“Yanlış planlamaya dur denilmeli”

İlk Yayın : 3 Mart 2021 – Son Güncelleme 3 Mart 2021, 14:03

MERSİN (ACİL HABER)-Türk Mimar ve Mühendis Odaları Birliği (TMMOB) Mersin İl Koordinasyon Kurulu (İKK) son günlerde Atatürk Parkı’na doğru genişleme ile gündeme gelen liman ile ilgili hazırladığı raporu kamuoyuna sundu. İnşaat Mühendisleri Odası’nda düzenlenen basın toplantısında konuşan İKK Genel Sekreteri ve Elektrik Mühendisleri Odası Başkanı Seyfettin Atar,  Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) raporunun onaylanması ile 176 bin 335 metrekare ilave dolgu alanı yapılacağını söyledi. Yeni yapılacak dolgu nedeniyle, limanın kurvaziyer özelliğini yitireceğini ifade eden Atar, “Gemilerin rahatça yanaşabilmesi için ana mendirek 100 metre kısaltılacak ve dip taraması yapılacaktır. Tüm bu alanda yapılacak kıyı doldurma faaliyetleri tüm su canlılarının beslenme, barınma üreme alanlarının tahrip olmasına neden olacaktır. Mersin Limanı genişleme projesi gerekçeleri incelediğinde, mevcut planlarda öngörülen konteyner limanı dolgu alanının iptal edilerek bunun yerine kent merkezi silüeti önüne set olacak ilave daha büyük dolgu alanı öngörülmesinde deniz tarama ve dolgu maliyetlerinin birinci derecede etkin olduğu görülmektedir. Bunun yanında tarihi kent merkezi ve yakın çevresindeki kullanım değerlerine, kentsel maliyetlere olacak olumsuz etkileri ve hesapları değerlendirilmemiştir” dedi.

“ULAŞIM KONUSUNDA ÇÖZÜM SUNULMUYOR”

Planın kentin en büyük parkı ile kültür ve kongre merkezi bütünlüğünü, görsel ve işlevsel yapısını tamamen ortadan kaldıracak nitelikte olduğunu savunan Atar, “Liman tam kapasite çalışması durumunda kent trafiğinin 5 kat artmasına neden olacaktır. Proje ile sadece liman içi dolgu alanının ve kapasitesinin arttırılması amaçlanıyor ancak ulaşımla ilgili oluşabilecek konulara çözüm öngörüsü sunmuyor. Çağdaş ülkelerde liman sahalarının genişleme alanı kentin dış bölgeleri olarak belirleniyor. Kentimiz için stratejik kararlar değil belirli grupların öngördüğü hedefler üzerinden kararlar üretilmeye çalışılıyor. Çağdaş ve modern liman kentlerinde liman alanları düzenlenirken sadece deniz içerisinde yapılacak dolgu alanlarının teknik özellikleri değil sosyo ekonomik, çevresel ve kentsel kaygılar ele alınarak planlanmaktadır” şeklinde konuştu.

“MERSİN LİMANININ KENTSEL İLİŞKİLERİ GÖZ ARDI EDİLİYOR”

Söz konusu proje ile Mersin Limanının kentsel ilişkilerinin göz ardı edildiğini vurgulayan Atar şunları söyledi: “Limanın gelişmesinin Atatürk Parkı gibi şehrin rekreasyon alanının silüetini etkilememesini, dolgu alanının kentin en önemli ve en yoğun bulvarlarından İsmet İnönü Bulvarı ve şehrin doğu girişinin ulaşım sistemine yük getirmemesini ve kentsel anlamda sorunların ortaya çıkmamasını talep ediyoruz.”

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu