SON GELİŞME
--:--:--

Ekonomi

EMEKLİLERDEN ÇAĞRI: “BU AYIBA ARTIK SON VERİN!”

Bağlantı kopyalandı!
EMEKLİLERDEN ÇAĞRI: “BU AYIBA ARTIK SON VERİN!”

Mersin’de emekliler haykırdı: “2024 yılını ‘Emekli Yılı’ ilan edenler bizlere yüzyılın ayıbını yaşatıyor. Maaşlarımız kiraya bile yetmiyor, beslenemiyoruz, barınamıyoruz. Bu ayıba artık son verin.”

Mersin’de Türkiye Emekliler Derneği ve 2021 Tüm Emekliler Sendikası, emeklilerin ekonomik ve sosyal haklarını savunmak amacıyla ortak bir açıklama yaptı. Özgür Çocuk Parkı’nda yapılması planlanan ancak yağışlı havadan dolayı sendika binası altında yapılan açıklamada dernek ve sendika adına konuşan Hüseyin Kurt, hükümete yönelik taleplerini sıralayarak emeklilerin insanca yaşama hakkı için mücadeleye devam edeceklerini vurguladı.

 

“GENÇLİK GELECEĞİMİZDİR”

Hüseyin Kurt, açıklamasında emeklilerin genç yaşlardan itibaren ülke ekonomisine ve topluma olan katkılarına dikkat çekerek şöyle konuştu: “Genç yaşımızda işçi, memur, çiftçi, zanaatkâr, eğitimci ve sağlıkçı olarak çalışmaya başladık. Çelik büktük, demir erittik, vergimizi ve primlerimizi ödedik. Vatanımız için her şeyimizi ortaya koyduk. Ancak sosyal devletin gereği olarak emekli olduğumuzda insanca yaşamaya yetecek bir gelirimiz olacağı beklentimiz boşa çıktı.”

 

“YÜZYILIN AYIBINA SON VERİN”

Kurt, emekli maaşlarının giderek yetersiz hâle geldiğini ve bu durumun uzun yıllardır süregeldiğini ifade etti. 2002 yılında asgari ücretin yüzde 40 üzerinde olan en düşük emekli maaşının, bugün asgari ücretin yüzde 40 altına düştüğüne dikkat çekti. Kurt, “2024 yılını ‘Emekli Yılı’ ilan edenler bizlere yüzyılın ayıbını yaşatıyor. Maaşlarımız kiraya bile yetmiyor, beslenemiyoruz, barınamıyoruz. Bu ayıba artık son verin.” Kurt, ayrıca 2025 yılı bütçesinde emekli maaşlarının en düşük memur maaşına eşitlenmesi gerektiğini ve tüm emekliler için adil bir zam yapılmasını talep etti.

 

“KAMULAŞTIRMALAR YENİDEN BAŞLATILMALI”

Özelleştirme politikalarına yönelik eleştirilerde bulunan Hüseyin Kurt, şu ifadeleri kullandı: “Neo-liberal borç, faiz ve döviz ekonomisi halkı fakirleştiriyor. Özelleştirmelerle ülkenin kaynakları yok ediliyor. Çayırhan Nallıhan Madeninin özelleştirilmesi girişimi, işçileri sefalete sürükleyen bir örnek oldu. Ülkemizi bu ekonomik cendereden kurtarmanın yolu, Cumhuriyet’in ilk yıllarında olduğu gibi tarım ve sanayiyi yeniden kamulaştırmaktır.❞

 

“TALEPLERİMİZ KARŞILANMALI”

Kurt, emeklilerin taleplerini detaylı şekilde sıralayarak, bu taleplerin yerine getirilmesinin sosyal devlet anlayışının bir gerekliliği olduğunu belirterek şunları söyledi: “En düşük emekli maaşı, en düşük memur maaşıyla eşitlensin. Aylık bağlama oranı yüzde 70’e çıkarılsın ve güncelleme katsayısında millî gelir artışından pay verilsin. Emekli maaşları gerçek enflasyon oranına göre bağımsız kurumlarca otomatik olarak güncellensin. Emekli, dul ve yetimlere yılda dört kez asgari ücret düzeyinde ikramiye ödensin. Tüm emeklilere acilen 12 bin TL seyyanen zam yapılsın. TBMM’den emekli sendikaları statü yasası çıkarılarak toplu sözleşme hakkı anayasal güvence altına alınsın. 2000 öncesi ve sonrası emekliler arasındaki maaş eşitsizliği giderilsin. Sağlık kesintileri kaldırılsın ve emeklilere şehir içi toplu taşıma ücretsiz sağlansın. Elektrik, su ve doğal gaz gibi temel ihtiyaçlardan alınan KDV kaldırılsın ve temel yaşama yetecek kadarı ücretsiz verilsin. TOKİ, konut sahibi olmayan emeklilere ucuz konut sağlamalı, konut sağlanana kadar barınma yardımı yapılmalıdır. EYT sorununun çözümü için SGK sistemi reforme edilmelidir.”

 

“GELECEK KUŞAKLARA ONURLU BİR YAŞAM BORCUMUZ VAR”

Kurt, son olarak emeklilerin taleplerinin yalnızca bugünkü kuşaklar için değil, gelecek nesiller için de önemli olduğunu belirterek şunları söyledi: “Çocuklarımıza ve torunlarımıza onurlu bir gelecek bırakmak zorundayız. Gelir adaletsizliğine ve sosyal hak ihlallerine karşı mücadelemizi sonuna kadar sürdüreceğiz. Kurtuluş yok tek başına, ya hep beraber ya hiçbirimiz!” Açıklamanın ardından grup olaysız bir şekilde dağıldı.

 

Benzer Haberler

SAYIŞTAY’DAN 20 SAYFALIK ŞEHİR HASTANELERİ USULSÜZLÜKLERİ İDDİASI
SAYIŞTAY’DAN 20 SAYFALIK ŞEHİR HASTANELERİ USULSÜZLÜKLERİ İDDİASI
Muhsin Yazıcıoğlu soruşturmasında ikinci dalga: 33 şüpheli gözaltında
Muhsin Yazıcıoğlu soruşturmasında ikinci dalga: 33 şüpheli gözaltında
Türkiye, Fransa karşısında tek golle mağlup
Türkiye, Fransa karşısında tek golle mağlup
WHATSAPP’TA İŞLETMELER İÇİN ÜCRETLİ MESAJ DÖNEMİ
WHATSAPP’TA İŞLETMELER İÇİN ÜCRETLİ MESAJ DÖNEMİ
SEÇER: GEÇİM KAYGISIYLA DEĞİL, HUZUR VE GÜVEN İÇİNDE YAŞAMALI”
SEÇER: GEÇİM KAYGISIYLA DEĞİL, HUZUR VE GÜVEN İÇİNDE YAŞAMALI”
Akbaş: İhtiyacımız ayrışmak değil, birleşmek
Akbaş: İhtiyacımız ayrışmak değil, birleşmek
Haberin Doğru Adresi
Haberin Acil Adresi

Acilhaber.net MEİGDER Üyesidir.

Copyright 2026 © Tüm hakları Acilhaber.net 'de saklıdır. Ajans Politikalarına Uyar! İzinsiz Hiç bir Yazı ve Materyal Kopyalanamaz. WhatsApp İhbar: +90 506 364 16 77
sohbet