Turizmciler yeni sezondan umutlu

Geçen yıl sezonu yüzde 40 ile 80 arası kayıpla kapatan turizmcilerin gözü yeni sezonda...

İlk Yayın : 1 Nisan 2021 – Son Güncelleme 1 Nisan 2021, 14:22

Pandemi nedeniyle geçen yıl turizm sezonunu büyük bir kayıpla atlatan turizmciler önümüzdeki aylarda başlayacak sezondan daha umutlu… Sektör temsilcileri Mersin turizminin gelişmesi için Çukurova Bölgesel Havaalanı ile Çeşmeli Taşucu Otoyolu’nun bir an önce yapılması gerektiğine dikkat çekiyor. Kızkalesi Turizm ve Kültür Derneği Başkan Yardımcısı Mehmet Şirin Öztop sektördeki beklentilerini Tanık Haber’e değerlendirdi. Covid-19’un dünyada olduğu gibi ülkemizde de her sektöre zarar verdiğini ifade eden Öztop, etkilenen sektörlerin başında ise turizmin olduğunu vurguladı. Turizmin sıcak para akışının çok yüksek olduğu bir sektör olduğuna işaret eden Öztop, “Geçen sene tabii ki kayıplarımız oldu. Sezon ekim ayının sonuna doğru uzadı. Uzadığından dolayı turizmcilerin yüzü biraz güldü. Hafifte olsa açıklarını kapattılar. Geldiğimiz noktada ülkemizde insanlar aşılanmaya başlandı. Yaklaşık 15 milyon kişinin şimdiye kadar aşı olduğunu biliyoruz. Tabii bu sayı yükseldikçe insanlarda da bir rahatlık olacaktır. İnanıyorum, umuyorum bu virüs belası ülkemizin başından gider. Halk rahat bir nefes alır” şeklinde konuştu.

“VAKA SAYISI ARTIYOR İŞLETMELER RAHAT DEĞİL”

Turizm sektörü temsilcileri olarak hazırlıklarını yaparak normalleşmenin bir an önce gelmesini beklediklerini anlatan Öztop, “Bu doğrultuda işletmeler hazırlıklarını yaptılar. Vaka sayısının çok olması nedeniyle işletmeciler olarak rahat değiliz. Ramazan ayında vaka sayısının minimum seviyelere inmesi ile işletmelerimizi daha rahat bir şekilde açmayı ve herkesi misafir edip, onları mutlu göndermek istiyoruz” diye konuştu.

“TANITIM KONUSUNDA ELİMİZİ TAŞIN ALTINA KOYALIM”

320 kilometre kıyı şeridi olan Mersin’in geçmişin derinliklerini günümüze taşıyarak farklı birçok medeniyete ev sahipliği yaptığını anlatan Öztop, “İnsanlarımız gelip hem bu medeniyetleri hem bu tarihi açık hava müze şeklindeki tarihi yerleri keşfetsinler. Alternatif çok fazla. Gelen misafirlerimizi her noktada memnun ederiz. 550 tane ören yerimiz var 52 tane UNESCO dünya mirasında yer alan Kız Kalesi gibi muazzam tarihi yerlerimiz var. Biz bunların tanıtımı noktasında STK’lar ve yerel yönetimlerle beraber biraz daha elimizi taşın altına koymalıyız. İnsanlara bunu tanıtmalıyız. Mersin’in bu kadar tarihi varlıklara, doğal güzelliklere sahip olduğunu bilmeliler. Gelsinler koylarımızı keşfetsinler, zaman geçirsinler, otellerimizde pansiyonlarımızda kalsınlar. Yörük kültürünü tanısınlar.  Günübirlik yat turları gibi alternatifleri görsünler” ifadelerini kullandı.

“ULAŞIM KONUSUNDA SIKINTI VAR”

Kızkalesi’nin Mersin’in turizm noktasında dünyaya açılan kapısı olduğu ve tanıtım konusunda desteklenmesi gerektiğini anlatan Öztop şunları söyledi: “Özellikle ulaşım noktasında eksikliklerimiz çok büyük, Çukurova Bölgesel Havalimanına bir an önce tamamlanmalı.  2022 yılında hizmete açılacağını söylüyorlar ama malum herkesin bilindiği üzere kaç defa iptal oldu. Süre uzadıkça uzadı. Gerçekten hizmete açılmasını istiyoruz. Faal olarak insanların havalimanına inmesini istiyoruz. Çeşmeli-Taşucu otoyolu son derece önemli. Bugün Kız Kalesi -Çeşmeli noktasında herkesin kullandığı bir güzergah haliyle çok sıkışma oluyor. Özellikle hafta sonları trafik çok büyük bir eziyet oluyor. Ulaşım konusunu mutlaka çözmeliyiz diye düşünüyorum.”

“GEÇEN YILA GÖRE DAHA UMUTLUYUZ”

Bir an önce normalleşerek ulusal ve uluslararası platformlarda biz de turizm noktasında yeniliklere reklam çalışmalarına başlamak istediklerini anlatan Öztop, “2021 yaz sezonunun 2020’den daha iyi olacağını düşünüyorum. Bu doğrultuda hazırlıklarımızı yaptık. 2020 yılını yüzde 40 ile 80 arasında kayıpla kapatan işletmeler oldu. Bazı işletmeler açmadı bile. Kayıp çok büyük tabi.  Bu yıl turizm sezonunu arzu ettiğimiz noktada kapatamayız ama 2020 yılından daha iyi kapatacağımızı düşünüyorum.” Öztop, turizmi Mersin’de arzu ettikleri noktaya taşımaları gerektiğini vurgulayarak şunları söyledi: “Mersin’in bunu hak ettiğine inanıyorum. Bu yılki kaybımız daha az olacaktır. Narenciye ile beraber Mersin turizmde de çok iyi bir noktaya gelmeli. Kuş cennetimiz, dalış sporu, raftingler, vadiler, rootcampinglerle bölgemiz turizm açısından son derece zengin, herkese hitap ediyor. Şartlar ortada hükümet elinden geleni yaptı ama bu biz tatmin etmedi. Ülkenin şartları ortada. Mutlak suretle turizmciler desteklenmeli. Senede 50-70 gün iş yapıyoruz ve tüm sene onunla geçinmeye çalışıyoruz. O kadar çalışanımız var, emek veriyoruz yani ben turizmcilerin bu noktada biraz daha ayrıcalıklı olmaları gerektiğini düşünüyorum.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu