CHP’li Nazlıaka: Kadın milletvekili sayısı artacak

İlk Yayın : 10 Haziran 2021 – Son Güncelleme 10 Haziran 2021, 09:17

Cumhuriyet Halk Partisi Kadın Kolları Genel Başkanı Aylin Nazlıaka meclisteki kadın temsilinin yetersiz olduğunu söyleyerek, “Önümüzdeki seçimlerde hem milletvekili sayımızı arttıracağız hem de Mersin’den kadın milletvekilleri çıkartacağız” dedi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Kadın Kolları Genel Başkanı Aylin Nazlıaka, Mersin’e gelerek bir dizi ziyarette bulundu. CHP Mersin İl Başkanlığı’nı da ziyaret ederek partililerle bir araya gelen Nazlıaka, burada basın açıklaması gerçekleştirdi. Mersin gibi çağdaş bir kentte kadın haklarının halen konuşuluyor olmasının sebebinin mevcut iktidarın yarattığı ortam ile ilgili olduğunu öne süren Nazlıaka, “Seçme ve seçilme hakkına sahip olduğumuz dönemde milletvekili sayısına oranla 18 kadın vekille mecliste temsil oranımız yüzde 5’ti. O günden bugüne meclise 10 binin üzerinde milletvekili girdi ve orantısal olarak bakıldığında toplamda kadın temsil oranı yüzde 5’lerde. Yani bir adım bile yol kat edememiş gibi görünüyoruz” dedi. Özellikle karar mekanizmalarındaki kadın temsiliyetinin yetersiz olduğuna dikkat çeken Nazlıaka, “Son seçimlerde kadın muhtar temsil oranı yüzde 72 arttı ama yüzde 72lik artışla kadın muhtar oranımız yüzde 2,4. Gerçekten de kadınların temsiliyetinin düşük olduğu, özellikle karar mekanizmalarında daha az temsil edildiği ve giderek haklarının aşındırılmaya, ellerinden alınmaya çalışıldığı bir süreçten geçiyoruz” ifadelerini kullandı.

“İSTANBUL SÖZLEŞMESİ’NİN FESHİNİ TANIMIYORUZ”

İstanbul Sözleşmesi’nden çıkılmasına da tepki gösteren Nazlıaka, “Son olarak da bir gece yarısı operasyonuyla tek adamın vermiş olduğu kararla kadınların can simidi diye tanımladığımız İstanbul Sözleşmesinin feshi kararı açıklandı. Biz bu kararı tanımıyoruz. Ve tanımayacağız. 1Temmuz’a kadar da yasal bir süreç var, bu sürece kadar da mücadelemizi sürdüreceğiz. Ama diyelim ki geri adım atmadılar, o takdirde de ilk yapılacak seçimlerde CHP’nin dostlarıyla birlikte kuracağı iktidarla birlikte İstanbul Sözleşmesi’ni derhal yürürlüğe sokacağız” şeklinde konuştu. Sözleşmenin tekrardan yürürlüğe gireceği güne kadar kadınların yanında olacaklarının altını çizen Nazlıaka, “Bu süreç içerisinde yaşamını kaybeden veya her gün şiddete maruz kalan kız kardeşlerimiz var. İşte onlara sahip çıkmak, sesine ses katmak, yaşamını yitirmiş olanların aileleriyle danışmak için her gün yolardayız. Projemizin adını taşıyan yaşam hak otobüsümüz ile birlikte il il ilçe ilçe mahalle mahalle sokak sokak geziyoruz. Şiddet mağduru olan kadınlarla buluşuyoruz, onlara destek hizmetleri sunuyoruz” dedi.

“KAIDNLARIN YAŞAM HAKKI TEHDİT ALTINDA

CHP Mersin İl Başkanı Adil Aktay ise, Türkiye’de kadın-erkek eşitliğinin öncülüğünü, Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve CHP’nin üstelendiğini söyledi. Kadınların en temel hakkı olan yaşam hakkının büyük bir tehdit altında olduğunu söyleyen Aktay, “Kadınlar, kadın oldukları için katlediliyor, şiddete maruz kalıyor. Ve ülkenin yöneticileri bu yaşananları sadece seyretmekle kalmıyor, kadına karşı şiddeti normalleştirmeye, meşrulaştırmaya çalışıyor. Kadın katilleri, kadına yönelik şiddet uygulayanlar bir yana bırakılıyor, bütün bunlara itiraz edenler, tepki gösterenler cezalandırılmak isteniyor” dedi. Bütün bunlara rağmen, ülkenin kadınlarının özgür ve güvenli bir geleceği kurmak yolunda değerli adımlar attığını belirten Aktay, şöyle devam etti:  “Hiç kuşkusuz, CHP Kadın Kolları bu dayanışma ve mücadelenin en önemli platformlarından, en değerli güç kaynaklarının başında geliyor. Mersin, il kadın kolları örgütümüzün ve CHP’li belediyelerimizin çabalarıyla, kadınlar adına önemli kazanımların hayata geçtiği bir şehirdir. Elbette daha yapılacak çok şey var. Sayın Nazlıaka’nın Mersin’deki toplantı ve ziyaretlerinin kadınların hak ve eşitlik mücadelesine güç katacağına, yeni atılımların önünü açacağına yürekten inanıyorum.”

Konuşmaların ardından partili kadınlar Aylin Nazlıaka’ya, tablo, el işlemesi yazmalar ve yöresel kıyafet hediye etti.

 

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu