“5 HASTADAN 4’Ü TEDAVİ EDİLEBİLİR”

İlk Yayın : 28 Mart 2024 – Son Güncelleme 28 Mart 2024, 10:50

Mersin’de Nöroloji Uzmanı Naile Çam, Epilepsi hastalığının ilaçla tedavisinin mümkün olduğunu belirterek, “Düzenli ilaç alınırsa, planlı olarak takip olursa her 5 hastadan 4’ü tedavi edilebilir” dedi.

 

HABER: Raziye Iraz ERDEN

Akdemi Hastanesi Nöroloji Uzmanı Naile Çam, ‘26 Mart Dünya Epilepsi Farkındalık Günü’ ile ilgili gazetemize açıklamalarda bulundu.  Epilepsi hastalığı hakkında bilgi veren Dr. Çam, epilepsinin nedenlerinin çoğunlukla tespit edilemediğini belirterek, “Beyin nöronlarında görülen anormal aktivitelerin beyinin normal seyrini etkilemesi ile ani ve istemsiz kasılmalara, bilinç bozulmalarına ve duygusal değişmelere neden olan bir hastalıktır. Titreme ve nöbetlerle kendini gösterir. Halk arasında ‘sara’ denir. Basit parsiyel, kompleks parsiyel, absans miyoklonik, tonik klonik, Jeneralize gibi türleri vardır.

Epilepsi nedenleri çoğunlukla tespit edilemez. Nedeni saptananlar da doğum travmaları, kafa travmaları, beyin damar hastalıkları, tümörler, beyin damar hastalıkları, beyin iltihapları, alkol aşırı gibi nedenler söz konusudur. Sinirlerin anormal çalışmasını uyaran pek çok faktör nöbete sebep olabilir. Ama büyük çoğunlukla sebep olunmaz.” dedi.

 

“İLAÇLA TEDAVİ MÜMKÜNDÜR”

 

Epilepsinin ömür boyu sürebileceğine dikkat çeken Çam, “Genellikle ömür boyu sürebilir. Ama uygun ilaçla tedaviye dikkat edilirse ve düzenli hekim kontrolü yapılırsa yüzde 80’i kontrol altına alınabilir. İlaçla tedavi mümkündür. Dirençli hastalarda cerrahi planlanır. Düzenli ilaç alınırsa, planlı olarak takip olursa her 5 hastadan 4’ü tedavi olur” diye konuştu.

 

“ARAÇ BİLE SÜREBİLİRLER”

 

Epilepsi hastalarına nasıl davranılması hakkında bilgi veren Dr. Çam, “Epilepsi hastalarının nöbet kontrolü sağlandıysa normal hayat sürdürürler. Gebe kalabilirler, çalışabilir, evlenebilirler. Hatta bazıları nöbet kontrolü ile araç bile sürebilirler. Nöbet olursa; başını çarpması engellenir, kravat gevşetilir, rahat nefes alması sağlanır. Uzun sürerse 112’ye haber verilmesi gerekir. Çok farklı nöbeti olan hastalarla karşılaşabiliyoruz. Sıcak su epilepsisi gibi bir nöbet tipi var mesela. Nöbet tipi herkeste aynı olmuyor. Tedavi de kişiye göre, nöbet tipine göre değişir. Planlı ve kontrollü bir şekilde hayatlarını devam ettirebilirler” ifadelerini kullandı.

 

 

 

Başa dön tuşu