Yeni protez bacaklarına kavuştu

İlk Yayın : 22 Nisan 2024 – Son Güncelleme 22 Nisan 2024, 12:08

Doğuştan bedensel engelli 26 yaşındaki Zeynep İnce, yeni protezine kavuştu. Mutluluktan ağladığını söyleyen İnce, “Yeniden doğmuş gibiyim” dedi.

RAZİYE ERDEN-MERSİN

Doğuştan bedensel engelli 26 yaşındaki Zeynep İnce’nin 13 yaşından beri kullandığı protez bacaklar artık vücuduna uymamaya başladı. Zeynep, kendisini tekrar yürütecek yeni protezleri için gereken 2 milyon 160 bin TL’yi (72 bin Euro) toplamak amacıyla kampanya başlattı. Kampanya için de önüne çıkan tüm bürokratik engelleri aşmak zorunda kalan İnce, dava açtı ve kazandı. 23 Ekim 2023 tarihinde gazetemizin ulaştığı, ‘2 milyonluk umut’ başlığı ile manşetten yer verdiğimiz Zeynep İnce’ye bir hayırsever destek oldu. İnce’nin yeniden rahat yürüyebilmesi için gereken miktarın üçte ikisini karşıladı. Kimliğinin gizli kalmasını talep eden hayırsever İnce’ye ulaştı ve kampanyadaki geri kalan miktarı karşılamak istediğini söyledi. Kendisinin ve ailesinin şaşırdığını ve çok mutlu olduklarını dile getiren İnce, kampanyayı sonlandırıp hemen yeni protezine kavuşmak için İstanbul’a gittiğini söyledi. Burada yeni protezi hazırlandı. Geçtiğimiz günlerde yeni protezi ile Mersin’e dönen İnce, mutluluğunu şöyle dile getirdi: “Yeniden doğmuş gibiyim.”

“DAVA AÇMADAN ARTIK PROTEZ KAMPANYASI BAŞLATABİLECEK”

Doğuştan bileteral alt ekstremite ampute yüzde 73 engelli ve bir kamu kuruluşunda devlet memurluğu yapan İnce, açtığı davanın ‘emsal’ olduğunu kendisi ile aynı durumda olan herkesin artık kampanya başlatabileceğini söyledi. İnce, “26 yaşındayım. Bileteral amputayım. 5 yaşından beri protez kullanıyorum. Yaklaşık 10 yıl kadar ömrü olan protezim 12. yılında değiştirildi. Yaklaşık 10 yıl ömrü olan protezimin 7. yılından itibaren arızalanmaya başladı. Bu yüzden protezimi değiştirmem gerekiyordu. Bir dava sürecim vardı. Fiyatı çok yüksek olduğu için protezi bireysel olarak alamıyordum. Bu davayla birlikte kampanya başlatabildim. Aynı zamanda emsal oldum. Benim gibi protez almak isteyen tüm engelli arkadaşlarım dava açmadan artık protez kampanyası başlatabilecek” dedi.

“KONFORLU VE SOSYAL BİR HAYATA KAVUŞTUM”

Kampanyayı başlattıktan sonra 7 hafta gibi bir sürede protez miktarını toplayabildiğini söyleyen İnce, “Bir hayırseverimiz Kampanyanın fiyatının, 3’te 2’sini kendisi karşıladı. Çok kısa bir sürede tamamlayabildim. Protezimi almadan önce kilit sistemi bozulduğu için çok fazla zorlanıyordum. Sürekli yere düşüyordum, bacağımda yaralar oluşuyordu. Protezimi aldıktan sonra hiç öyle bir şey yaşamadım. Yeniden doğmuş gibiyim. Artık yaralarım olmuyor, kilit sistemi var, topuklu ayakkabı giyebiliyorum, koşabiliyorum, araç kullanabiliyorum. Eskisinden çok daha konforlu ve sosyal bir hayata kavuştum” diye konuştu.

Tedavi sürecini anlatan Zeynep İnce, “İstanbul’da tedavi oldum. İstanbul’da Nesa-europe, klinikte tedavi oldum. Süreç benim için devam ediyor, deneme protezi kullanıyorum. Protezin kendisi deneme değil ama üst bacak kısmı deneme. Yani günlük tam anlamıyla formuna kavuştuğunda asıl soketim yapılacak. Çünkü, bacağım çok uzun süre geniş soket kullandığım için şu an kendi formunda olan sokete girdiğinden beri zayıflıyor. En son formuna kavuştuğunda asıl soket yapılacak. Ama protezim, kilit sistemi vesaire onlar şu an kendi yeni protezim. Hep kullanacağım bunu” ifadelerini kullandı.

“MUTLULUKTAN AĞLADIM”

Ailesinin çok şaşırdığını ve mutlu olduğunu kaydeden İnce, “Ailecek çok huzursuz, çok mutsuzduk. Çünkü yaralarımdan dolayı günlük hayatta da hiçbir aktivite gerçekleştiremediğim için canım acıyordu ve mutsuzdum. Onlara da yansıyordu. Tabii ki onlar da çok üzülüyorlardı. Protezi aldıktan sonra gerçekten bambaşka mutluluğa kavuştum. Yani mutluluktan ağladığım çok an olmuştur. Hayatım çok değişti, eski sosyal hayatıma döndüm. Daha rahatım özgüvenle her yere gidip gelebiliyorum. Yokuş inip, çıkabiliyorum. Tümseklerden düşmüyorum. Emeği olan herkese çok teşekkür ediyorum” dedi.

 

“UZUV KAYBI OLAN İNSANLAR YAZDI”

6 Şubat’ta Türkiye’de yaşanan deprem felaketi sonrasında birçok vatandaş uzuvlarını kaybetti. Deprem bölgelerinden kendisine ulaşanlar olduğunu ve kazandığı davayla ilgili fikir aldıklarını aktaran İnce, “Depremde de çok fazla uzuv kaybı olan insanlar yazdı. Tabii ki devlet yardım ediyor fakat kendilerinin daha farklı, iyi bir protez almak istiyorlar. Onların da bir kampanya başlatmak zorunda olduklarından dava açmaları gerekiyordu. Artık gerek kalmadı. Emsal olduğum için kendileri de dava açmadan bu süreci daha kısa sürede yönetebilecekler” diyerek sözlerini sonlandırdı.

 

Başa dön tuşu