Toroslar’da kekik zamanı

İlk Yayın : 15 Nisan 2024 – Son Güncelleme 15 Nisan 2024, 17:38

Havaların ısınmasıyla birlikte doğal olarak yetişen dağ kekiği Mersin’in yaylalarında toplanmaya başlandı.

Nisan-Mayıs aylarında toplanmaya devam edilen ve yabani kekik olarak da bilinen bu bitki birçok alanda kullanılıyor. Yoğun kokusu nedeniyle hem yemeklerde kullanımı hem de çay olarak içilmesi ile ön plana çıkan dağ kekiğinin faydaları saymakla bitmiyor. Kaynatılarak çayının yapılmasının yanında, salatalar ve özellikle et ürünlerinde baharat olarak vazgeçilmezler arasına adını yazdıran dağ kekiği, kozmetik, ilaç ve kimya sektöründe de kullanılıyor.

Yüzyıllardır insan sağlığına olan etkisi sebebiyle sıkça kullanılan dağ kekiği; özellikle koronavirüs salgınından sonra tercih edilir hale geldi. Son zamanlarda üzerinde olan ilgi nedeni ile çiftçiler tarafından yetiştirilmeye de başlanılan dağ kekiği yılda sadece bir mevsim yetişebilirken, ekimi yapılan durumlarda yılın farklı zamanlarında hasat edilebilme imkanı da sağlamaya başladı.

KADINLARA EK GELİR SAĞLIYOR

Akdeniz bölgesinde yoğun olarak yetişen yabani kekiğin aynı zamanda burada ikamet eden köylüler tarafından toplanarak kuru ve yaş olarak satılarak ev ekonomisine katkı sunuyor. Yaklaşık iki ay süren hasatta kilosu 300 – 400 lira fiyat aralığında satılan kekik günün erken saatlerinde toplanarak satışa hazırlanıyor.

Sabah erken saatlerde topladığı kekikleri satarak ek gelir sağlayan köylü Cansu Işık, iki ay sürecek olmasından memnuniyetini belirtti. Işık, “ Her gün sabah dağdan topladığım kekikleri çarşıya getirerek satıyorum. Küçük bir bitki olduğu için en fazla 2-3 kilo ancak toplayabiliyorum. Fiyatının yüksek olmasından dolayı kilo ile alan pek olmuyor. Ben de küçük paketler halinde hazırlıyorum. Satması daha kolay oluyor.  Öğlen olmadan satışını bitirmiş oluyorum. Buradan kazandığım para ile evime katkı sağlıyorum buda beni çok mutlu ediyor” dedi.

KEKİĞİN FAYDALARI

Dağ kekiği, A vitamini olarak bilinen karotenoitler içerir. Bu maddeler, vücutta A vitamini oluşumuna yardımcı olur ve göz sağlığını korur. Antioksidan olarak çok güçlü ola kekik vücuda zararlı oksijen türevlerine karşı savaşabilir ve vücuttaki hücreleri koruyabilir.  Hazımsızlık, ishal, şişkinlik, gastrit, gaz, bağırsak paraziti gibi sindirim sistemi ile alakalı problemlerde epey faydalıdır; bu tür problemlerle baş etmek için taze, baharat veya çay olarak tüketilebilir. Kekik çayının faydaları arasından bir diğeri idrar söktürücü olarak da kullanılabilmesidir.

Önemli bir uyarı; Dağ kekiğinin sağlığa birçok faydası olduğu bilinmekle birlikte kullanımı her bitkide olduğu gibi ölçülü olmalıdır. Kanser hastalarının, kronik hastalığı olanların, bebekler ve hamilelikte kullanımı kesinlikle doktor kontrolünde olmalıdır.

Başa dön tuşu