Ticari sır deyip geçiştirmeyin!

CHP’li Başarır'dan doğalgaz önergesi

İlk Yayın : 11 Mart 2021 – Son Güncelleme 11 Mart 2021, 15:31

CHP Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır, Türkiye’nin doğal gaz fiyat politikasını soru önergesiyle meclise taşıdı. Başarır, 2021 yılının ilk gününde her alanda yapılan zamlarla uyandığını belirterek, doğal gaz da yapılan bu zamlardan nasibini aldığını, yapılan zamların bu soğuk kış günlerinde özellikle dar gelirli vatandaşların belini iyice büktüğünü söyledi.

9 AYDA 590 BİN AİLENİN DOĞAL GAZI BORCUNDAN DOLAYI KESİLMİŞTİR

Türkiye’nin doğal gaz ihtiyacının önemli bir kısmını Rusya’dan aldığını, sadece 2019 yılında satın alınan doğal gazın yüzde 33,6’sını Rus Devlet enerji şirketi Gazprom Export’tan aldığını hatırlatan Başarır, “Gazprom, bin metreküp doğalgazın fiyatını 2018 yılına göre 2019 yılında 36 dolar geriletmesine rağmen ülkemizde doğalgaz zamları hız kesmemiştir. 2020 ve 2021 yıllarında da doğal gaza zamlar yapılmıştır. Sadece 2020 yılında doğal gazın 1 metreküpüne yüzde 34,7 zam yapılmıştır. Ayrıca birçok üründe olduğu gibi doğalgaz faturalarına da özel tüketim vergisi (ÖTV) eklenmesi kabul edilebilir bir durum değildir. Doğal gaz bir lüks tüketim ürünü değildir. Önergemizde bu sorunun yanıtı ile birlikte 2018-2019 ve 2020 yılları için Gazprom’dan doğal gazın bin metreküpünün kaç TL’ye alındığı yanıtını da aradık. Daha önce vermiş olduğum bir soru önergesindeki soruya verilen yanıtta olduğu gibi yine sayın bakan ‘ticari sır’ deyip işin içinden sıyrılmaz umarım” ifadelerine yer verdi.

METREKÜPÜNÜ NE KADARDAN ALIYORSUNUZ?

Başarır soru önergesinde şu sorulara yanıt verilmesini istedi:

-Ülkemizdeki doğal gaz ihtiyacının büyük kısmını satın aldığımız Rus devleti enerji şirketi Gazprom, 2019 yılında doğal gazın bin metreküpünde 36 dolarlık indirim sağlarken ülkemizde doğalgaz fiyatında hangi gerekçelerle indirim sağlanmamıştır?

-Türkiye 2018, 2019 ve 2020 yılları için Gazprom’dan doğal gazın bin metreküpünü kaç TL’ye almıştır?

-Enerji bakımından Rusya’ya önemli ölçüde bağlıyken, bir de bunun üzerine yüzde yüz Rusların sahibi olduğu Akkuyu Nükleer Santrali’nden üretilecek olan elektriğin kilovatsaati 12.35 Cent gibi devasa bir rakamla Ruslardan satın almamız ne derecede doğru bir stratejidir?

-Enerji yönünden Ruslara karşı bu kadar yüksek oranda bağlı olmamız ülkemizin geleceği bakımından bir tehlike arz etmez mi?

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu