SEÇİM YAKLAŞIYOR

İlk Yayın : 12 Şubat 2024 – Son Güncelleme 12 Şubat 2024, 10:47

Bilinçaltının keşfi uzun yıllar almış ve Sigmund Freud tarafından açıklanıp “psikanaliz” adıyla yeni bir çığır açmıştır.

Unutulmak istenen anılar, açıklanması sorun yaratacak olaylar, bilinçaltına itilirler, ama onlar bilinçaltında yaşamaya devam ederler. Hiç beklenmedik bir anda da dışarı çıkıverirler. İnsanın kendisini rahatsız eden duygularını, düşüncelerini, yaşanmışlıklarını bilinçaltına itmeleri onların nevrozlarının nedeni olmuştur. Bu nevrozların tedavisi “psikanalitik tedavi” yoluyla yapılabilir.

******************

Günümüzde “terapi“ denilen yöntem. Siyaset dünyasını incelediğimizde bunun pek çok örneğini görüyoruz. “Ağzından kaçmış, istemeden söylemiş” denilen bir çok söz onların itiraflarıdır aslında. Şaşkınlıkla dinlediğimiz sözler karşısında “bu kadar da olmaz” dediklerimiz bilinçaltının yaşattığı düşüncelermiş. Bu itiraflar , olayların gerçek yüzlerini ortaya koyduğu gibi, kişilerin gerçekte kim olduklarının da aynasıdır.

*****************
Gelişim düşmanı, Ortaçağ kafalı gericiler, hemen her gün dini maske yaparak, ülkemizi temelden sarsacak eylemlerde bulunurken , üst düzeyden kişilerde onları destekleyen açıklamalar yapıyor. Seçim kampanyalarında; kapı kapı dolaşan, sandık başlarında koşturan ağır işçiliklerin sorumluluğu kadınlarda, koltukların paylaşımında ise ağırlık hep erkeklerde olmuştur. “Bir toplum cinslerden yalnız birinin yüzyılımızın getirdiklerini elde etmesiyle yetinirse o toplum yarı yarıya zayıflamış olur. Bizim toplumumuzun uğradığı başarısızlıkların sebebi kadınlarımıza karşı ihmal ve kusurun sonucudur .” M. K. ATATÜRK

****************
Yerel seçimlerde ülke geneli kadın adayların sayısına bakalım. İktidarı da aynı muhalefeti de… Nazım Hikmet’in;
“Bizim kadınlarımız,
korkunç ve mübarek elleri,
ince küçük çeneleri,
kocaman gözleriyle,
anamız, avradımız, yarimiz” dediği kadının her alanda kendini yetiştirmesi Cumhuriyet Okullarının armağanıdır. Cumhuriyet de bir kadın devrimidir.
İnsanların yüzlerini tanıyabilirsiniz ama kalplerini asla.”

Başa dön tuşu