Mersin Barosu Kadın Hakları Merkezi Başkanı Arzu Günay, kadın cinayetlerinin politik olduğunu söyleyerek, hükümete, kadın-erkek eşitliğinden geri adım atan ve kadınların haklarını ortadan kaldıran girişimleri durdurma çağrısında bulundu.
Mersin Barosu, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla açıklama gerçekleştirdi. Adliye binasında gerçekleşen açıklamada konuşan Mersin Barosu Kadın Hakları Merkezi Başkanı Arzu Günay, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nün, utanç verici bir şekilde giderek artan kadına yönelik şiddetin, kadın cinayetlerinin, kadınların şüpheli ölümlerinin dehşetinde yaşandığına dikkat çekti. Kadınlara ve çocuklara yönelik şiddet; münferit olaylar olarak değerlendirilemeyeceği gibi, çözümün de sadece yaptırımların artırılmasında olmadığını söyleyen Günay, “Kadınların yaşam hakkına yönelik sistematik hale gelen kadın cinayetlerinin önlenmesi için yasaların eksiksiz uygulanması, önleyici ve koruyucu tedbirlerin alınması, toplumsal cinsiyet eşitliğini sağlamaya yönelik bütüncül politikaların oluşturularak samimi takibinin yapılması gerekmektedir. Ülkemizde kadınlar; şiddeti her sene artan sistematik bir cinnetin kurbanı olurken, bu şiddet ve toplumsal cinnet haliyle hukuksal ve sosyolojik düzlemde topyekûn mücadele yerine, kadınların yaşam ve özgürlüklerinin güvencesi olan İstanbul Sözleşmesi’nden hukuka aykırı bir şekilde çekilme yoluna gitmek, maalesef kadınları daha da korumasız bırakmıştır” dedi.
“HAKLARIMIZDAN VAZGEÇMEYECEĞİZ”
Devletin her kademesindeki yetkilileri, kadın erkek eşitliğinden geri adım atarak toplumu dönüştürmeye yönelik girişimleri durdurmaya çağıran Günay, “Medeni hakların kullanılmasında kadının karşısına çıkan engelleri ortadan kaldırmaya; Anayasa’da yazılı olan Cumhuriyetimizin temel niteliklerine ve uluslararası sözleşmelere uyumlu politikalar üretmeye davet ediyoruz. Bizler; nafaka hakkımızdan, Medeni Yasa ile tanımlanmış haklarımızdan ve kazanımlarımızdan hiçbir koşulda vazgeçmeyeceğimizin altını çizerek, bu hususları tartışmaya açmanın; şiddet olaylarının ve kadın cinayetlerinin artmasına yol açmaktan başka bir sonuç yaratmayacağını belirtiyoruz. Kadın cinayetleri politiktir diyor, bir kez daha Medeni Kanun’a ve 6284 sayılı Yasa’ya dokunulmamasını, yasaların etkin bir şekilde uygulanmasını ve toplumsal cinsiyet eşitsizliğini ortadan kaldıracak politikaların oluşturulmasını talep ediyoruz” ifadelerini kullandı.
Acilhaber.net MEİGDER Üyesidir.
Yorum Yap