Yeşilboğaz: Engel yok engellemek var

İlk Yayın : 10 Mayıs 2021 – Son Güncelleme 10 Mayıs 2021, 11:08

Mersin Barosu Başkanı Av. Bilgin Yeşilboğaz, 10-16 Mayıs Engelliler Haftası nedeniyle yaptığı yazılı açıklamasında; engelli haklarının, küresel bir çözüm platformunda ele alınması gerektiğini vurgulayarak, “Engelli vatandaşlarımıza fırsat eşitliğinin sağlanması çağdaş yaşamın gereğidir. Engel yok, engellemek vardır” dedi.

Engelli vatandaşların, hayatın her alanında kimseye muhtaç olmadan hayatlarını sürdürebilmelerinin temel bir insan hakkı olduğunun unutulmaması gerektiğine vurgu yapan Baro Başkanı Av. Bilgin Yeşilboğaz, “Türkiye, BM Engelli İnsan Hakları Sözleşmesi’ne 2007 yılında imza attı, 2009’da da sözleşme Bakanlar Kurulu’nda onaylandı. Sözleşmenin gerekleri bugün ne kadar uygulanıyor? Her ne kadar sözü edilen haklar hukukta güvence altına alınmışsa da, engelli hakları pratik hayata uygulamaya geçmemektedir. Toplumun her alanında, engelli vatandaşlara yönelik ayrımcılık ve hak ihlalleri had safhadadır. Engelli vatandaşlarımız sokakta, ulaşımda, eğitimde, sağlıkta, istihdamda, sosyal ve kültürel yaşamda fırsat eşitliğine sahip olamıyorsa, hayatının her alanında yaşam savaşı veriyorsa engel yoktur, engellemek vardır. Engelli vatandaşlarımıza fırsat eşitliğinin sağlanması, çağdaş yaşamın gereğidir” şeklinde konuştu.

Erişebilirlik sorununun çözümü için ülkeyi yönetenlerin adım atarak; ilgili bakanlıkları, üniversiteleri, meslek örgütlerini, sivil toplum örgütlerini, engellileri ve aileleri bir araya getirecek bir çözüm masası oluşturmak zorunda olduğunu belirten Yeşilboğaz, “Kolektif mücadele içerisinde bir planlama yapılmadığı sürece bizim erişilebilirlik sorununu çözmemiz olanaksız. Kanuni düzenleme yapmak yerine, bir uzlaşı kültürü oluşturulması gerekmektedir. Çünkü kanunlarımız, mevzuatlarımız, imzalamış olduğumuz BM Engelli Hakları Sözleşmesi engelli haklarını yeterince korumaktadır ancak yeterince fiili uygulama yoktur. Bu dönüşümün sağlanması için etkin politikaların üretilmesinin ve karar mekanizmalarına katılımın önü açmalıdır” ifadesini kullandı.

Engelli haklarının, küresel bir çözüm platformunda ele alınması gerektiğini söyleyen Yeşilboğaz, “Çünkü engelli vatandaşlarımızın sorunları sadece kendilerinin ve ailelerinin değil; toplumun, bütün insanların sorunudur. Engelsiz bir yaşam sağlamak herkesin görevidir. Engellerin aşılmasında Mersin Barosu Engelli Hakları Komisyonumuz ile birlikte ortak mücadelede yer almaya hazırız. Bu duygu ve düşüncelerle, engellilere yönelik politika ve uygulamaların, insan hakları ve fırsat eşitliği temeline oturtulmasını ümit ederek; engelli bireylerimize sorunlarının çözümlendiği, geleceğe daha umutla bakabildiği özgür bir yaşam diliyorum” diye konuştu.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu