Karaduvar halkı tahliye mi edilecek?

İlk Yayın : 29 Mart 2024 – Son Güncelleme 29 Mart 2024, 16:07

Dem Parti Mersin Milletvekili Perihan Koca, Mersin’in Akdeniz ilçesine bağlı Karaduvar Mahallesi’nde yaşayan yaklaşık 3 bin kişinin bir petrol tesisinin çıkarları çerçevesinde tahliye edileceği iddialarını Meclis’e taşıdı.

 

Toplumsal Özgürlük Partisi Sözcüler Kurulu üyesi ve Dem Parti Mersin Milletvekili Perihan Koca Mersin’in Akdeniz ilçesinin Karaduvar Mahallesi’nde bulunan petrol ikmal ve dolum tesisleri hakkında Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na soru önergesi verdi. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki tarafından Anayasa’nın 98. ve TBMM içtüzüğünün 96. ile 99. Maddeleri gereğince yazılı olarak cevaplandırılması talebiyle verdiği soru önergesinde Koca, “Mersin ili Akdeniz ilçesi Karaduvar mahallesinde bulunan OPET Petrolcülük A.Ş.’ye ait petrol ikmal ve dolum tesislerinin faaliyetlerinin mahalle sakinlerinin yaşamlarını olumsuz etkilediği mahalle sakinleriyle yaptığımız görüşmede ifade edilmiştir. Mahalledeki ana caddenin altından denize kadar uzanan petrol boru hattının aktif bir şekilde çalışması her an büyük bir kaza yaşanması olasılığı doğurmaktadır. Söz konusu petrol boru hatlarının bir yandan gaz sıkışmalarına sebebiyet vererek çeşitli zamanlarda patlamaların gerçekleşmesine neden olduğu aynı zamanda toprağa sızarak tarım ürünlerinin zehirlenmesine neden olduğu yapılan görüşmede ifade edilmiştir. Öte yandan söz konusu gazların rögar kapaklarından sızarak yaşam alanlarına kadar geldikleri ve yaşam alanlarında yoğun kokuya neden oldukları ifade edilmiştir. Yapılan görüşmelerde söz konusu hattın bölgedeki balıkçılık faaliyetini, engellediği, dip yaşamını yok ettiği ve ekolojik yıkıma yol açtığı da ifade edilmiştir” açıklamasını aktardı.

TAHLİYE İDDİALARINI SORDU

Milletvekili Koca, Bakan Mehmet Özhaseki tarafından yazılı olarak yanıtlanması talebiyle şu soruları yöneltti: “Söz konusu petrol işletmesinin boru hatlarının çevreye ve mahalle halkına verdiği zarar bakanlığınızca denetleniyor mu? Bu denetlemelerle ilgili bakanlığınızın kamuoyuyla paylaştığı bir rapor var mıdır? İkmal boru hatlarındaki sızıntının mahalle halkı tarafından defalarca şikayet konusu yapılmasına rağmen bu şikayetlerin kulak ardı edildiği doğru mudur? Söz konusu şikayetler için bakanlığınız bir işlem yapmış mıdır? Yaklaşık 3 bin nüfuslu bir yerleşim yeri olan Karaduvar Mahallesi’nde yaşayan halkın OPET Petrolcülük A.Ş.’nin çıkarları çerçevesinde buradan tahliye edileceği doğru mudur? Doğru ise mahalle halkının nereye ne şekilde nakledilmesi planlanıyor? Söz konusu tahliye planıyla ilgili mahalle sakinleri kamuya açık alanlarda bilgilendirilmiş midir?”

Başa dön tuşu