TRABZON (İGFA) –Trabzon Arıcılık ve Arı Ürünleri Fuarı’nın açılış törenine katılan Trabzon Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Ahmet Yüksel Gülay, Büyükşehir Belediyesi olarak arıcılığa önemli destek verdiklerini belirterek, “Arıcılarımızın üretim gücünü artırmak ve Trabzon balının hak ettiği değere ulaşmasına katkı sağlamak için üreticilerimizin yanında olmaya devam edeceğiz” dedi.
Trabzon Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Ahmet Yüksel Gülay, Karadeniz Bölgesi’nin arıcılık potansiyelini ulusal ve uluslararası düzeyde tanıtmayı amaçlayan Trabzon Arıcılık ve Arı Ürünleri Fuarı’nın açılış törenine katıldı.
Bal üreticileri, arıcılık işletmeleri, kooperatifler, sektör temsilcileri, akademisyenler ve girişimcileri bir araya getiren fuarda kurulan standlarda; arıcılık ekipmanları, bal ve arı ürünleri sergilenirken sektörel paneller, eğitim seminerleri, akademik etkinlikler, bal tadım günleri ve ikili iş görüşmeleri de gerçekleştirildi.
Programda konuşan Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Ahmet Yüksel Gülay, arıcılığın bölge ekonomisi ve kırsal kalkınma açısından önemli bir potansiyele sahip olduğunu vurguladı.
ARICILIĞA ÖNEMLİ DESTEK VERİYORUZ
Arıcılık sektörünün geliştirilmesi ve üreticilerin desteklenmesinin önemine değinen Gülay, “Trabzon’da yaklaşık bin 500 arıcımız, 151 bin kovanla üretim yapmakta ve yılda ortalama 2 bin 500 ton bal üretmektedir. Bu rakamlar, arıcılığın şehrimiz için ne kadar önemli olduğunu göstermektedir.
Trabzon Büyükşehir Belediyesi olarak arıcılarımızın yanında olmaya ve üretimi desteklemeye devam ediyoruz. Bu kapsamda, Trabzon İli Arı Yetiştiricileri Birliğimizle yaptığımız protokol doğrultusunda 2026 yılında 500 adet saf Kafkas ırkı damızlık ana arıyı üreticilerimize ulaştırdık.
Bu destek için 1 milyon TL kaynak kullandık. Desteğimizi 2027 ve 2028 yıllarında da her yıl 500 ana arı olmak üzere sürdüreceğiz. Ayrıca 2025 yılında 1 milyon 500 bin TL bedelle fondan arı yemi makinesi alarak Akoluk’ta arıcılarımızın hizmetine sunduk” dedi.
ÜRETİM GÜCÜNÜ ARTIRMAK İSTİYORUZ
Başkan Vekili Gülay, konuşmasını şu sözlerle tamamladı: “2026 yılında da Akçaabat Bal Üreticileri Birliğimizle iş birliği içerisinde yaklaşık 2 milyon TL maliyetli yeni bir makine desteği gerçekleştirmeyi planlıyoruz. Amacımız; arıcılarımızın üretim gücünü artırmak, bölgemize uyumlu arı ırklarını korumak ve Trabzon balının hak ettiği değere ulaşmasına katkı sağlamaktır. Bu duygu ve düşüncelerle fuarın düzenlenmesinde emeği geçen herkese teşekkür ediyor, tüm arıcılarımıza bereketli ve bol kazançlı bir sezon diliyorum. Fuarımızın hayırlı olmasını temenni ediyor, hepinizi saygıyla selamlıyorum.” Konuşmaların ardından fuarın açılış kurdelesi kesildi. Başkan Vekili Gülay, beraberindeki katılımcılarla birlikte fuar alanındaki stantları gezerek sergilenen ürünler ve yürütülen çalışmalar hakkında bilgi aldı. Radisson Blu Hotel’deki fuar 1 Kasım Pazar gününe kadar devam edecek.
