Tabip Odası endişeli

 Aşılama 2 yıl sürer

İlk Yayın : 11 Mart 2021 – Son Güncelleme 11 Mart 2021, 15:39

Mersin Tabip Odası Başkanı Mehmet Antmen, ülkemizde günlük koronavirüs aşısı uygulamasının çok yetersiz olduğunu savunarak, “Bu gidişle ancak 2 yıla yakın bir sürede toplumun aşılaması yapılabilecektir” diyerek endişelerini dile getirdi.

Başkan Antmen, 14 Mart Tıp Haftası etkinlikleri öncesinde yaptığı açıklamada, pandeminin birinci yılında acı ve öfke ile dolu olduklarını söyledi. Pandeminin tüm yükünün sağlık emekçilerinin üstüne yıkıldığını savunan Antmen, “Bugüne kadar ülkemizde 2,8 milyon kişi hastalanmış, ölüm sayısı resmi rakamlarla dahi 30 bine ulaşmıştır. Türkiye genelinde yitirdiğimiz 385 ve Mersin’de yitirdiğimiz 20 sağlık emekçisi ile çok ağır bedel ödedik. Tüm kayıplarımızı saygı, sevgi ve özlemle anıyoruz. Tükendik, bittik, öldük” dedi.

“AŞI UYGULAMASI ÇOK YETERSİZ”

Pek çok ülkeyi çaresizliğe mahkûm eden bu salgının, kamusal sağlık anlayışının yaşamsal önemini bir kez daha hatırlattığını ifade eden Başkan Antmen, Türkiye’de ise tüm bunlara ek olarak salgın bilimsel veriler ışığında değerlendirilmediğini, günlük politikalar ile yönetilmeye çalışıldığını ileri sürdü. “Ne yazık ki siyaset ve ekonomi insan yaşamının ve bilimin önüne geçmiştir” diyen Başkan Antmen, şunları kaydetti: “Oysaki başka bir sağlık sistemi, başka bir dünya mümkündür. Pandemi döneminde şeffaf olmayan Sağlık Bakanlığı, aşı sürecinde de başarısız olmuş, süreci şeffaflıkla yönetememiş, toplumu tek aşıya mahkûm bırakmıştır. Hala ülkemizde kaç doz aşı alındığı, toplamda ne kadar alınacağı, aşıların ne zaman geleceği, başka bir firmadan aşı alınıp alınmayacağı, aşı firmalarına ne kadar ödeme yapılacağı gibi sorularımıza ne yazık ki bugüne kadar yeterli yanıt verilmemiştir. Günlük aşı  uygulaması çok yetersiz olup, bu gidişle ancak 2 yıla yakın bir sürede toplumun aşılaması yapılabilecektir. Aşılamanın eşitsizliklerden uzak, etik ilkeler ışığında, adil koşullarda yapılması esas olmalıdır. Dünyada ve ülkemizde varyant virüs artışı hızla devam etmektedir. Son açıklanan haritada ülkemizin yarısından fazlası çok yüksek risk ve yüksek riskli iken ve yeni tedbirler alınması gerekirken kontrolsüz bir normalleşmeye gidilmiştir. Bu durum ise hızlıca artan hastalanma ve ölüm oranlarını da beraberinde getirecektir.”

“SAĞLIKTA ŞİDDET YASASI ÇIKARILSIN”

Öte yandan Antmen, 14 Mart Tıp Haftası etkinlikleri çerçevesinde Mersin’de COVID-19 mücadelesinde yitirilen sağlık emekçilerinin aileleri ile birlikte olacaklarını, onların anısını yaşatmak için hazırlanan plaketleri ailelere sunacaklarını vurguladı. Antmen, son olarak alınması gereken önlemleri ve taleplerini  şöyle sıraladı: “COVID-19 meslek hastalığıdır, önerdiğimiz yasa tasarısı kabul edilsin. Toplumsal sağlık için güçlü ve etkin birinci basamak sağlık örgütlenmesi sağlansın. Şiddetsiz bir sağlık ortamında çalışabilmek için yeni ve etkili ‘Sağlıkta Şiddet Yasası’ çıkarılsın. Emekliliğimize de yansıyacak temel ücret ile ekonomik ve özlük haklarımız iyileştirilsin. Özgür ve bilimsel çalışma ortamı için meslek örgütleri üzerindeki baskılara son verilsin. Liyakatsiz atamalar, tip sözleşme dayatmaları, tıp eğitimini niteliksizleştiren, altyapısı uygun olmayan tıp fakültelerinin açılması durdurulsun.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu