Ana Sayfa Arama Yazarlar
Kategoriler
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

18 Haftadır vergide adalet arıyorlar

Mersin’de çeşitli sendikalarda örgütlü sağlık çalışanları, vergide adalet çağrılarını 18

Mersin’de çeşitli sendikalarda örgütlü sağlık çalışanları, vergide adalet çağrılarını 18 haftadır sürdürüyor. Mersin Defterdarlığı önünde bir kez daha bir araya gelen platform üyeleri, “Yandaş şirketlerin karını artıran çalışanların vergi yükünü azaltmayan vergi paketine izin vermeyeceğiz!” diye haykırdı.

 

Mersin Emek ve Demokrasi Platformu Üyeleri, vergi adaleti taleplerini sürdürüyor. 18 haftadır yaptıkları eylemlerle seslerini Ankara’ya duyurmaya çalışan platform üyeleri bir kez daha Mersin Defterdarlığı önünde buluştu. Mersin Tabip Odası, Birlik ve Dayanışma Sendikası, Dev Sağlık-İş, Genel Sağlık İş Sendikası, Hekim Birliği Sendikası, Mersin Aile Hekimleri Derneği, Mersin Aile Sağlığı Çalışanları Derneği, Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES), Tabip Sen üyelerinin katıldığı açıklamada, “Direne, direne, direnişten zafere” sloganları da atıldı.

“YENİ VERGİ PAKETİ BU HAFTA TBMM’DE”

TBMM bu hafta içinde yeni vergi paketini görüşeceği dile getirilen açıklamada, yeni vergi paketi içinde çalışanların vergi yükünü azaltan bir maddenin olmadığı ifade edildi. Yeni vergi paketinin emeğiyle geçinenlere yeni ek vergiler getirdiğine dikkat çekilen açıklamayı Mersin Tabip Odası Başkanı İzzet Çalış okudu.  On sekiz haftadır vergide adalet istediklerini belirten Çalış açıklamasında, “Haftalardır sağlık çalışanlardan alınan yüksek vergi oranlarının düşürülmesi için sağlık birimleri önlerinde yaptığımız basın açıklamalarına kayıtsız kalan hükümet, emeğiyle geçinen halkın vergi yükünü artırmanın programını hazırlıyor. Maliye Bakanı Şimşek’in kamuoyu nezrinde artık inandırıcılığı kalmamıştır. Hükümetin, her açıkladığı ekonomik program, hayata geçirdiği paket sayesinde emekçi kesimler yoksullaşırken, başta hükümete yakın olan şirketler karlarına kar katıyorlar” dedi.

 

“TOPLUMUN DA SESİ OLMA SORUMLULUĞUMUZ GEREĞİ ON SEKİZ HAFTADIR YENİLİYORUZ”

Vergi yükünü çalışanların sırtına yükleyen politik tercihin iflas ettiğine dikkat çeken Çalış yaptığı açıklamada, “Çalışanların her geçen gün azalan satın alma gücü dayanılmaz hale gelmiştir.

Biz sağlık çalışanları hem kendi ekonomik kayıplarımız ve her gün muayene ettiğimiz şifa dağıtığımız hastalarımızın yaşadığı yoksulluk bizleri derinden üzmektedir. Toplumun da sesi olma sorumluluğumuz gereği on sekiz haftadır alanlarda taleplerimizi yineliyoruz.

Yoksulluk rakamlarını yazmaktan, hükümetin TÜİK’in aldatıcı gerçek olmayan oranlara göre çalışanlara yaptığı komik ücret artışlarını dile getirmekten usandık” ifadelerine yer verdi.

 

“HİÇ VERGİ VERMEYENLERİ KOLLAMAYA DEVAM EDECEK MİSİNİZ?”

“On sekiz haftadır hükümete sorularımızı, vergi paketinin TBMM’ye geldiği hafta yineliyoruz” diyen Çalış, taleplerini şöyle sıraladı:

“Bizlerden ek vergi kesintileri yaptığınız oranlarda vergi aldığınız şirket var mı? Vergi kaçıranları hepimizden daha iyi biliyor ve tanıyorsunuz. Kazancına göre düşük ve ya hiç vergi vermeyenleri kollamaya devam edecek misiniz?  İhbarcılığı adaletsiz ve eşitsiz vergi toplama politikanızı örttüğünü düşünüyor musunuz? Vergisini sildiğiniz, yüksek vergi muafiyetleri sağlayarak kamudan beslediğiniz şirketlere desteğinizi kesecek misiniz? Sağlık çalışanlarının emeklerinin karşılığını vermeyi, haksız ve adaletsiz vergi kesintilerinden vazgeçmeyi düşünüyor musunuz? Halkımızdan alınan adil olmayan ekonomik ve sosyal eşitsizliğe kaynaklık eden dolaylı vergileri azaltmayı düşünüyor musunuz? Kamuda gösterişe şatafata israfa dayalı harcamaların son bulacağını söylediğiniz tasarruf paketinin çalışanların sırtına yeni yükler getirmeyeceğini söyleyebilir misiniz?”

 

“BU ADALETSİZ VE EŞİTSİZ VERGİ YÜKÜNÜ SIRTIMIZDAN ALIN”

Çalış sözlerini şöyle sürdürdü: “Yeni vergi paketini TBMM’ye getiren hükümet ve tüm milletvekillerine sesleniyoruz. Yılın ilk ayından itibaren tercihen düşük düzeyde tutulan vergi dilimlerine girdiğimiz gerekçesiyle ücretlerimizden yüksek vergi kesintileri yapılıyor. Kesinti oranları yıl sonuna doğru yüzde 35 civarına çıkıyor. Bu adaletsiz ve eşitsiz vergi yükünü sırtımızdan alın, her ay sabit kalmak koşuluyla en fazla yüzde 15 vergi kesinti oranlarını hayata geçirin.

Aile hekimliği çalışanları ve diğer tüm sağlık çalışanları olarak on sekiz haftadır sürdürdüğümüz ‘vergide adalet istiyoruz’ eylemlerimiz şayet TBMM’de karşılık bulmazsa, her çarşamba olduğu gibi taleplerimiz hayata geçene dek eylemlerimizi sürdüreceğiz.”