“Ümitsizliğe kapılmayın”

İlk Yayın : 18 Haziran 2021 – Son Güncelleme 18 Haziran 2021, 13:04

İYİ Parti Yüksek İstişare Kurulu (YİK) Üyesi Fatin Rüştü Ongun, her gittikleri yerde parti olarak büyük ilgi gördüklerine dikkat çekerek iktidara hazır olduklarının mesajını verdi. Ekonomik ve sosyal konular başta olmak üzere ülkenin kalkınması için birçok alanda projeler ürettiklerini ifade eden Ongun, “Ekonomik sıkıntılar var ancak ümitsiz olmamak lazım. Ama kaynak israfına son vererek doğru bir stratejiyle doğru bir yönetimle ekonomi düzelebilir. Bu darboğazdan çıkışın adresi İYİ Parti’dir” dedi.

Kent ve Altyapı Uzmanı-Ekonomist ve aynı zamanda İYİ Parti YİK Üyesi Fatin Rüştü Ongun, Türkiye’nin yaşadığı ekonomik darboğazla ilgili değerlendirmelerde bulundu. AKP iktidarını kaynak israfı yapmakla suçlayan Ongun, ülke kaynaklarının doğru kullanılmasıyla ekonominin düzeleceğine inançlarının tam olduğunu vurguladı. Doğru ekonomik programlarla bunu parti olarak başaracaklarını anlatan Ongun, 2025’e kadar ekonomik sıkıntıların süreceğinin öngörüldüğünü ifade ederek, “Nereden, hangi kaynaklardan kısılıp hangi kaynaklara aktarılabilir? Bunun çalışması parti merkezimizde hazır” dedi.

EKONOMİDE GÜVEN VURGUSU

Açıklamasını, “Biz şu an borçla ev geçindirmeye çalışıyoruz. O borcu da dışardan faizle alıyoruz. Çıkış var mı elbette var” diye sürdüren Ongun her şeye rağmen ümitsizliğe kapılmamak gerektiğine işaret etti.  Ekonominin birçok sacayağı olduğunu bunun en önemlisinin güven olduğunu vurgulayan Ongun, “Siz güvenilmez bir esnafsanız, sizinle kimse alışveriş yapmaz. Ne yapmak lazım? Önce güvenilir esnaf olmak lazım. Yani meselenin özü güvenilir olmak. Uluslararası bankaların da kuruluşların da ülkelerin de bütün meselesi bu. Güvenilir bir ülke zor durumda kalsa dahi birtakım ekonomik desteklerle, yardımlarla, fonlarla kalkınabilir. Para yok diyoruz ama Amerika’nın bile hayalle baktığı 128 milyar dolar gibi büyük bir miktarı neredeyse 6 ayda sadece para değişiminde uçurduk. Böylesine bir rakam ne Amerika için ne de Avrupa ülkelerinin bütçesi için kabul edilebilir rakam değil. Gelişmiş ekonomilerde 3-5 milyar dolar bile kabul edilemez” şeklinde konuştu.

“KANAL İSTANBUL’U YAPMAK ÖNCELİK DEĞİL”

“E peki ne yapacağız? Bütçede para yok. Tüm gayrimenkuller satılmış, devletin kurumları borç içerisinde, özel sektör borç içerisinde. Borcu borçla çevirmekte bile zorlanan bir ülkeyiz” diyen Ongun, şöyle devam etti: “Bütün mesele şu; Türkiye’nin altyapısı sağlam mı? İşin doğrusu sağlam. Nüfus açısından bakıldığında genç nüfus hala var mı var. Genç nüfusun eğitimlilik oranı nedir? İyiye gidiyor. Peki, verimlilik oranı nedir? İyi, yani iş verirsen üretiyor, iş verirsen çalışıyor bu insanlar. Bütçe düzeltilebilir biraz sıkıntı yaşanır ama en geç 2-3 yıl içerisinde rayına oturtulabilir. Ama öncelikle fuzuli ve lüzumsuz masraflar kesilmeli. Örneğin şu sıralar yapılmaması gerekenlerden biri Kanal İstanbul Projesi’dir. Bu proje çok gereksiz ve çok lüks. Kanal yapımı için borç isteyeceğin Avrupalı devletler şunu düşünüyor: ‘Sen açsın cebinde para yok, bütçen sıfır sen kalkmışsın hala 40 milyar dolara Kanal İstanbul yapmaya çalışıyorsun. Nereden bulacaksın parayı gelip benden isteyeceksin, ben senin neyine para vereyim, durumun ortada. İlla borç istiyorum diyorsanız piyasa değeri yüzde 5-6 olan faizi ben sana yüzde 20-25 ile veririm.’ Bu ne demek, ödeyemezsin demek, ödenebilir değil demek. Bunu yapmamak lazım. Sadece bunu yapmamak bile bir şey. Ben köprü yaptım yol yaptım. Daha acil şeyler varken bunları niye yaptın değil, bu paraya niye yaptın? 3,5 milyar dolara köprü yaptırıyorsun ama aynı şeyi Japonlar diyor ki ben 750 milyon dolara yaparım. Ne oluyor da 3,5 milyar dolara yapıyoruz biz bunu? Ciddi bir kaynak israfı var. Hiçbir şey yapmadan kaynakları kısmak bile ekonomiyi en az yüzde 20-30 arttırır. Yüzde 3o arttırmak demek dış borçların azaltılması demek. Buna göre doğru yatırımlar yaparsa Türkiye düzelebilir. Ama doğru bir stratejiyle doğru bir yönetimle.”

TÜRKİYE 5 MÜTEAHHİTE ÇALIŞIYOR

Kaynak israflarının başında yolsuzlukların geldiğini ve bunun çözülmesi gerektiğini söyleyen Ongun, “5 tane müteahhite Türkiye çalışır durumda olmamalı. Sermayeyi tabana yaymak lazım. Vatandaşa 2 bin 500 lira verirken elin titriyor ama bu müteahhitlere 70 milyar dolar civarında yıllık ödeme yapıyorsun. Bunun yüzde 10’uyla yani 7 milyar dolarla bile ülkenin yüzde 43’ünü oluşturan asgari ücretliye yüzde 20-30 zam yapabilirsin. E o zaman yap. Oraya gelince var buraya gelince yok” diyerek sözlerini noktaladı.

 

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu