Tabip Odası’ndan rehavet uyarısı

İlk Yayın : 2 Temmuz 2021 – Son Güncelleme 2 Temmuz 2021, 14:36

Mersin Tabip Odası Başkanı Dr. Mehmet Antmen, aşıya güvenip hızlı açılmanın ve rehavetin Delta varyantını yaygınlaştıracağını söyleyerek salgın bitti algısı yaratılmasının ağır sonuçları olabileceği konusunda uyardı.

Mersin Tabip Odası, 1 Temmuz’dan itibaren başlanan yeni açılma ile ilgili basın açıklaması gerçekleştirdi. Oda binasında yapılan açıklamayı Başkan Mehmet Antmen okudu. Hükümet tarafından alınan kararların pandemi ile mücadelede bilimsel verilere dayalı olmadığının görüldüğünü öne süren Antmen, yapılan açıklamaların toplumda pandeminin bittiğine, kontrol altına alındığına dair yanlış algılar yarattığını dile getirdi. Salgının kontrol altına alındığından bahsedebilmek için günlük vaka sayısının binin altında olması, ölümlerin olmaması ve vaka sayısının haftalık 100 binde 10’un altında olmasının gerekli olduğunun altını çizen Antmen, dünyada ve Türkiye’de bu şartların sağlanmadığını söyleyerek, “Aşılama doz ve hızının artmasına karşılık iki doz aşı yapılanların oranı henüz yüzde 18 civarındadır. Bu oranlar toplumsal bağışıklık sağlanmasından, varyantlar dâhil salgının kontrol edilmesi için nüfusun en az yüzde 70’ine iki doz aşı yapılmış olmasından uzaktır.

“SEYEHATLERDE BİLİMSEL ÖNLEM ALINMALI”

Türkiye ve diğer ülkelerde covid-19 mutasyonlarının varlığını devam ettirdiğini ve kaygı verici varyantlar ile karşılaşıldığını aktaran Antmen, “Sağlık Bakanlığı pandeminin başından bu yana salgın yerine algıyı yönetmeye çalışıp, sürekli yalan ve yanlış beyanlar vererek, verileri gizleyerek bu süreci yürüttü ve şimdi de yurtdışı seyahatlerde uygulanacak önlemler için ülkeler arası riskle uyumlu olmayan yaklaşım sergilemektedir. Vaka sayıları her geçen gün artan Delta varyantının yoğun olduğu İngiltere ve Rusya gibi ülkelerden gelenlerde son 72 saat içinde yaptırılan testin negatif olması yeterli görülmektedir. Ancak ülkemizin yeni bir tehlike ile karşılaşmaması için özellikle uluslararası seyahatlerde bilimsel önlemlerini artırması gereklidir” ifadelerini kullandı. Hindistan, Nepal, Pakistan vb. ülkelere uygulanan 72 saat içinde PCR testi yaptırılması, test negatif ise 14 gün karantina uygulanması ve tekrar testin negatif olması koşulu ile turist olarak seyahat hakkına sahip olunmasının, başta Rusya ve İngiltere olmak üzere Delta varyantının yükseldiği her ülke için geçerli olması gerektiğini vurgulayan Antmen, aksi takdirde turizm gibi bilimsel olmayan kaygılar uğruna yeni bir dalga ile karşılaşmamızın kaçınılmaz olacağını söyledi.

“HENÜZ TOPLUMSAL BAĞIŞIKLIĞIN UZAĞINDAYIZ”

“Aşıya güvenip hızlı açılma ve rehavet, bazı ülkelerde Delta varyantın yaygınlaşmasının sebebi olarak görülmektedir” diyen Antmen,  12 yaş ve üzeri nüfusun da aşılama programına katılmasının gündeme alınması gerektiğini dile getirdi. Başta Delta varyantı olmak üzere daha bulaşıcı yeni varyantlar da göz önünde bulundurularak salgın bitti algısı yaratılmasının ağır sonuçları olabileceği konusunda yetkilileri uyaran Antmen, “İktidarın sorumluluğu kendi yaşam biçimlerini ve bilimsel olmayan antidemokratik uygulamalarını tüm topluma dayatmak değil, salgına yönelik gerekli önlemleri almaktır. Aşılamada son iki haftadır uygulamanın bazı günler, günlük 1,5 milyona kadar çıkması sevindirici olmakla birlikte, unutmamalıyız ki henüz toplumsal bağışıklığın uzağındayız. Gerek aşı konusundaki tereddütler, gerekse de bölgesel eşitsizlikler nedeniyle toplumda aşıya güven oluşması için toplum katılımı sağlanmalı, özellikle gençlerin aşıya karşı ilgisizliğine yönelik özel önlemler alınmalı, gençlik aşı konusunda ikna edilmelidir” şeklinde konuştu.

“ÜCRETSİZ VE NİTELİKLİ MASKE DAĞITILMASI GEREK”

Aşılama hızının artırılmasının yanında, varyantlara yönelik her 10 hastandan biri için ayrıntılı genom incelemelerinin yapılması gerektiğini ifade eden Antmen, şöyle devam etti:  Günlük test uygulamaları, filyasyon hizmetleri aksatılmamalıdır. Özellikle kapalı alanlardaki kalabalıklaşmaların önüne geçilmeli ve fiziksel mesafe, havalandırma, maske önlemleri devam ettirilmelidir. Aşı gibi, ücretsiz ve nitelikli maske dağıtımı da yapılmalıdır. Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği’nin (TMMOB) de sürece katkısı sağlanarak binalarda havalandırma koşulları düzeltilmeli ve denetlenmelidir. Havalandırma olanaklarının güçlendirilmesi için gerekli tüm adımlar atılmalıdır. Sağlık çalışanları pandemi ile boğuşurken Cumhurbaşkanı imzalı çıkan yeni Aile Hekimliği Yönetmeliği ile görev tanımları daha da belirsizleşmiş, basına demeç veren Aile Hekimlerinin sözleşmelerinin feshedilmesi için antidemokratik puanlama sistemleri getirilmiştir.  Mersin Tabip Odası olarak, pandemi ile nasıl mücadele ettiysek ve bu uğurda Türkiye’de 436, Mersin’de 20 sağlık çalışanını kaybetmemize rağmen yılmadıysak, bu ve benzeri antidemokratik uygulamalara karşı mücadeleyi de tüm gücümüzle yapacağımızın bilinmesini kamuoyunun bilgilerine sunuyoruz.”

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu