Yaş meyve ve sebze sektörü bu fuarda buluşacak

İlk Yayın : 3 Ağustos 2022 – Son Güncelleme 3 Ağustos 2022, 13:17

AKİB’e (Akdeniz İhracatçılar Birliği) bağlı Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Başkanı Ferhat Gürüz, “Antalya’da düzenlenecek olan yaş meyve sebze sektörünün Türkiye’deki tek fuarı Interfresh Eurasia fuarının, ülkemize, bölgemize ve sektörümüze ciddi anlamda katkılar sağlayacağını düşünüyorum” dedi.

Yaş meyve sebze sektöründe 2022 yılı ilk yarısındaki ihracat performansının değerlendirildiği ve Mersin’de bir otelde gerçekleştirilen toplantıya ANTEXPO Fuarcılık Hizmetleri A.Ş. Genel Müdürü Murat Özer, Akdeniz Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Ferhat Gürüz, Ulusal Turunçgil Konsey Başkanı Kemal Kaçmaz, Zirai Karantina Müdür Yardımcısı Turgay Aytürk ve Mersin Tarım İl Müdürü Arif Abalı çok sayıda sektör temsilcisi katıldı. Toplantıda, 20-22 Ekim 2022 tarihlerinde Antalya’da düzenlenecek olan Interfresh Eurasia Fuarı hakkında detaylı açıklamalarda bulunuldu.

“YAŞ MEYVE SEBZE İHRACATIMIZ HER GEÇEN YIL ARTIYOR”

Toplantının açılış konuşmasını yapan Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Başkanı Ferhat Gürüz, son üç yılın yaş meyve sebze ihracatını değerlendirdi. 2020 de Türkiye toplam yaş meyve sebze ihracatının 4 milyon 343 bin tonla kapattıklarını açıklayan Gürüz, “2021’de ise yüzde 20’lik bir artış ile 5 milyon 600 ton ile kapattık. Burada narenciye türleri, taze sebze ve taze meyve diye gruplandırdık. 2022 yılının ilk 6 ayı ile mukayese ettiğimiz zaman ocak Haziran 2021 2 milyon 295 bin ton iken ocak Haziran 2022 de 2 milyon 581 bin tona yani yaklaşık yüzde 12 artış ile sezona devam ediyoruz. Burada ilk 20 ürüne bakacak olursak, mandalina, domates, limon, üzümü ve biber 2020-2021 ve 2022’de en çok ihracat yaptığımız ürünler olduğunu görmekteyiz. Ülke bazında bakacak olursak, ana pazarımız Rusya federasyonu Almanya, Irak, Ukrayna ve Romanya’dır. Bunlardan her zaman en önde olan Rusya’dır. Bu pazarlardan bir diğeri de son birkaç yıldır büyük gelişim gösteren elma ihracatı ile öne çıkan Hindistan’dır. Bizler içinde önemli bir Pazar alanıdır” ifadelerine yer verdi.

“AKİB TÜRKİYE’DEKİ YAŞ MEYVE SEBZE İHRACATININ YÜZDE 46’SINI GERÇEKLEŞTİRİYOR”

Mersin şehri için narenciye konusunun çok önemli olduğuna değinen Ferhat Gürüz, “Türkiye’nin 2020’deki narenciye ihracatı 1 milyon 800 bin ton iken 20222de bunu 1 milyon 963 bin tona çıkardık 2021’in ilk 6 ayında 714 bin ton iken bunuda yüzde 43 artışla 1 milyon 23 bin ton seviyesine ulaştık. Çok ciddi bir artış gerçekten” diye belirtti. Narenciye türlerinde yüzde 43’lük artışla geçen sene rekoltede iyi bir seviye gördüklerini ayrıca, döviz kurlarının da etkisiyle ihracatta ciddi bir artış olduğuna dikkat çeken Gürüz, şöyle devam etti: “AKİB olarak Türkiye’deki yaş meyve sebze ihracatının yüzde 46’sını gerçekleştiriyoruz. Bizden sonra Antalya, Ege Muğla Doğu Karadeniz İhracatçılar Birlikleri de ihracat yapıyor ama nerdeyse Türkiye yaş meyve sebze ihracatını yarıya yakınını Mersin AKİB olarak biz tek başımıza gerçekleştiriyoruz. Türkiye narenciye ihracatının da yüzde 68’ini AKİB olarak gerçekleştiriyoruz. Dolayısıyla AKİB’in buradaki önemini bir kez daha paylaşmak istiyorum. Tabi ki sadece AKİB değil, Mersin, Adana Osmaniye Hatay gibi şehirlerimizde yaş kuru meyve sebze ihracatı yapıyorlar. Sektörümüzde çok önemli katkılar sağlayacağını düşündüğüm ve bu yılda 20-22 Ekim 2022 tarihlerinde Antalya’da düzenlenecek olan Interfresh Eurasia fuarının, Ülkemize, bölgemize ve sektörümüze ciddi anlamda katkılar sağlayacağını düşünüyorum”.

“BU FUAR SADECE ANTALYA’NIN FUARI DEĞİL, TÜRKİYE’NİN FUARIDIR”

Ulusal Turunçgil Konsey Başkanı Kemal Kaçmaz da, “Narenciye hepimizin bildiği gibi yaş meyve sebze ihracatımızın neredeyse yüzde 50’sini kapsıyor, bu nedenle biz turunçgil sektörü olarak da apayrı birer sektör haline geldik” dedi. 2022 yılı için 2 ayrı güzel projeden bahseden Kaçmaz,  ilk olarak Antalya’da düzenlenecek olan Interfresh Eurasia Fuarının sonrasında ise, Kasım ayında gerçekleştirilecek olan 14. Uluslararası Turunçgil Kongresi olduğunu açıkladı. Düzenlenecek olan fuar ve kongrelerin ülke bazında değerine dikkat çeken Kaçmaz, “Tabi bu fuar çok önemli. Ülkemiz de üretimin ve ihracatın artmasına vesile olacak ülkemizin kalkınmasına vesile olacak. Bu nedenle biz sektör olarak elimizden geleni fazlasıyla yapmaya hazırız. Bu sadece Antalya’nın fuarı değil Türkiye’nin fuarıdır. İsteğimiz odur ki bu fuarı bir yıl Antalya’da yapalım bir yılda mersinde yapalım. Maalesef araya pandeminin de girmesiyle aksamalar oldu bu çalışmamızı tekrardan gündeme getirerek ulusal çapta ses getirmek amacımızdır” açıklamalarına yer verdi.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu