Yıldız: Mersin ekolojik saldırı altında

İlk Yayın : 19 Nisan 2021 – Son Güncelleme 19 Nisan 2021, 14:10

Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin CHP’li Meclis Üyesi Abdurrahman Yıldız, kentin planlı bir ekolojik saldırı altında olduğunu ileri sürerek, “Gözümüzün gördüğü, kulağımızın işittiği saldırılara elimiz yettiğince direnmeye, en azından saldırı altında olan bölgelerin seslerini duyurmaya çalışıyoruz” dedi.

TBMM Tarım Komisyonu Üyesi ve HDP Mersin Milletvekili Rıdvan Turan ile Mersin Büyükşehir Belediyesi CHP’li Meclis Üyesi Abdurrahman Yıldız,  tarım alanları imara açılmak istenen Kaleköyü ve taş ocağı kurulması düşünülen ancak son anda ÇED raporu iptal edilen İnsu mahallerini ziyaret etti.  Turan ve Yıldız, ilk olarak Yenişehir ilçesine bağlı İnsu Mahallesinde taş ocağı yapılmak istenen bölgede bir süredir eylem yapan ve sonucunda ÇED raporunun iptaliyle rahat bir nefes alan köylülerle görüştü. Yıldız, Mersin’in planlı bir ekolojik saldırı altında olduğunu ileri sürerek, “Kentimizin, denizi, doğası, tarım arazileri, turizm potansiyeli topyekûn bir saldırıya maruz bırakılmış durumda. Gözümüzün gördüğü, kulağımızın işittiği saldırılara gücümüz oranında, elimiz yettiğince direnmeye, en azından saldırı altında olan bölgelerin seslerini duyurmaya çalışıyoruz” dedi.

“SALDIRILAR DEVAM EDİYOR”

“Saldırıya maruz kalan bazı bölgelerde, ilgili yerlerin halkı tarafından yapılan inatçı direnişler sayesinde bir kısım kazanımlarda elde ediyoruz” diyen Yıldız, şöyle devam etti: “Toprağına, suyuna, bağına, bahçesine sahip çıkan halkımız, bu inatçı karşı koyuşlarının karşılığını da alıyorlar. Davultepe’de narenciye bahçelerine yapılan saldırı, dile getirilen binlerce itiraz sayesinde geri adım attırıldı. İnsu köylülerinin tutarlı karşı koyuşları sayesinde, Çed raporu yaptırılmayarak taş ocakçıları püskürtüldü. Fakat dert bir değil ki; Kerimler köyünde, Ayvagediği’nde, Gözne’de daha kim bilir bilmediğimiz nerelerde taş ocakçıların saldırıları maalesef devam ediyor. Kale köyünde bir kısım imar planı oyunlarıyla betoncuların önü açılmaya çalışılıyor.  Bu saldırıya karşı koymanın tek yolu ise orada yaşayan halkın köyüne, evine barkına, bağına bahçesine sahip çıkması ile mümkün. Bugün bizde anılan köyleri Mersin Milletvekilimiz Sayın Rıdvan Turan ile dolaştık. Yerel kanaat önderlerinin tavsiyelerini dinledik. Aslında her konuştuğumuz kişi biliyor ki bu yağmacılara geri adım attırmanın yolu haklarımızı bilerek sonuna kadar savunmaktan, direnmekten geçiyor.”

KALEKÖYLÜLER BAHÇELERİNİN TAPUSUNU İSTİYOR

Öte yandan Turan ve Yıldız, topraklarının imara açılmaması için eylem üstüne eylem yaparak gündeme gelen Mezitli’deki Kaleköylüleri de ziyaret etti.  Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın re’sen onayladığı plan değişikliği ile 200 bin metre karelik tarım alanına yapılmak istenen Galericiler Sitesi ve Küçük Sanayi Sitesi’ne itirazlarını sürdüren bölge halkı, bahçelerinin tapularının kendilerine verilmesini talep etti. Burada da köylülerin beklentilerini dinleyen Yıldız, “Köylüleri daha sakin ve uzun uzadıya dinledik. Taleplerini sorduk. Çok net ve tek cevap verdiler. Bahçelerinin tapusunu istediler. On yıllardır ekip biçtikleri, yine on yıllardır kirasını ödedikleri, öz malları bahçelerinin tapusunu istiyorlar. Dedelerinden babalarına, oradan da kendilerine ve çocuklarına, torunlarına intikal eden bahçelerinin tapusunu istiyorlar. İmara açılmak istenen köylerine Toki’nin gelerek bahçelerine beton kusmasını istemiyorlar. Tek şey istiyorlar, tapularını. Üstelik parasını ödeyerek almak istiyorlar tapularını” ifadelerini kullandı.

 

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu