Tarım alanları heba olmasın

İlk Yayın : 11 Haziran 2021 – Son Güncelleme 11 Haziran 2021, 10:00

Mersin’in Toroslar ilçesinde kullanıma hazır halde bulunan Oto Galericiler Sitesi olmasına karşın Mezitli Kaleköy Mahallesi’nde tarım arazisi üzerine yapılmak istenen Oto Galericiler Sitesi ve Küçük Sanayi Sitesi’ne tepkiler sürüyor.

Mersin’in Mezitli ve Yenişehir ilçeleri arasında kalan Kaleköy’de hazineye ait 260 bin metrekarelik alanın TOKİ tarafından yapılaşmaya açılarak Oto Galericiler Sitesi ve Küçük Sanayi Sitesi yapılmak istenmesine karşı bölge halkının ve çevrecilerin mücadelesi devam ediyor. Kaleköy sakinleri, Mersin Çevre ve Doğa Derneği üyeleri ve Mersin Baro Başkanı Bilgin Yeşilboğaz, Toroslar’da mevcut bulunan Oto Galericiler Sitesi’nde giderek site yönetimi ile bir araya geldi.  Kaleköy’e yeni galericiler sitesi yapılması yerine mevcut sitenin genişletilmesini talep eden köylüler, mücadelelerine devam edeceklerini söyledi.

 

“YENİDEN BİR İMAR DÜZENLENMESİ İSRAFTIR”

Toplantıda konuşan Toroslar Galericiler Sitesi avukatı Fatih Mehmet Abdimanoğlu, İçişleri Bakanlığı’nın 2005 yılından oto galericilik faaliyetlerinin şehir dışında yapılması konusunda girişimlere başlayarak genelgeler yayınladığını hatırlatarak, “Mersin Büyükşehir Belediyesi de bu konuya ilişkin oto galericilik faaliyetlerinin yapılabileceği yer belirlemesi yaptı 2007 yılında. Burada yaklaşık 250 bin metrekare bir alan sadece 2. El araçların alım satım faaliyetlerinin yapılabileceği bir alan olarak belirlendi. Toroslar Belediye Meclisinde düzenleme yapıldı, uygulama imar planları oluşturuldu. Büyükşehir belediyesi bunu onayladı” dedi.  Mevcut sitenin güneyinde ve kuzeyinde kullanıma hazır araziler olduğuna dikkat çeken Abdimanoğlu, “Orada 204 dükkân var. Yapılacak ilave alanlarla yaklaşık 300 dükkân kapasitesi var. Tüm bunlar bu şekilde olmasına rağmen galericilik faaliyeti için yeniden imar düzenlemesi yapılarak ya da buraya da bunu yapmak istiyoruz diyerek yapılmaya çalışılması bir nevi israf gibi bir şeydir” şeklinde konuştu.

“MEVZUATA VE HUKUKA AYKIRI”

Kaleköy sakinlerini etkileyecek olan 260 bin metrekarelik bir oluşturulmuş bahçenin tamamen yok edilip yerine yapılaşmanın getirilmesinin mevzuata ve hukuka aykırı olduğunu savunan Abdimanoğlu, şöyle devam etti: “260 bin metrekaredeki olan bölüm oradaki tarım arazilerinin bahçelerin aşağı yukarı merkezinde bir yere geliyor. Bu arazinin genişletilebilirliği de uygun değil. O bölgenin imara açtıktan sonra etrafının da imara açılması ve kalan tarım arazilerini de tamamen yok edilmesi sonucunu doğurabilecek olan bir girişimdir. Yapılaşma bizim ülkemizde maalesef tarıma göre kıyaslandığında çok fazla gelir getiren bir şey. Bundan kaynaklı olarak insanlar tarım arazilerini korumak yerine imara açılıp yapılaşmaya betonlaşmaya dönüştürdüğünde tercih etmekte. Ben burada Kaleköylüleri yürekten kutluyorum. Onların bu haklı mücadelelerinde yanlarındayız.”

“MERSİN NARENCİYE KENTİ İMGESİNİ KAYBETMESİN”

Mersin Barosu olarak Kaleköylülerin yanında olduklarını belirten Mersin Baro Başkanı Bilgin Yeşilboğaz ise, Mersin’de ranta ve özellikle tarım arazilerinin yok edilmesine yönelik bütün girişimlerin karşısında olduklarını söyledi. Mersin’in üzerinde kara bir propaganda izlenmeye çalışıldığına dikkat çeken Yeşilboğaz, “Mersin tarım kenti mi? Turizm kenti mi? Sanayi kenti mi?” diye sordu. Dünyada tarım arazilerini korunması için neler yapılması gerekiyor diye insanlar kafayı yorarken özellikle Mersin gibi bir yerde tarım arazilerini nasıl yok edebilirizin düşünüldüğünü iddia eden Yeşilboğaz, “Bunu anlamak gerçekten mümkün değil. Kaleköy’den başladılar, Davultepe’de yapacaklar, konuta endekslediler. Konut da açıkçası rant alanıdır. Köylülerimiz zamanında ona da sahip çıkamadılar ellerinde olamayan sebeplerle belki. Ama şu anda kent bilinçlendi, bir araya geldi. Kentte ranta yönelik Mersin’in kentlisinin köylüsünün yaşamını tehdit eden çevreyi tehdit eden her şeye karşı duruş sergiliyorlar” ifadelerini kullandı. Bu uyanışın kent için önemine dikkat çeken Yeşilboğaz, “Biz daha önce olduğu gibi Kaleköylülerin de yanındayız. Burası kentin nefes alması için çok önemli bizim açımızdan da verimli bir tarım arazisi olan ve yetişmiş ağaçların o arazisin yok olmaması için ranta kurban edilmemesi için biz karşı duruş sergileyeceğiz. Neden bir yeri yıkarak tarım arazilerini yıkarak bir şeyle yapmaya çalışıyorlar. Burada Toroslar’da hazırı var, gelin hazıra devam edin, yatırımı buraya yapın. Mersin narenciye kenti olma imgesini kaybetmesin” dedi.

“BİZİ ÖLDÜRSÜNLER, YERİMİZİ ALMASINLAR”

70 yaşındaki Kaleköy sakini Ümmühan Sarı ise, arazilerini koruyacaklarını söyledi. Kaleköy giderse aç kalacaklarını dile getiren Sarı, “Burası giderse bizim çoluğumuz çocuğumuz hep aç susuz kalır. Bizi öldürsünler yerimizi alamasınlar biz onu istiyoruz. Buranın arazisinde babalarımız çok uğraşmış. 30 yıllık ağaca sen nasıl kıyar kesersin? Galericiler sitesi olur mu orası hiç? Beton yığını olursa biz ölmeliyiz. Bizim köyümüzün zaten arazisi yok. Bizim gelirimiz orası, orası da site yapılırsa biz ne yapacağız? Açlıktan ölün demek bize başka bir şey değil. İnşallah kurtaracağız” ifadelerini kullandı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu