“Milletin Gücünden Millî Güce” Sergisi Mersin’de sanat, tarih ve millî değerleri buluşturdu…
Türk Silahlı Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfı’nın 39. kuruluş yıl dönümü, Mersin’de sanatın, kültürün, tarihin ve millî değerlerin aynı çatı altında buluştuğu anlamlı bir etkinlikle kutlandı.
USART – Uluslararası Kültür Sanat Topluluğu ve Sağlık Eko Turizm Derneği tarafından, Toroslar Belediyesi’nin ev sahipliği ve katkılarıyla gerçekleştirilen “MİLLETİN GÜCÜNDEN MİLLÎ GÜCE” başlıklı sergi ve kültür-sanat programı, 23 Eylül 2026 tarihinde tarihî Kuva-yı Milliye Karargâhı Müzesi’nde gerçekleştirildi.
Türkiye’nin farklı illerinden ve dünyanın farklı ülkelerinden sanatçıların katılımıyla gerçekleştirilen organizasyon, uluslararası sanat buluşmasına dönüşürken; resim, şiir, edebiyat, müzik ve halk oyunları aynı program içerisinde izleyicilerle buluştu.

SANATLA MİLLÎ BİR EMANET
Etkinliğin en anlamlı bölümlerinden biri, USART Dernek Başkanı ve sanatçı Hülya Gülmez’in “Milletin Emaneti” adlı eserini Türk Silahlı Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfı’na takdim etmesi oldu.
Kara, Hava ve Deniz Kuvvetlerini aynı kompozisyonda buluşturan eser, TSKGV’nin 39. kuruluş yıl dönümü anısına Vakıf’a armağan edildi.
Hülya Gülmez, eser takdiminde sanatın yalnızca estetik bir ifade alanı olmadığını; aynı zamanda milletin hafızasını, tarihini, değerlerini ve geleceğe bıraktığı izleri taşıyan güçlü bir kültür dili olduğunu vurguladı.

SERGİNİN KÜRATÖRYEL VE SANATSAL KOMİSYONU
Serginin hazırlık, seçki, sanatsal değerlendirme ve içerik oluşturma süreci;
Prof. Dr. Nurseren Tor, Hülya Gülmez ve G. Hakan Koçman’dan oluşan Küratöryel ve Sanatsal Komisyon tarafından yürütüldü.
Bu yönüyle sergi, farklı ülkelerden sanatçıların eserlerini bir araya getirmenin yanı sıra, ortak bir sanat dili ve kültürel bağ oluşturmayı amaçlayan kapsamlı bir organizasyon olarak dikkat çekti.
ULUSLARARASI SANAT BULUŞMASI
Organizasyonda Türkiye’nin yanı sıra Hindistan ve farklı ülkelerden sanatçıların eserleri yer aldı.
Sergiye katkı sunan sanatçılar arasında Aida Arghavani, Ashok Kumar, Hariom Bawa, Ram Krishna Agrawal, Pavan Kumar, Jona Xaver Bundschuh, George CH. Guevara, Sigrun Yakubaschke, Juan Botella Lucas, Ayça Juana Botella Tor, Tarık Botella Tor ve çok sayıda değerli sanatçı yer aldı.
Bu uluslararası katılım, Mersin’de gerçekleştirilen etkinliğin sanat aracılığıyla ülkeler ve kültürler arasında kurduğu dostluk bağını da ortaya koydu.
USART’ın 5. yılına girerken gerçekleştirdiği bu kapsamlı organizasyon, derneğin uluslararası kültür ve sanat alanındaki çalışmalarının da önemli örneklerinden biri oldu.
PROF. DR. NURSEREN TOR’A ONUR ÖDÜLÜ
Etkinlik kapsamında sanat alanındaki çalışmaları ve sergiye katkıları nedeniyle Prof. Dr. Nurseren Tor’a Onur Ödülü takdim edildi.
“GÖRÜYORUM! / ASPİCİO!” çalışmasıyla da sergide yer alan Prof. Dr. Nurseren Tor, sanat ve kültür alanındaki katkılarıyla programın önemli isimlerinden biri oldu.
TARİH, SANAT VE MİLLÎ MÜCADELE AYNI ÇATIDA
Etkinliğin Kuva-yı Milliye Karargâhı Müzesi’nde gerçekleştirilmesi de programa ayrı bir anlam kattı.
Mersin’in Millî Mücadele tarihine tanıklık eden bu mekânda gerçekleştirilen sergi; geçmişin tarihî mirası ile günümüz sanatını bir araya getirdi.
Programda ayrıca Prof. Dr. Murat Yakar, “Altaylardan Toroslara Türk İzleri” başlıklı sunumuyla Türk tarihinin kültürel ve coğrafi izlerini ele aldı.
İbrahim Yalçıner ise Millî Mücadele Dönemi’nde Mersin ve çevresindeki Kuva-yı Milliye mücadelesine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
TSKGV’NİN TARİHİ VE SAVUNMA SANAYİSİ ANLATILDI
TSKGV Mersin İl Temsilcisi Albay Yolaç Erdur da programda yaptığı konuşmada Vakfın tarihsel gelişimi, kuruluş süreci ve Türkiye’nin savunma sanayisine sağladığı katkılar hakkında bilgi verdi.
Erdur, Vakıf bünyesinde yer alan ASELSAN, HAVELSAN, ROKETSAN, TUSAŞ, ASPİLSAN ve İŞBİR gibi kuruluşların Türkiye’nin savunma sanayisindeki önemine dikkat çekti.
Konuşmasında toplumsal desteğin önemine vurgu yapan Erdur’un, “nakit bağışından ziyade gönül bağışına ihtiyacımız var” mesajı da programın dikkat çeken ifadelerinden biri oldu.
MİRSAN’IN GEÇMİŞİNE IŞIK TUTAN ANLATIM
1980’li yıllarda Türk Deniz Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfı Mersin Şubesi’nin kuruluş çalışmalarında görev alan Mircan Fırat da programda Mersin’deki Vakıf çalışmalarının geçmişine ilişkin önemli bilgiler paylaştı.
Fırat, geçmiş yıllarda Mersin halkının küçük ama gönülden yaptığı katkılarla önemli çalışmalar gerçekleştirildiğini anlatarak, Mersin’e yeniden bir tesis kazandırılması yönündeki düşüncelerini dile getirdi.
ŞİİR, MÜZİK VE HALK OYUNLARIYLA RENKLENDİ
Program yalnızca sergiyle sınırlı kalmadı.
Erdemli Belediyesi Halk Oyunları Ekibi sergiledikleri gösteriyle programa renk katarken; Âşık Sitemi ve Gönül Dostları, Hamza Fırat, Ayhan Danyeli, Mustafa Çam, Özcan Barut, Armağan Saydan ve Koray Zırhlı müzikleriyle izleyicilere unutulmaz anlar yaşattı.
Şairler Ali Cangül, Ali Diyaroğlu, Hüseyin Taşçatan, Nuh Dündar, Perihan Özpınar, Sadık Aslan ve diğer değerli şairler de şiirleriyle programa katkı sundu.
Yazarlar ve edebiyatçılar ise imza ve söyleşi bölümleriyle etkinliğin kültürel boyutunu güçlendirdi.
—
HÜLYA GÜLMEZ’DEN TEŞEKKÜR
USART Dernek Başkanı Hülya Gülmez, serginin tamamlanmasının ardından yaptığı değerlendirmede, organizasyona katkı sağlayan herkese teşekkür ederek şunları ifade etti:
> “Bu sergi benim için yalnızca bir sanat etkinliği değil; milletimizin ortak değerlerine, tarihimize, vatanımıza ve kültürel mirasımıza sanat aracılığıyla bırakılmış bir izdir. Birlikte ürettik, birlikte emek verdik ve bugün hep birlikte çok güzel bir sergiyi geride bıraktık. Eserleriyle, sözleriyle, müzikleriyle, emekleriyle ve gönülleriyle yanımızda olan herkese teşekkür ediyorum.”
Gülmez, başta Türk Silahlı Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfı olmak üzere organizasyona katkı sunan tüm kurum ve kuruluşlara teşekkür etti.
BELEDİYELERE TEŞEKKÜR
Organizasyonun gerçekleşmesindeki katkıları nedeniyle;
Toroslar Belediyesi’ne,
Mersin Büyükşehir Belediyesi’ne,
Yenişehir, Mezitli Belediyesi’ne ve
Erdemli Belediyesi’ne
teşekkür edildi.
Özellikle ev sahipliği ve organizasyon sürecindeki katkıları nedeniyle Toroslar Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü’ne, Müdür Mehmet Çelebi’ye ve tüm mesai arkadaşlarına ayrıca teşekkür edildi.
STK BAŞKANLARI VE TEMSİLCİLERİNE TEŞEKKÜR
Serginin yanında olan, davete katılan ve destekleriyle organizasyona güç veren tüm sivil toplum kuruluşlarının başkanlarına, yönetim kurulu üyelerine ve kurum temsilcilerine de teşekkür edildi.
Başta Kuva-yı Milliye Mücahitleri Derneği olmak üzere, kültür, sanat, eğitim ve toplum alanında faaliyet gösteren tüm STK’ların başkan ve temsilcilerinin varlığının kendileri için büyük bir değer taşıdığı belirtildi.
KATILAN PROTOKOL VE KONUKLARA
Programa katılarak sergiye değer katan;
KKTC Mersin Başkonsolosu Ülkü Alemdar’a,
Arbel A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Arslan’a,
Mersin Büyükşehir Belediyesi ve Toroslar Belediyesi Meclis Üyesi Hasan Özalp Önal’a,
iş insanı ve yazar Ayhan Kızıltan’a,
Kitapsan Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Söyümez’e,
Vera İmperia Parfüm ve Vera Global Import Export sahibi Vera İmre’ye,
TSKGV Mersin İl Temsilcisi Albay Yolaç Erdur’a
ve programa katılan tüm protokol üyelerine, akademisyenlere, eğitimcilere, sanatseverlere ve davetlilere teşekkür edildi.
EĞİTİM CAMİASINA
Etkinliğe katılarak öğrencileriyle birlikte sergiyi ziyaret eden Deniz Ticaret Odası MTAL ve Nihal Erdem MTAL yönetici, öğretmen ve öğrencilerine de teşekkür edildi.
Gençlerin sanatla, tarihle ve kültürel değerlerle buluşmasının organizasyon açısından ayrı bir anlam taşıdığı ifade edildi.
SPONSORLARIMIZA VE DESTEKÇİLERİMİZE
Organizasyonun gerçekleşmesinde katkı sağlayan;
Kitapsan, Vera Global, Vera İmperia, Mersin Global ve Uluslararası Gazeteciler Derneği başta olmak üzere tüm sponsor, destekçi, kurum ve kuruluşlara teşekkür edildi.
Sanata ve kültüre verilen her desteğin, geleceğe bırakılan değerli bir yatırım olduğu vurgulandı.
BASINIMIZA
Etkinliği kamuoyuna duyuran, haberleriyle sanat ve kültür çalışmalarına alan açan tüm basın kuruluşlarına ve değerli basın mensuplarına da teşekkür edildi.
—
“BU SERGİ BİTTİ AMA BIRAKTIĞI İZ DEVAM EDECEK”
23 Eylül 2026’da başlayan ve büyük bir emekle hazırlanan sergi, sanatçıların eserleriyle, akademisyenlerin katkılarıyla, yazar ve şairlerin sözleriyle, müzisyenlerin ezgileriyle ve halk oyunlarının coşkusuyla tamamlandı.
Ancak geride yalnızca bir sergi değil;
dostluklar, sanat köprüleri, yeni iş birlikleri, güzel anılar ve geleceğe bırakılacak değerli bir kültür mirası kaldı.
USART Başkanı Hülya Gülmez, serginin ardından yaptığı teşekkür mesajında şu sözlere yer verdi:
> “Eserleriyle bize güvenen bütün sanatçılarımıza, başta Aida Arghavani olmak üzere Türkiye’den ve dünyanın farklı noktalarından katılan tüm sanat dostlarımıza; komisyonumuza, akademisyenlerimize, yazarlarımıza, şairlerimize, müzisyenlerimize, halk oyunları ekibimize, STK başkanlarımıza ve temsilcilerimize, belediyelerimize, kurumlarımıza, sponsorlarımıza, basın mensuplarımıza ve bu serginin kapısından içeri girerek bizleri yalnız bırakmayan her bir sanatseverimize ayrı ayrı teşekkür ediyorum.”
“MİLLETİN GÜCÜNDEN MİLLÎ GÜCE” diyerek çıktığımız bu yolda, sanatın birleştirici gücüyle çok güzel bir buluşmayı geride bıraktık.
İyi ki sanat var.
İyi ki sanatçılar var.
İyi ki kültürümüze, tarihimize ve ortak değerlerimize sahip çıkan güzel insanlar var.
Bu sergide emeği geçen herkesin yüreğine, emeğine ve sanatına sonsuz teşekkürler…
Hülya GÜLMEZ
USART – Uluslararası Kültür Sanat Topluluğu ve Sağlık Eko Turizm Derneği Başkanı.



Nurseren Tor
“GÖRÜYORUM!-ASPICIO!” serisinden
Mermerşahi üzerine akrilik
100×90 cm
2026

Abdullah Ramazan Polat
Kara Fatma
80 × 80 cm
Tuval üzerine karışık teknik
2026

Juan Botella Lucas “ Dut Ağacı Çatladı” Dut kütüğü yontma 45X25X15 cm 2008 Ayça Juana Botella Tor “Askıda- Uykuda-Lekede- Ölümde” Foto blok üzerine Fotoğraf 40x40cm (4 Adet) 2026
Acilhaber.net MEİGDER Üyesidir.