DÜNYA SU GÜNÜ’NDE BÜYÜKŞEHİR’DEN ‘SUYUN SERÜVENİ’ PANELİ

İlk Yayın : 25 Mart 2024 – Son Güncelleme 25 Mart 2024, 11:50

Özellikle son yıllarda iklim krizinin getirmiş olduğu sorunlara karşı, kent genelinde sürdürülebilir kalkınmanın önünü açan ve çevre bilinci oluşturan Mersin Büyükşehir Belediyesi, ‘22 Mart Dünya Su Günü’ kapsamında ‘Suyun Serüveni’ konulu panel düzenledi. İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Dairesi Başkanlığı ile Mersin Su ve Kanalizasyon İdaresi (MESKİ) Genel Müdürlüğü iş birliğinde Mercan 100. Yıl İklim ve Çevre Bilim Merkezi’nde düzenlenen panelde, su kaynaklarının daha etkin ve verimli bir şekilde kullanılması için yapılması gerekenler ele alındı.

İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Dairesi Başkanı Dr. Kemal Zorlu’nun moderatörlüğünde gerçekleşen panelde; ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü’nden Dr. Öğretim Üyesi Korhan Özcan, ‘Mersin’in Su Ekosistemleri: Antroposen Çağının Kentlerinde Doğayı Nasıl Koruyabiliriz?’ başlıklı sunum yaptı. Mersin’in coğrafi konumu ve iklimi itibariyle değişik kuş türlerinin yaşamı için uygun bir ortama sahip olduğunu aktaran Dr. Özcan, bölge ekosistemini korumak adına dikkat edilmesi gereken hususları ele aldı. Kaçak avcılık, çevre kirliliği, hayvanlar ve üreme habitatları hakkında bilgiler veren Dr. Özcan, doğada yok olma tehlikesi ile karşı karşıya kalan kuş türleri ile ilgili yapılması gereken çalışmalara değindi.

 

Oturumda, kent genelinde su kaynaklarının korunması için yapılması gerekenler ele alındı

MESKİ bünyesinde görev yapan Çevre Mühendisi Taylan Özgür Sağlam, ‘Havzadan Denize Suyun Serüveni’ başlıklı sunum gerçekleştirdi.  Kara, deniz ve kıyı ekosistemlerinin birbiriyle ilişkili olduğunu belirten Sağlam, bu ekosistemi korumak adına Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin kent genelinde gerçekleştirdiği sürdürülebilir çalışmaları anlattı.

 

Mersin Üniversitesi’nden Araştırma Görevlisi Dr. Fatma Deniz ise, ‘Su Ayak İzi’ konulu sunumunda, üretim ve tüketime bağlı olarak insanların kullanmış olduğu su kullanım kapasitesini aktardı. Dr. Deniz, gündelik hayatta üretim ve tüketim aşamasının her alanında insanların kullandığı toplam su miktarını ele aldı. Dr. Deniz, su kaynaklarının daha etkin ve akılcı bir şekilde kullanılmasını yaygınlaştırmak amacıyla, daha az su kullanımının yöntemlerini ve su ayak izinin nasıl azaltılabileceğinin çözüm önerilerini katılımcılarla paylaştı.

Panelin son konuşmacısı Mersin Üniversitesi’nden Prof. Dr. Cüneyt Güler de, ‘Yağmur Suyu Hasadı’ başlıklı sunumunda; doğada su döngüsünün nasıl oluştuğunu, dünyada su rezervlerinin dağılımını ve Türkiye’de su kaynaklarının durumunu ele aldı. Sunumların ardından konuşmacılar, katılımcıların sorularını yanıtladı.

Dr. Zorlu: “Su kaynaklarımızı daha etkin ve verimli bir şekilde kullanmak zorundayız”

İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Dairesi Başkanı Dr. Kemal Zorlu, her yıl ‘22 Mart Dünya Su Günü’ nün farklı bir tema ile gerçekleştirildiğini, bu yıl ise ‘Barış İçin Sudan Faydalanmak’ temasının seçildiğini dile getirdi. Dr. Zorlu, “Genelde alışık olduğumuz tablo suyun dünyada barışa vesile olması değil, savaş ve kavgalara sebep olmasıdır. Çünkü su kaynaklarını etkin ve verimli kullanmıyoruz. Doğa temelli bir şehircilik anlayışı benimsemiyor ve dünya nüfusuna yeterli miktarda suyun ulaşmasında problemler yaşıyoruz. Bu da barışa vesile olmaktan ziyade, daha çok savaşa ve kavgaya sebep oluyor. Eğer su kaynaklarımızı etkin ve verimli bir şekilde kullanabilir, su kaynaklarımızı koruyabilirsek, suyu savaş nedeni olmaktan çıkartıp, bir barış vesilesi haline getirebiliriz” dedi.

 

“Merkezimizi 4 ayda 60 bin kişi ziyaret etti”

4 ay önce hizmete açılan Mercan 100. Yıl İklim ve Çevre Bilim Merkezi hakkında da bilgi veren Dr. Zorlu, “Bu süre içerisinde merkezi, çoğunluğu çocuklar ve gençler olmak üzere 60 bin kişi ziyaret etti. Bu merkezin amaçlarından biri de, suyun etkin ve verimli bir şekilde kullanılması ile su tasarrufunun üst düzeye çıkartılması konusunda bilinç oluşturmaktır. Merkezimizde; iklim, çevre, atık, geri dönüşüm, su gibi farklı 13 temada deney düzeneğimiz var. Projemiz tamamlandığında ise, toplamda 120 adet deney düzeneğimiz olacak” ifadelerini kullandı.

 

Etkinlik, merkezde yer alan planetaryumda dünyanın oluşumunu, yaşam ve karbon döngüsünü, diğer gezegenlere kıyasla dünyada yaşamanın avantajlarını anlatan ‘Dinamik Dünya’ konulu kısa filmin izlenmesinin ardından son buldu.

Başa dön tuşu