MERSİN-Toroslar Belediye Başkanı Abdurrahman Yıldız, Toroslar Belediye Meclisi’nin Ekim ayı toplantısının 2. birleşiminde çevre temizliği ve kaçak moloz dökümüyle ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Belediyenin moloz toplama ve temizlik çalışmalarını anlatan sinevizyon gösteriminin ardından konuşan Başkan Yıldız, kaçak moloz dökümüne müsaade etmeyeceklerini vurguladı.
Toroslar Belediyesi Temizlik İşleri Müdürlüğü bünyesinde bulunan tüm personelinin ilçenin temizliği için gece gündüz demeden görev yaptığını söyleyen Yıldız, buna rağmen kaçak dökümlere müdahale edilemediğini ve istenilen seviyede temizlik kalitesine ulaşmakta zorlandıklarını söyledi.
Özellikle inşaat ve altyapı çalışmaları sonrasında ortaya çıkan molozların boş alanlara, yol kenarlarına ve ormanlık alanlara rastgele bırakılmasının ilçenin en önemli sorunlarından biri olduğunu ifade eden Yıldız, Mevlana Mahallesi’nde park yapılması planlanan yaklaşık 4 dönümlük bir alanda 100’ün üzerinde kamyon moloz temizlediklerini aktardı.
Kaçak dökümlerin yalnızca belediyeye değil, kentte yaşayan herkese zarar verdiğine dikkat çeken Yıldız, bundan sonraki süreçte denetimlerin daha da artırılacağını belirtti.
FOTOKAPANLI DENETİM DÖNEMİ
Kaçak dökümlerin önüne geçmek amacıyla ilçenin farklı noktalarına fotokapanlar yerleştirilmeye başlandığını açıklayan Başkan Yıldız, kurallara aykırı şekilde moloz ve hafriyat dökenlere karşı yasal sınırlar içerisindeki en yüksek cezaların uygulanacağını söyledi.
Yıldız, bu konuda vatandaşlara, müteahhitlere ve altyapı hizmeti veren firmalara çağrıda bulunarak, atıkların belirlenen alanlara bırakılması gerektiğini vurguladı. Kamusal alanların 350 bin Toroslar sakininin ortak kullanım alanı olduğunu belirten Yıldız, çevre temizliğinin yalnızca belediyenin sorumluluğunda olmadığını ifade etti.
“Bir kentteki medeniyet sadece yapılan yoldan veya insanların birbiriyle kurdukları ilişkiden dolayı gelmez. Bir kentteki medeniyet oradaki yaşam şeklinden de gelir” diyen Yıldız; park, yol, meydan ve diğer ortak kullanım alanlarının herkesin ortak yaşam alanı olduğunu söyledi.
“KAMUSAL ALANLAR HEPİMİZİN ORTAK MÜLKİYETİ”
Vatandaşların evlerinin temizliğine gösterdiği özeni ortak kullanım alanlarına da göstermesi gerektiğini dile getiren Yıldız, “Herhangi biriniz evinizin salonuna nasıl ki götürüp çöpünüzü bırakmıyorsanız bizim kentimizin de salonu bu parklar bu yollar bu meydanlar bu alanlar. Kamusal alanlar bütün bu kentte yaşayan insanların ortak mülkiyetidir. Kentimizin salonu da ortak kullanım alanlarıdır. Yani evimizin içi kadar buraların temizliği de hepimiz için, çocuklarımız için önemli.” şeklinde konuştu.
Özellikle budanan ağaç dallarının gelişigüzel şekilde çöp konteynerlerinin yanına bırakılması konusunda da uyarılarda bulunan Yıldız, belediyenin vatandaşların kurallara aykırı şekilde bıraktığı her atığı temizlemek için ayrıca personel, araç ve kaynak ayırmasının doğru olmadığını söyleyerek belediyenin her mahalle için belirlediği toplama günlerine uyulmasını istedi.
Yıldız, “Kentte yaşamanın bir kuralı var. Hepimizin bu kurallar dairesinde hareket etmesi gerekiyor” dedi.
“TOROSLAR’I DAHA TEMİZ VE KONFORLU BİR YAŞAM ALANI HALİNE GETİRECEĞİZ”
Çevre temizliği konusunda vatandaşların desteğinin büyük önem taşıdığını vurgulayan Başkan Yıldız, belediye olarak denetim ve mücadeleyi kararlılıkla sürdüreceklerini söyledi.
Yıldız, kaçak moloz ve hafriyat dökümlerinin yanı sıra çevre kirliliğine neden olan uygulamalara karşı daha sıkı tedbirler alınacağını belirterek, Toroslar’ı daha temiz, düzenli ve konforlu bir yaşam alanı haline getirmek için çalışmaların devam edeceğini ifade etti.
