Taş ocağı isyanı

İlk Yayın : 3 Mart 2021 – Son Güncelleme 3 Mart 2021, 13:56

MERSİN (ACİL HABER)-Mersin’in merkez Toroslar İlçesi Gözne Mahallesi’ne kurulmak istenen taş ocakları bölge halkını isyan ettirdi. Gözneyi Sevenler Derneği, Ayvagediği Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (AYDER), Toros Yörükleri Derneği ile bölgedeki 8 mahallenin muhtarı ve yöre köylüleri Gözne Yolçatı’nda bir araya gelerek Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) sürecinde olan 4 taş ocağının kurulması ile doğa katliamı  yaşanacağını savundu. Taş ocaklarının yayla turizmine, zeytin ağaçlarına, hayvancılığa ve yeraltı sularına zarar vereceğini belirten vatandaşlar seslerini duyurmaya çalıştı. “Tarım alanlarını, meraları yok etmeyin”, “Doğanın temizliği, geleceğimizin temizliğidir”, “Mahallemize taş ocağı istemiyoruz”, “Temiz nefes almak istiyoruz” şeklinde pankart açan vatandaşlar ” Gözneliler taş sesi değil kuş sesi duymak istiyor!” dedi.

ZENGİN: GÖZNE HALKININ SUYU KESİLECEK

Gözneyi Sevenler Derneği Başkanı Hayrettin Zengin, mahallelerine taş ocakları açılmasını istemediklerini ifade ederek bu konuda çaba sarf ettiklerini söyledi. Taş ocaklarının zararlarının Gözne, Ayvagediği, Soğucak, Bekiralanı, Darısekisi’nden Evrenli’ye kadar görüleceğini ifade eden Zengin, “Burada illaki patlama olacaktır ve en ufak patlamadan Gözne halkının suyu kesilecektir. Zaten şu an mevcut olan taş ocağından dolayı sular kesik” şeklinde konuştu. Bu mahallelerde yaklaşık 45-50 Yörüğün keçisinin bulunduğu anlatan Zengin, “Mera sahası kalmadı, başka yerlerdeki taş ocağı açılmayan yerleri de vatandaşa özel ağaçlandırma bölgesi olarak tahsis etti. Davar güdecek yer kalmadı. Mahalle aralarında davarlarını otlatıyorlar. Burada taş ocağı açılacak yerlerde ayrıca zeytin ağaçları yok olacak, katran, andız ağaçları yok olacak. Andız pekmezi yapamayacağız, her taraf toz olacak. Şu an bile orada çalışma olunca toz geliyor” dedi.

Bölgeye yazın 150 bin kişinin yaşadığını anlatan Zengin, taş ocağı açıldığı takdir de temiz havanın kalmayacağını söyledi.

KEPİR: BÖLGEDEKİ TÜM EVLER ZARAR GÖRECEK

Ayvagediği Yardımlaşma Derneği Başkanı Osman Kepir ise taş ocağı açılması durumunda bölgedeki tüm evlerin ve vatandaşlar zarar göreceğini söyledi. 10 tane köyün taş ocağından etkileneceğini anlatan Kepir, “Doğamıza sahip çıkmalı ve korumalıyız. Meralarımız kalmadı, hayvanlarımız rahat bir ortamda yetişemez olacak. Sesten, tozdan tüm herkes etkileneceği için taş ocağına ‘hayır’ diyoruz” şeklinde konuştu.

TAŞKIN: ÇED RAPORUNDA BÖLGE HALKI BYPASS EDİLİYOR

Gözne Mahalle Muhtarı Şevket Taşkın da yaylalarının Mersin’in akciğeri olduğunu ifade ederek,   “Mersin’den Adana’dan insanlar buraya temiz hava almak için geliyor. Eskiden Karatepe dediğimiz yer şimdi Aktepe oldu. Burada bir taş ocağı vardı ve kapandı. O taş ocağından çıkan tozlar o tepedeki ağaçları kuruttu. Şimdi hiçbir ağaç kalmadı. Sayın Cumhurbaşkanımız ‘Muhtarlarımız demokrasinin temel taşlarıdır’ diyor. Ağaçlarında muhtarı var, ağaçların muhtarı da sedir ağaçlarıdır. Buradaki ağaçlar katledileceğine gitsinler orman olmayan sırf kaya olan yerlerin taşını kullansınlar” ifadelerini kullandı.  ÇED Raporu alınırken bölge halkının bypass edildiğini savunan Taşkın, “ÇED raporunu Ankara’dan alıp geliyorlar ve taş ocağını açmaya çalışıyorlar. ÇED için 3 firmanın müracaat yaptığını duyduk ama kimsenin buraya gelip kuracaklarını söylediklerini duymadık. Bize hiç bilge veren yok” diye konuştu.

GÜMELİ: YÜKLÜ KAMYONLAR YOLLARIMIZI BOZUYOR

Ayvagediği Muhtarı Ayhan Gümeli ise yüklü kamyonlar geçtiği için yollarının bozulduğunu ifade ederek şunları söyledi: “Bunların hepsine engel olacağız, biz engel olmazsak bu kamyonlar bir gün çocuklarımıza zarar verecek. Biz bunlara fırsat vermeyeceğiz. Hayvan otlatacak yerimiz kalmadı, vatandaşın gidip piknik yapacağı yer kalmadı. İnsanlarımız üzerlerindeki tozla evine dönüyor.” Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin CHP’li meclis üyesi Hasan Özalp Önal da taş ocaklarının en büyük zararını insan sağlığına vereceğini belirterek, “Taş ocaklarının etkisi Evrenli’ye kadar gidecek. İnsan ve hayvan yaşamının kısıtlanmaması adına taş ocaklarına karşı olduğumuzu buradan haykırıyoruz. Bu yatırımlar insan hayatıyla oynamayacak alanlara yapılmalı” diye konuştu.

ŞAHİN: İNSANLAR GÖÇ ETMEK ZORUNDA KALIYOR

Mimarlar Odası Mersin Şube Başkanı Ünal Şahin ise taş ocağı yapılacak bölgenin meskun mahal olduğunu ifade ederek şunları söyledi: “Buradan olağan üstü hallerde iş makinesi geçmesi lazım. Burada kendi kılıflarına uydurup iş makinelerinin geçebileceği cadde gibi sunmaya çalışıyorlar. Burada yaşamamızı imkansızlaştırmaya çalışıyorlar ve insanlar göç etmek zorunda kalıyor. Buralar ıssızlaştırılıyor. Dolayısıyla buranın terk edilmesine ve doğal güzelliklerinin yok edilmesini istemiyoruz.”

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu