Yeni annelere çok özel eğitim

Yeni doğum yapmış annelere seminerli destek 

İlk Yayın : 28 Şubat 2021 – Son Güncelleme 28 Şubat 2021, 12:01

MERSİN (ACİL HABER) -Mersin’de alanında uzun yıllardır hizmet veren Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Nursel Basut, yeni doğum yapmış annelere yönelik olarak düzenlediği “Gebelikten Bebeğime Yolculuk Semineri” ile bir ilke imza attı. Gebelik dönemlerinde anne adaylarına ilişkin birçok seminer ve konferans düzenlendiğini ancak doğum sonrası annenin yaşayabileceği travmalar ve karşılaşabileceği sorunlarla ilgili ilk defa böyle bir çalışmanın yapıldığını söyleyen Dr. Basut, “Aslında gebeyken anneler doğumdan sonra onları nelerin beklediğini bilmiyorlar. Bunlar tam bir sürpriz, daha önce böyle bir şey yaşamadılar” dedi.

“BABALAR SÜRECİN DIŞINDA KALIYOR”

Doğum sonrası annenin hormonal dengesinin bozulduğunu anımsatan Dr. Basut, “Anne artık o doğum öncesi anne değil, değişiklik geçirmiş biri. Şimdi eşi için de bu süreç çok zor, eşi de bu süreci algılayamıyor ve olayların dışında kalıyor. Bir sonraki seminerde hedefim babalara da doğum sonrasını anlatmak. Türk toplumunda babalar bu süreçten çok da haberdar değil. Eşlerindeki değişiklikleri göremiyorlar, bu süreçte onlara yeterli desteği veremiyorlar” ifadelerini kullandı.

DEVAMI 4’TE

———————————-

Yeni doğum yapmış annelere seminerli destek

 

Yeni annelere çok özel eğitim

Tayfun TUNA-MERSİN (TANIK HABER) -Mersin’de uzun yıllardır hizmet veren Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Nursel Basut, yeni doğum yapmış annelere yönelik olarak düzenlediği “Gebelikten Bebeğime Yolculuk Semineri” ile bir ilke imza attı. Gebelik dönemlerinde anne adaylarına ilişkin birçok seminer ve konferans düzenlendiğini ancak doğum sonrası annenin yaşayabileceği travmalar ve karşılaşabileceği sorunlarla ilgili ilk defa böyle bir çalışmanın yapıldığınısöyleyen Dr. Basut, “Aslında gebeyken anneler doğumdan sonra onları nelerin beklediğini bilmiyorlar. Bunlar tam bir sürpriz, daha önce böyle bir şey yaşamadılar” dedi.

Birçok kamu ve özel hastanede çalıştıktan sonra kendi çocuk kliniğini hizmete açan Uzm. Dr. Nursel Basut, Mersin’de bir ilk olan “Gebelikten Bebeğime Yolculuk Semineri” hakkında Tanık Haber’e değerlendirmelerde bulundu. Annelerin doğum sonrasındaki sürece hazırlıklı olmadığından dolayı böyle bir seminerler dizisi başlattıklarına dikkat çeken Dr. Basut, “eğitimler genellikle anne adaylarına veriliyor ancak doğumdan sonra böyle bir eğitim yok. Özellikle ilk çocuğunu kucağına aldıktan sonra annelerin çoğu ne yapacağını bilmiyor. En çok karşılaşılan konuların başında bebeğin süt emmesi geliyor. Burada yapılan bir yanlıştan asla dönülemez. İnsan hayatındaki en temel taş bu dönemdir. Anne içinde doğum sonrası ilk bir ay çok önemlidir. Aslında gebeyken anneler doğumdan sonra onları nelerin beklediğini bilmiyorlar. Bu durum sürpriz ve tecrübe etikleri bir alan değil. Türkiye’deki bazı eğitimlerde doğum süreci anlatılıyor ama doğumdan sonraki süreç anlatılmıyor. Ben doğumdan sonraki süreci de anlatıyorum. Türkiye’de bir ilk, Mersin’de de bir ilk. Bebek fayda görsün, anneyle bebek arasındaki ilişki zedelenmesin ve sağlıklı bir süreç olsun” dedi.

SEMİNERE KATILANLAR KURAYLA BELİRLENDİ

Geçtiğimiz hafta gerçekleştirdikleri ilk seminerde pandemi koşullarından dolayı kısıtlı sayıda katılımcı aldıklarının altını çizen Dr. Basut, doğumdan sonraki süreci en ince ayrıntılarına kadar annelere anlattığını söyledi. Seminerde kendisinin dışında ebe, diyetisyen ve psikologlarında bulunduğu bilgisini veren Basut, “Sosyal medya hesabımı 90 bin anne takip ediyor. Seminer için Mersin’de yaşayan 200’e yakın yeni doğum yapmış anne başvuruda bulundu. Onların içinden kura çekmek zorunda kaldık. Pandemi koşulları bunu gerektirdi. 200 kişiye birden seminer vermeyi isterim ama koşullar uygun değil” sözlerini aktardı.

DOĞUM SONRASI ANNE PSİKOLOJİSİNE DİKKAT

Yeni dönemde anne adaylarının sadece sezaryen mi normal doğum mu yapacaklarını düşündüklerini ancak doğumdan sonraki sürece pek odaklanmadıklarını dilme getiren Dr. Basut, şu bilgileri verdi: “Bebeklerini ve kendilerini bekleyen problemler hakkında bilgi sahibi değiller. İnsanlar bir sürece girerken hep olumsuzluktan bahseder. Ya sütün gelmezse, hop o çantaya biberon mama atılıyor. Anne de doğumdan çıktıktan sonra emzirmeyen çocuğa biberon dayıyor. Bebek, biberonun rahatlığını gördükten sonra annenin memesiyle uğraşmaz ki. Emilmeyen memeden dana sonra süt gelmiyor, annenin de morali bozuluyor, sütüm yetmiyor diye. Kısırdöngü oluşuyor yani. Biz, seminerde bu ve benzeri sorunlarla nasıl baş edilmesi gerektiğini de anlatıyoruz.”

“BABALAR DA DOĞUM SONRASI SÜRECE KATILMALI”

Doğum sonrası annenin hormonal dengesinin bozulduğunu anımsatan Dr. Basut, “Anne artık o doğum öncesi anne değil, değişiklik geçirmiş biri. Şimdi eşi için de bu süreç çok zor, eşi de bu süreci algılayamıyor. Bir sonraki seminerde hedefim babalara da doğum sonrasını anlatmak. Türk toplumunda babalar bu süreçten çok da haberdar değil. Eşlerindeki değişiklikleri göremiyorlar, bu süreçte onlara yeterli  desteği veremiyorlar. Baba doğumda sadece getir götür yapıyor, evrak işlerini hallediyor ama doğum sırasında babanın mutlaka eşinin yanında olması gerekiyor. Kadının ne çektiğini görmesi gerekiyor, ama babalar yok. Uzaklaşma oradan başlıyor. Aslında o an kadının ihtiyacı olan gerçekten eşi ama eşi dışında herkes var.  Aslında burada ben babalara şunu anlatmaya çalışıyorum. Sizin destek vermeniz gereken kişi bebek değil anne. Babaya diyorum ki sen eşine güzel davranır güzel ilgiyi verirsen o da bebeğine ilgi verecek. Bebeğin hem anneye hem babaya ihtiyacı yok. Bebeğin anneye, annenin babaya ihtiyacı var. Ve o anda aslında kadın ihmal ediliyor. ‘Ben yoruldum demiyor’ ama bedeni yoruldu, bedeni değişti, karnı kesildi, göğsünden süt geliyor, o anda o kadar yorgun ki birinin ona şunu sormasını istiyor, ‘nasılsın, neye ihtiyacın var?’ Bu soruyu kimse sormuyor çünkü herkes bebeğe odaklanıyor.”

“İLK BİN GÜN ÇOK ÖNEMLİ”

Dr. Basut, ayrıca “İlk 1000 Gün” adıyla çıkaracağı kitaptan da bahsederek, “Bir insanın hayatındaki en önemli günleri aslında ilk bin günüdür. Bu bin gün bebeğin anne karnına düştükten sonra doğup iki yaşına geldiği süreç. Aslında bebek anne karnına düştüğü anda annenin yedikleri ve içtikleriyle etkileniyor, annenin psikolojisinden etkileniyor, anne ve babanın arasındakinden etkileniyor. Yeri geliyor bir bebek doğunca memeyi tutuyor, kimi tutmuyor, bunlar hep psikoloji ile alakalı. Bebek hırçın doğuyor, inatçı doğuyor, bunların hepsini belirleyen şey annenin ruhsal durumu, eşiyle arasındaki ilişki, çalışıp çalışmaması. Bebek doğduktan sonra altta yatan anne karnındaki süreç.  Örneğin annenin kaygılı geçirdiği bir hamilelik dönemi bebeğin tüm hayatına yansıyor. Tüm bu süreçle ilgili bir kitap hazırlıyorum” diyerek sözlerini noktaladı.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu