Umutlarını diktiler

Büyüyen her fidan, yeşeren her ağaç DMD hastalarına umut olsun…

İlk Yayın : 7 Eylül 2021 – Son Güncelleme 7 Eylül 2021, 15:36

Mersin’de 7 Eylül Dünya DMD Farkındalık Günü’ nedeniyle bir araya gelen DMD hastaları ve aileleri, Mezitli Belediyesi’nin kendileri için oluşturduğu koruluğa zeytin fidanı dikti.

“HEPİMİZİN AYIBI

Mezitli Belediyesi’nin bir kas hastalığı olan DMD’ye (Duchenne Musküler Distrofisi) dikkat çekip farkındalık oluşturmak, hasta ve ailelerine ‘yanınızdayız’ mesajı vermek amacıyla DMD Aileleri Derneği adına koruluk açtı. Eski Mezitli Mahallesindeki açılış töreninde konuşan Belediye Başkanı Neşet Tarhan, DMD’nin toplumda bilinmediğine dikkat çekerek etkinliğin amaçlarından birinin de bu hastalık için farkındalık yaratmak olduğunu söyledi. Tarhan, “Mersin gibi bir kentte bile DMD hastalığını bilen yoksa bu hepimizin ayıbı. Onun için hepimizin duyarlı olması gerekiyor” dedi.

 

“İÇİMİZDE YANGIN VAR”

DMD Aileleri Derneği Başkanı Sadık Mehmet Çiftçi ise geçtiğimiz günlerde çıkan orman yangınlarından sonra DMD hastalarının ağaç dikme talepleri olduğunu ifade ederek bu talebi yerine getirdikleri için mutluluk duyduklarını aktardı.  “Ancak bir yangın daha var, dışardan görülemeyen, bu hastalıkla mücadele eden evlatlarımızın ve ailelerin içinde yanan ve söndürülmesi gereken bir yangın var” diyen Çiftçi, “İşte bu noktada toplumumuza görevler düşmektedir. Milletimiz sinesini bu çocuklara da açmalıdır” ifadelerini kullandı.

—————–

Koruluğun açılışına Mezitli Belediye Başkanı Neşet Tarhan, DMD Aileleri Derneği Başkanı Sadık Mehmet Çiftçi, hasta aileleri, belediye meclis üyeleri ve belediye çalışanları katıldı. Törende konuşan DMD Aileleri Derneği Başkanı Sadık Mehmet Çiftçi, DMD’nin genetik geçişli bir kas hastalığı olduğunu ve tüm çizgili kasları eriterek yok ettiğini söyledi. Ülkemizde 3 bin 500 doğumda bir görülen bu hastalığın özellikle erkek çocukları tehdit ettiği bilgisini veren Başkan Çiftçi, “Dünyaya geldiği andan itibaren yaşam süreleri boyunca her evrede değişik problemlerle karşı karşıya gelen bu çocuklarımız 10-12 yaşlarında tekerlekli sandalyeye mahkum olurlar. 13-16 yaşlarında ise kol güçleri de kaybedilerek solunum ve kalp fonksiyonlarında da problemler yaşanır” dedi.

“YÜREĞİMİZDEKİ YANGINI BİRLİKTE SÖNDÜRMELİYİZ”

Geçtiğimiz aylarda aralarında Mersin’in de olduğu farklı kentler meydana gelen orman yangınlarında ülkemizin ciğerlerinin yandığını hatırlatan Başkan Çiftçi, “Millet olmak demek acı ve tatlı günlerde aynı duyguları hissederek hareket etmeyi gerektirir. Bu hastalıkla mücadele eden evlatlarımız, bu duygularla kendilerinin de bir şeyler yapmak istediklerini bizlere ifade etti. Bizler de çocuklarımızın bu isteklerini yerine getirmek amacıyla yurdumuzun değişik yerlerinde ağaçlandırma çalışmaları başlattık. Buradaki ağaçlandırma ağaçlandırma çalışmasında bize bu imkanı veren Belediye Başkanımız Sayın Neşet Tarhan beyefendiye ve park bahçeler çalışanlarına teşekkür ederiz” ifadelerini kullandı. “Ancak bir yangın daha var, dışardan görülemeyen bir yangın, DMD hastalığı ile mücadele eden evlatlarımızın ailelerin içinde yanan bir yangın bu ve söndürülmesi gereken bir yangın…” diyen Çiftçi, şöyle devam etti: “İşte burada toplumumuza, milletimize büyük görev düşmektedir. Madem acıyı ve mutluluğu paylaşacağız o zaman milletimiz sinesini bu çocuklara da açmalıdır. Açmalıdır ki bu çocuklar toplum içerisinde kendine yer bulabilsin, eğitimlerini tamamlayabilsin ve hayata tutunarak, yaşam kaliteleri yükselsin. İşte o zaman bu ailelerimizin içlerindeki yangın biraz dinecek ve çıkması potansiyel ilaçlara bu çocuklarımız yetişebilecek. İşte bu noktada bu çocuklarımızın problemlerinin çözülmesi amacıyla bize destek veren gerek tüm siyasi partilerimizin vekilleri gerek yerel yönetimlerimiz ve bize desteklerini esirgemeyen herkese şükranlarımızı borç biliriz.”

“BU HASTALIĞI HERKESE ANLATMAMIZ GEREKİYOR”

Daha sonra söz alan Mezitli Belediye Başkanı Neşet Tarhan ise DMD kas hastalığının toplumda bilinmediğine dikkat çekerek öncelikle böyle bir hastalık olduğunun toplumca bilinmesi için gayret sarf etmek gerektiğini vurguladı. Koruluk oluşturma etkinliğinin de amaçlarından birinin bu hastalık için farkındalık yaratmak olduğunun altını çizen Başkan Tarhan, “Evlilik öncesi bazı testler yapılırsa bazı hastalıklarda olduğu gibi bu hastalığın da rahatlıkla tespit edilebileceği söyleniyor. Fakat toplumda bu bilinç düzeyi olmadığı için, gerek eğitim yönünden eksik, gerek ekonomik birtakım olanaksızlıklar yüzünden maalesef yeni evlenen çiftlerde de bu tür test yapma alışkanlığı yok. Devlet de bu testi zorunlu tutup ekonomik giderini kendisi karşılamıyor, öyle olunca bir sahipsizlik ortaya çıkıyor. Eğer devlet yeteri kadar sahip çıkmıyorsa tabi iş belediyelere geliyor. Artık yerel yönetimler belediyeler eskisi gibi değil. Artık bu klasik asfaltın, parkın, kaldırımın ötesinde; artık muhtaç olan her kişiye belediyelerin uzanması gerekiyor. Bizim aslında asıl görevimin bu olması gerekiyor, artık kavgaları bırakmak gerekiyor, birçok şeyi değiştirmek gerekiyor. Pandemiyle herhalde bazı dersler aldık diye zannediyorum” şeklinde konuştu.

“KAVGA SİYASETİNİ BIRAKMALIYIZ”

Artık siyasetin de değişmesi gerektiğini ifade eden Başkan Tarhan, eski kavgaları bırakıp, önyargılardan kurtulmak gerektiğine işaret etti. Herkesin, her partinin, her partilinin sevgiyi ön plana almak zorunda olduğunu belirten Tarhan, şunları kaydetti: “Kavgayla bir yere varılmıyor. Ya parti içerisinde kavga ve partiler arasında kavgayı halkımız sevmiyor, bu bir gerçektir. Biz bu ilkeyle çalışma yapıyoruz. Herkese aynı uzaklıkta bakıyoruz, kim olursa olsun kimliğine bakmıyoruz, öncelikle insan olmasına bakıyoruz. Kimin neye gereksinimi varsa o anlamda hizmet yapmaya çalışıyoruz. Bu çağda eğer Mersin gibi Türkiye’nin en önemli kentlerinde bile DMD hastalığını bilen yoksa bu hepimizin ayıbı. Onun için hepimizin duyarlı olması gerekiyor. Umarım bugünden sonra diğer belediyeler de kendi çaplarında bir şeyler yapar ve bir kampanya düzenlenir, daha büyük organizasyonlar olur. Umarım bu DMD genetik kas hastalığı için başta hükümet olmak üzere yerel yönetimler, STK’lar bugün buraya destek veren arkadaşlar gibi destek olurlar, çocuklarımız daha çabuk sağlıklarına kavuşurlar.” Konuşmaların ardından Başkan Tarhan ile Başkan Çiftçi, DMD hasta yakınlarıyla birlikte hatıra ormanına fidan dikti.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu