“Tarlalar boş, çiftçi desteklenmiyor”

İlk Yayın : 28 Haziran 2022 – Son Güncelleme 28 Haziran 2022, 11:14

CHP Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır, köylerin sürekli göç verdiğini ve tarlaların boş olduğunu söyleyerek, “Çünkü çiftçi desteklenmiyor, son bir yılda gübre yüzde 400 zamlandı” dedi.

-Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır, Parti Meclis Üyesi Emre Yılmaz, Gençlik Kolları Genel Başkan Yardımcısı İzzet Kırılmaz ve belediye meclis üyeleriyle birlikte Tarsus’un Beylice, Sarıkavak ve Çakırlı mahallelerinde çiftçi, esnaf ve Tarsuslularla bir araya geldi. Tarsus’ta vatandaşların sorunlarını dinleyen Milletvekili Başarır, Beylice’de gerçekleştirdiği çiftçi buluşmasında, artan maliyetlere değindi. Başarır, “Anamur’dan Beylice’ye kadar ben köyleri geziyorum, köyler sürekli göç veriyor, tarlalar boş, tarlalar ekilmiyor, çünkü çiftçi desteklenmiyor, ben geçen sene buraya gelip mazotun 32 lira olduğunu söyleseydim içinizden ‘ya bu adam kafayı yemiş olur mu o kadar?’ derdiniz, diyen arkadaşlar olurdu ama oldu. Gübrenin yüzde 400 zamlanacağını söylesem ‘ya bu CHP’liler atıyor, sallıyor, iftira atıyor’ derlerdi, ama bunu başardı, kim başardı, Recep Tayyip Erdoğan, tebrik ediyorum kendisini. Son bir yılda üretim maliyetlerinin 4 kat arttığına dikkat çeken Başarır, “Gübreye, mazota, yeme ve ilaca dört kat zam yapmayı başaran Türkiye Cumhuriyeti’ndeki tek cumhurbaşkanı, alkışlayın bence onu, alkışlayın onu, çiftçiyi bu hale getirdi” ifadelerini kullandı.

“BİR İNEĞE BAKAMAZ HALE GELDİM”

Çamlıyayla’da da üretici ve esnafla buluşan Başarır’a derdini anlatan bir üretici ise, “Benim bir tane ineğim vardı, bir tane ineğe bakamaz hale geldim, yem alamıyoruz, bir torba yem 450 lira, ne diyeyim, köyde inek yok süt alacak, pazardan alıyoruz sütü yoğurdu. İnekleri besleyemiyoruz, yem, saman alamıyoruz, gübre ile ekin ekemiyoruz. Tavukları da besleyemiyoruz, yumurta 1,5 TL yemin torbası 450 TL, nasıl karşılayacaksın, 1 hafta gidiyor bir yem, çok kötü durumdayız” şeklinde konuştu. Yem satışı yapan esnafa giderek yem fiyatlarını sorduğunda da esnaftan “Bir yıl önce civciv yeminin torbası ne kadardı? 230 TL, şimdi 500 TL, süt yemi bir yıl öne 150 şimdi 450, buğday geçen sene 3,5 şimdi 9, kuşyemi geçen sene kilosu 3 şimdi 15, Tavuk yemi 2150 TL’ydi şimdi 450, darının geçen yıl kilosu 3 TL’ydi şimdi 9, küspe geçen yıl torbası 130 bu yıl 350 TL” cevaplarını alan CHP’li Başarır, “Yani anlayacağınız bütün fiyatlar ateş pahası olmuş durumda ve dokunan yanıyor. Bakın yemci kardeşimiz ne diyor? Tayyip Bey sağ olsun diyor. Hem bu yemci kardeşimiz zor durumda hem çiftçimiz hem köylümüz hem de esnafımız. Herkes yem fiyatlarından şikayetçi. Ne olacak şimdi? Yemci kardeşimizin de dediği gibi AKP’yi elbirliğiyle devireceğiz” dedi.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu