Haklarını istiyorlar

İlk Yayın : 20 Ekim 2021 – Son Güncelleme 20 Ekim 2021, 10:52

Mersin Emeklilikte Yaşa Takılanlar Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Kurucu Başkanı Murat Sürücü, emeklilikte yaşa takılanların erken emeklilik değil hak ettikleri bir emeklilik ile insanca yaşanır bir emekli maaşı bağlanmasını istediklerini söyleyerek, “Mağduriyetimiz devam ettikçe mücadelemiz de devam edecektir” dedi.

Mersin Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği emeklilik için getirilen yaş şartı hakkında basın açıklaması gerçekleştirdi. Mersin Gazeteciler Cemiyeti’nde bir araya gelen dernek üyeleri, hakları olanı almak için mücadelelerini sürdüreceklerini belirtti. Dernek adına açıklama yapan Kurucu Başkan Murat Sürücü, “Bizler 9 Eylül 1999 tarihinden önce, SSK, BAĞ-KUR ya da Emekli Sandığına bağlı olarak çalışma hayatına başlarken emeklilik için iki şart bulunuyordu; bunlardan biri hizmet yılı, diğeri ise prim gün sayısı idi. Bu da kadınlarda 20 yıl 5 bin gün, erkeklerde ise 25 yıl 5 bin gün olarak belirlenmişti. 9 Eylül 1999’da 4447 sayılı yasa ile emeklilik için ‘yaş şartı’ getirildi” diyerek, mağduriyetlerinin yasanın yürürlüğe girmesi ile değil, bu yasanın geriye doğru işletilmesinden kaynaklandığını söyledi. Bu hak kayıplarından sonra, 2008 yılında 5510 sayılı kanunla, aylık bağlama oranlarının (ABO) 1999 öncesi, 2000-2008 arası ve 2008 sonrası olmak üzere üç kademeye ayrılan ve yüzde 70 olan aylık bağlama oranlarının yüzde 28’lere kadar düştüğünü belirten Sürücü, “Bizler kesinlikle erken emeklilik değil, yasanın geriye işletilmesi sonucu elimizden alınan, hakkımız olan emekliliğimiz ile insanca yaşanır bir emekli maaşı bağlanmasını istiyoruz” ifadelerini kullandı. EYT’liler olarak amaçlarının emeklilikte hem yaş, hem Aylık Bağlama Oranları maaş engeline (ABO) takılan tüm çalışanların ve SGK yasalarından mağduriyet yaşayanların gelecekte rahat ve huzurlu bir hayat sürdürebilmesi olduğunu vurgulayan Sürücü, “Bunun için tüm gücümüzle yasalara uygun şekilde, kırmadan, dökmeden, incitmeden, siyaset üstü, ilkeli ve akılcı bir yönetimle kazanılmış hakkımızı geri alana kadar mücadele edeceğiz” şeklinde konuştu.

Tüm EYT’lileri mücadele etmeye çağıran Sürücü, “Bu Hak mücadelesi için Mersin EYT SYDD Derneği olarak tüm yasal izinlerimizi de almış olup 24 Ekim Pazar Günü 10.00 ile 17.00 saatleri arasında Mersin-Mezitli “Güneşin Şehri” Soli Pompeipolis parkında yapılacak olan EYT Çukurova Etkinliğine tüm EYT’lileri, yakınlarını ve halkımızı davet ediyoruz” dedi. Etkinliğin açılışını, Mezitli Belediye Başkanımız Neşet Tarhan’ın yapacağını aktaran Sürücü, “EYT Türkiye Federasyonu Başkanı Sayın Gönül Boran Özüpak, Değerli Milletvekillerimiz, Değerli Belediye Başkanlarımız, Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Erdursun’un ve diğer katılımcıların isteği halinde konuşmacı olacağı etkinliğimize; siyasi partilerimizin Mersin il ve ilçe başkanları ile diğer yöneticileri ile birlikte hak mücadelesi içinde olan EYT’lilerin de katılımını bekliyoruz” ifadelerini kullandı.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu