“Yazık ediliyor Anamur’a”

İlk Yayın : 17 Haziran 2022 – Son Güncelleme 17 Haziran 2022, 11:32

Çevrecilerden dinamitli arazi açılmasına tepki…

Anamur Çevre Platformu, topraklarını kaybeden köylüler için başlatılan arazi açma çalışmalarında dinamit kullanılmasına tepki göstererek, “Doğaya ve su kaynaklarına verecekleri zararın hesabını yapmıyorlar. Yazık ediyorlar Anamur’a” dedi.

Kıbrıs’a içme ve sulama suyu temini için yapılan Alaköprü Barajı dolayısıyla topraklarını kaybeden Mersin’in Anamur ilçesi Ormancık, Akine ve Sarıağaç köylülerine toprak temini yapmak için barajın üstünde kalan yerlerden arazi açma çalışmalarına başlandı. Özel bir şirket tarafından yapılan çalışmalar, arazinin taşlık olması ve iş makinesi ile açılamaması dinamit patlatılarak gerçekleştiriliyor. Anamur Çevre Platformu, patlatılan dinamitlerin nevre ve su kaynaklarına zarar verdiğini öne sürerek, çalışmalara tepki gösterdi. Platformun sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, dinamit ile patlatılan sahalar paylaşılarak, “Anamur Dragon Çayı’nın üstüne yapılan Alaköprü Barajı nedeniyle topraklarını kaybeden baraj köylülerine toprak sağlamak adına dinamitle patlatma yapılıyor, çok çevreci(!) yetkililerce. Doğadaki canlıların zarar görmesini geçtik, su kaynaklarına verilecek zararın hesabını dahi yapmadan hem de” denildi.

“BU ŞEKİLDE KAZANILAN TOPRAK TOPRAK DEĞİLDİR”

Mermer ocaklarının Çevre Etki Değerlendirme (ÇED) raporlarında “Dinamitle patlatma yapılmayacaktır” diye yazılınca ÇED’e gerek görmeden onay veren aynı yetkililerin, şimdi kendileri dinamitli patlatma yaparak köylülere toprak açmaya çalıştıkları belirtilen açıklamada, “Zaten kurak olan bölgenin su kaynaklarına zarar verdiklerini ve bu yaptıklarını, yani dinamit patlatarak ormandan yer açmanın suç olduğunu bilmiyor olamazlar. Ormancık Köylüleri ve diğer baraj köylerinin halkı, belki, ‘kaybettiğimiz topraklara kavuşacağız’ diye sevinebilirler ama bu şekilde kazanılan toprak, toprak değildir. Toprağın verimli olan kısmı yüzeydedir ve o kısmın, böylesine vahşi bir çalışma yöntemi ile korunup toprağın üzerine serilmesi mümkün değildir” ifadeleri kullanıldı.

“ANAMUR BİR BARAJ UĞRUNA SUYUNU KAYBETTİ”

“Aynı yetkiyi, yani, belirlenen alanda ormandan yer açma yetkisini halka verip, ‘gidip toprağınızı kendiniz bulun’ deselerdi bile böylesine kötü sonuçlar doğmazdı” denilen açıklama, şöyle devam etti: “Anamur hem suyunu, hem toprağını, hem de eşsiz doğal güzelliklerini kaybetti bir baraj uğruna. Köylüye verilen taahhütlerin yerine getirilmemesi bir yana hala kapalı sulama sisteminin bile yapılmayışı halkın ihtiyaçlarının gözetilmediğinin işareti. Yazık ediliyor Anamur’a.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu