Veresiye defterleri kabarıyor!

İlk Yayın : 25 Mart 2021 – Son Güncelleme 25 Mart 2021, 14:33

Son aylarda sürekli artan gıda ve temizlik maddeleri fiyatlarına pandemi de eklenince vatandaşlar en temel ihtiyaçlarını bile veresiye ile almaya başladı. Taneyle alınan bebek bezleri ve gramaj ile satılan deterjan vatandaşın düştüğü bu acı tabloyu gözler önüne sererken bakkallardaki veresiye defterleri de kabarmaya başladı.

 

Yıllardır mahalle bakkallarında uygulanan veresiye uygulaması, son yıllarda gittikçe artan fiyatlar ve pandeminin getirdiği geçim sıkıntısı ile önü kesilemeyen bir hal aldı. Vatandaş ekmeğinden deterjanına her şeyi bakkallarda veresiye defterine yazdırmaya başladı. Ay sonunda kapanmayan veresiye defterleri ise hem vatandaşı hem de bakkalları mağdur etmeye devam ediyor. Mersin’de de veresiye uygulaması önü kesilemeyen bir noktaya geldi. Geçim sıkıntısı ve işsizlikle boğuşan vatandaş temel gıda ve temizlik ihtiyaçlarını borcunu kapatamadığı veresiye defterine yazdırıyor. Borçlarını alamayan bakkallara bir veresiye defteri yetmezken, vatandaş da çocuğuna bez alacak parası olmadığı için veresiye yazdırıyor.

“3 VERESİYE DEFTERİ TUTUYORUZ”

Mersin’in Demirtaş Mahallesi’nde 25 yıldır bakkal işleten esnaf Ömer Ergin, Tanık Haber’e yaptığı açıklamada; artık 3 veresiye defteri tutmak zorunda olduklarını söyledi. İnsanların geçim sıkıntısı ile boğuştuğunu dile getiren Ergin, “Vatandaşın maddi durumu yetersiz, biz de onlara yardımcı oluyoruz gerektiğince” dedi. Borçlularından 350 bin lira alacağı olduğunu belirten Ergin, “Geçim sıkıntısı o kadar zor ki insanların yapabileceği bir şey de yok. İnsanlar ne yapacağını bilmiyor. Gelip yazdırıyorlar biz de mecbur idare ediyoruz. Yardımcı oluyoruz” şeklinde konuştu. Veresiye uygulamasını hep olduğunu ancak son yıllarda bu sıkıntının daha da arttığını ifade eden Ergin, “4-5 senedir bu sıkıntı daha çok var. İnsanlar maddi sıkıntı yaşıyor” dedi. Vatandaşın kiloluk deterjan almaya gücü yetmediğini söyleyen Ergin şöyle devam etti: “Geçim sıkıntısı çoğaldığı için insanlar kiloyla alamıyor. Gram ile açık deterjan alıyorlar. Tane ile bez alıyorlar. Pandemi girdi daha da zorlaştı insanların durumu. Kimi ödeyebiliyor kimi ödeyemiyor.”

TANEYLE BEBEK BEZİ, 2 LİRALIK DETERJAN

İnsanların genellikle veresiye yazdırdıklarını söyleyen 11 yıllık bakkal Müslüm Taştan ise, “İnsanlar parayla bir şeyler alamıyor hep veresiye yazdırıyorlar. Bende de 20-25 bin civarında borç olan kabarık bir veresiye defteri oluştu” dedi. Peynirden deterjana, bebek bezinden şekere hiçbir ürünün kilo ve paket ile satılamadığını vurgulayan Taştan, “Geliyor müşteri iki üç liralık deterjan alıyorlar. Güçleri yok ki 5-10 kiloluk almaya. Çok nadir o da. Genellikle hem gramaj ile satıyoruz ürünleri. Geliyor 3 liralık 5 liralık verir misin diyor. Onu da bazıları yazıyor bazıları para verip gidiyor. Bebek bezlerini de tane ile satıyoruz. 2-3 tane alan var. Tanesi 1 liradan, 50 kuruştan. İnsanlar çok zor durumda özellikle bu mahalle hep tane işi ile” şeklinde konuştu. Müşteriyi mağdur etmemek için ellerinden geldiği kadarıyla yardımcı olmaya çalıştıklarını söyleyen Taştan, “Müşteri geliyor kıramıyoruz bazıları aybaşında ödüyor bazıları ödeyemiyor. İdare ediyoruz birbirimizi. Zor durumda kalıyoruz. Bankalara yöneliyoruz bunun için. Kredi kartlarına yöneliyoruz, oradan çekiyoruz. Müşteriyi mağdur etmemek için elimizden geldiğince yardımcı olmaya çalışıyoruz” ifadelerini kullandı. Kiloluk deterjan almaya gücü yetmediği için bakkaldan 3 liralık deterjan alan müşteri Ahmet Demirezen de, “Ben hep böyle alıyorum. Gücüm diğer türlüsüne yetmiyor. Mağdurum, ne yapacağımı bilemiyorum. Gram ile alıyorum hep, durumum yok işsizim. Çalışmadığım için hiçbir şey anlamıyorum, çocuğuma bile yardımcı olamıyorum” dedi.

“ 1 LİRALIK ŞEKER ALAN VAR”

Vatandaşın ve esnafın içler acısı hali hakkında konuşan Mersin Bakkallar ve Bayiler Odası Başkanı Eşref Tombak, parası olanın zincir mağazalara yöneldiğini, bu yüzden durumu olmayanların hep bakkallara veresiye yazdırdığını ifade etti. Esnafın da vatandaş gibi büyük sıkıntıda olduğunun altını çizen Tombak, “Kimsenin durumu iyi değil, herkes ayakta duyurmaya çalışıyor. Gelen 3-5 kişi de veresiye istiyor. Veriyorsun ama tahsil edemiyorsun ki…Zaten vatandaşın parası olsa sana gelmiyor. Maalesef o şekle geldi. İnsanlar zor durumda, geçim sıkıntısı çeken çok insanımız var.  Bakkallar alacaklarını alamıyorlar. Ne yapacağız diye soruyorlar ama yapacak bir şey de yok” dedi. Artık bakkallardan kiloluk ve paket ürün alanların çok az olduğunu belirten Tombak, “Vatandaş geliyor 3-5 tane bebek bezi istiyor. Bir tulum peynirin kilosu 60-70 lira, 2 liralık alıyorlar. 1 liralık toz şeker istiyorlar” şeklinde konuştu.

BAKKKALAR DA ZOR DURUMDA

Veresiye defterlerinin kabarmasının yanı sıra her mahallede bulunan zincir marketlerin de bu durumu iyice zorlaştırdığını ifade eden Tombak, “Maalesef sokak aralarına kadar bu zincir mağazalar girince esnafı tamamen olumsuz etkiledi. Ayakkabı bile satıyorlar. Güçlü güçsüzü eziyor bu sistemde” dedi. Zincir mağazalarla ilgili yasa taslağı olduğunu ve yakında mecliste gündeme gelmesini umut ettiklerini söyleyen Tombak şöyle devam etti: “Bundan sonra zincir market açtırmayalım. Yasa çıkmadı taslak hazır, bakanlığa verildi. Meclise gelecek deniliyor. Hiç olmazsa durdurun. En azından sigara satmasın ekmek satmasın hiç olmazsa vatandaş gitsin sigarasını ekmeğini bakkaldan alsın. Bakkallık, manavlık, kasaplık bunlar bizim kültürümüz. Sonuçta kültürümüz yok oluyor.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu