİMLERE GÖNDERİLDİ

ÇED İzin ve Denetim Genel Müdürü Mehrali Ecer imzalı yazıda Mersin Valiliği Tarım ve Orman Müdürlüğü’nün kurum görüşünde ve proje alanı ile ilgili olarak teknik elemanlarca yerinde ve Tarım Dışı İzinlendirme Ovalar Portalı (TAD) ortamında yapılan incelemede, söz konusu projenin içerisinde tarım alanları ile sahanın 3 kilometrelik mesafesinde zeytinliklerin bulunduğuna dikkat çekilerek, taşocağı yapımının mevzuata uygun olmayacağı için ÇED sürecinin sonlandırıldığı belirtildi.

ÖZYİĞİT: PROJEDEN VAZGEÇİLDİ

Eylemlerde köylülere destek veren Yenişehir Belediye Başkanı Abdullah Özyiğit, kararı değerlendirerek, ilçelerinin kuzeyindeki İnsu ile Değirmençay Mahalleleri arasındaki 97 hektarlık alana, kalker ocağı kırma eleme tesisi yapılması için girişimde bulunulduğunu hatırlattı. Yenişehir’e hakim alana yapılacak taş ocağına İnsu, Değirmençay ve bölge halkı ile birlikte karşı çıktıklarını ifade eden Özyiğit, “ÇED raporu düzenlenmesi süreci engellendi. Şu anda 8 Nisan 20201’de Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan gelen yazı ile beraber söz konusu projeye ilişkin ÇED sürece sonlandırılmıştır. Bu projeden vazgeçildi” dedi.

“DOĞRU OLAN YAPILMIŞTIR”

Taş ocağı işinin Yenişehir’in üzerine kabus gibi çökecek bir proje olduğunu ifade eden Özyiğit, “Mağaralarda tarihi eser kalıntılarını gördüğümüz bir bölge orası. Tarihi yok edecektik, tarımı yok edecektik. Orasının ulaşımı son derece zor. Yapılan toplantıda ‘buraya imza atacak kişi bu yolda kamyonlarla taş taşınması nedeniyle verilecek canların da sorumlusu olurlar. Onların katili olur’ demiştim. Dolayısıyla böyle bir yol da yok orada. İki tane küçük aracın bile yan yana geçemeyeceği Emirler yolu ile Çavak’ta bulunan yol gerçekten buraya bu hizmeti veremezdi. Aklı selim yakalanmıştır. Doğru olan yapılmıştır” ifadelerini kullandı.

MUHTARLARA TEŞEKKÜR ETTİ

Taşocağı yapılmaması için İnsu ve Değirmençay muhtarlarının büyük bir mücadele verdiğini anlatan Özyiğit, şöyle devam etti:
“Bu iki muhtarımız nezdinde destek verenlere teşekkür ederim. İnsu halkımızın gösterdiği o büyük yürekli davranışı kutluyorum. Toprağına, tarımına, bölgesine, mahallesine sahip çıkmıştır. Onları kutluyorum. Yerele sormak lazım yerelden yürümek lazım. Ankara’dan bakıldığında burası çorak görülebilir ama burada yaşayan insanlara sorarsak burada doğruyu buluruz. Sonuç olarak bir iş yapıyoruz. Yaptığımız çalışmada bir yolu asfalt yapmadığımızda vatandaş benim yolum çamur, çukur, onu da yapmamız gerekir ama bunu yaparken doğru yerden bu kaynağı temin etmemiz gerekiyor.”
MUHTAR IŞIK: TARIM ALANLARIMIZ KURTULDU

Gelişmeler, İnsu ve Değirmençay halkı tarafından sevinçle karşıladı. Tarım Bakanlığı’nın burada tarımsal alanların ve 3 kilometre yakınlarında zeytin ağaçlarının olması sebebiyle olumlu görüş bildirmediğini ifade eden Değirmençay Muhtarı Şahin Işık da bu nedenle ÇED raporunun iptal edildiğini söyledi. Geçtiğimiz günlerde İnsu Mahalle meydanında yaptıkları eylemin sonuç verdiğini anlatan Işık şunları söyledi: “Yaptığımız eylem olmasıydı bu sonuca varamazdık. Verilen bu karar ile tarım alanları, ekolojik alanlarımız, yeraltı kaynaklarımız, doğamız kurtulmuş oldu. Vatandaşımız çok büyük bir rahatlığa kavuştu. Çünkü orada bayağı bir gerginlik oldu. İnsanlar taşocağı yapılması durumunda İnsu ve Değirmençay’ın turizm açısından zarar göreceğini biliyordu. Ülkenin ekonomisi üretimden geçerken siz orada binlerce küçükbaş hayvancılığı, tarım arazilerini öldürüyorsunuz. Bunlar biraz tezat değil mi? İnsanları üretmeye teşvik ederken, üretimi orada taşocağı ile birlikte kısıtlıyorsunuz. Biz haklı davamızda başarıya ulaştık. Bu işte emeği geçen herkese teşekkür ediyoruz. Halk bizi orada yalnız bırakmadı, basın bizi yalnız bırakmadı.”

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu