Mersin Eczacı Odası’ndan, 6 Ekim Dünya Serebral Palsi (Beyin Felci) Günü nedeniyle yapılan açıklamada, erken tanının önemine değinilerek, “Serebral Palsiyi fark et” denildi.
Mersin Eczacı Odası, 6 Ekim Dünya Serebral Palsi Günü nedeniyle açıklama yaptı. Odanın sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, “6 Ekim Dünya Serebral Palsi Günü Serebral Palsiyi fark et Serebral Palsi (Beyin Felci), beynin zedelenmesi ya da beynin gelişiminde meydana gelen bir anormallik sonucunda doğuştan ya da yaşamın ilk yıllarında meydana gelen duruş, hareket, denge bozukluğunu kısaca kas kontrol yetersizliğidir” denildi.
Serebral Palsili çocuklarda; kaslarda güçsüzlük, sertlik; yavaşlık, titreme ve denge bozukluğu gibi pek çok sorun gözlemlenebildiği belirtilen açıklamada, “Sorunlar hafiften ağıra değişiklik gösterebilir. Hafif tip Serebral Palside, çocukların bir kol veya bacağında belli belirsiz bir acemilik vardır ve çoğu kez tanı güçlüğü yaşanır. Ancak unutulmamalıdır ki uygun tedavi ile her Serebral Palsili çocuk kapasitesine göre mutlaka yeni beceriler kazanacaktır. Beyinde zedelenen hücrelerin yanında sağlam hücreler de vardır, uygun tedavi ile bu hücreler geliştirilerek çocuğun yeni beceriler kazanması sağlanabilir. Önemli olan erken tanının konması ve tedavinin sürdürülmesidir” ifadelerine yer verildi.
