SON GELİŞME
--:--:--
Ekonomi

“Enflasyon kontrol altına alınmalı”

Bağlantı kopyalandı!
“Enflasyon kontrol altına alınmalı”

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Kızıltan,  açıklanan yeni asgari ücret rakamlarını değerlendirdi. Yüzde 50 artışla asgari ücretin 4 bin 253 lira olarak uygulanacağını, işverene maliyetin ise 5 bin 879 TL olacağını kaydeden Kızıltan, fabrikaların üretmeye, istihdam sağlamaya devam etmesi için döviz kurlarındaki artışa çözüm bulunması ve enflasyonun kontrol altına alınmasının elzem olduğuna dikkat çekti.

Aksi halde ne yapılırsa yapılsın asgari ücretin hayat pahalılığının altında kalacağını dile getiren Kızıltan’ın konuyla ilgili değerlendirmesi şöyle: “SGK verilerine göre Türkiye’de çalışanların yüzde 42’si asgari maaşla çalışmaktadır. Çalışan nüfusun bu kadar büyük bir kısmının asgari ücretle istihdam edildiği bir ülkede asgari ücret aslında bir asgari ücret değil, ortalama bir maaşa dönüşmüştür. 2022 yılında asgari ücretin en alt rakamı 4 bin 253 lira olarak uygulanacağı açıklandı. Çalışanın evli olmasına ve çocuk sayısına göre bu rakam biraz daha yükselecektir. Yani, yaklaşık yüzde 50 seviyesinde bir artış var. İşverene maliyeti ise 5 bin 879 TL. Yılbaşından itibaren asgari ücretten alınan gelir vergisi ile damga vergisinin de kaldırılacağı açıklandı. Asgari yükün içindeki paylar arasındaki, zaten büyük bir ekonomik sorun denizinde ve belirsizlik denizinde yüzmeye çalışan işverenin üzerine düşen yükler azaltılmalıdır.  İş dünyası olarak işverenlerle çalışanlar bir aile gibidir. Çalışanlarımızın emeğinin karşılığını alması hepimizin arzusudur. Aynı zamanda işverenlerin de bu ekonomik zorluklar ve belirsizlikler arasında, bu fahiş döviz kuru artışları ve ekonomik sorunlar arasında korunması gerekmektedir. Fabrikalar üretecek, iş yerleri ayakta kalacak ki istihdam devam edebilsin.  Bu denge ancak devletin desteği ile olacaktır. Bu anlamda döviz kurlarındaki artışa çözüm bulmak ve enflasyonu kontrol altına almak elzem bir konudur. Çünkü dövizdeki bu artış her alandaki fahiş fiyat artışının en temel nedenidir. Bu sorun çözülmezse asgari ücreti ne yaparsanız yapın hayat pahalılığının altında kalacaktır.”

Yorum Yap

Benzer Haberler

Anamur Dronsoccer’da Türkiye’de ilk 8’e girdi
Anamur Dronsoccer’da Türkiye’de ilk 8’e girdi
TAYFUN Blok-2’nin muayene ve kabul faaliyetleri tamamlandı
TAYFUN Blok-2’nin muayene ve kabul faaliyetleri tamamlandı
Şanlıurfa’da 5,4 büyüklüğünde deprem
Şanlıurfa’da 5,4 büyüklüğünde deprem
Motorine 5 lirayı aşkın indirim geliyor
Motorine 5 lirayı aşkın indirim geliyor
Koyun sayısı yüzde 6 arttı
Koyun sayısı yüzde 6 arttı
ÜRETEN KADINLARIN HAYALLERİ BÜYÜKŞEHİR İLE BÜYÜYOR
ÜRETEN KADINLARIN HAYALLERİ BÜYÜKŞEHİR İLE BÜYÜYOR
Haberin Doğru Adresi
Haberin Acil Adresi

Acilhaber.net MEİGDER Üyesidir.

Copyright 2026 © Tüm hakları Acilhaber.net 'de saklıdır. Ajans Politikalarına Uyar! İzinsiz Hiç bir Yazı ve Materyal Kopyalanamaz. WhatsApp İhbar: +90 506 364 16 77