Sosyal Medyanın Fenomen Çocukları

BELKIZ YAYLA

İlk Yayın : 25 Haziran 2021 – Son Güncelleme 25 Haziran 2021, 15:41

Günümüzde sosyal medya kullanmayan birey yok denecek kadar azdır. Özellikle Z kuşağı diye adlandırdığımız (2000 ve sonrası doğanlar) bu kesim, sosyal platformlarda çokça zaman geçirmektedir. Salgın sonrası yaşanan internet bağımlılığının artması, beraberinde birçok sorun getirtmiştir. İnternet bağımlılığı, küçük yaştaki çocuklarda bile hızla artışa sebep olmuştur. Okulların uzaktan eğitime geçmesi de neredeyse her çocuğun ekranla tüm gününü geçirmesine neden olmuştur.

İnternet ortamındaki fotoğraf ve videolar bir sürü çocuğun popüler olmasına sebebiyet vermiştir. Bazı aileler çocuklarının ses ve görüntülerini ticari anlamda kullanmaktadır. Küçük yaşta girişilen bu ticaret için “sosyal medyanın fenomen çocuk işçileri” tabirini kullansak yanlış olmaz. Çünkü ailelerine fazla sayıda ekonomik kazanç sağlıyorlar. Çocuk işçiliği sadece fiziksel yapılan bir durumdan ibaret değildir. Ebeveynlerin bilinçsizliği veya ticari kar ya da fenomen olma yani tanınma amaçları bu olaylara teşvik etmektedir. Özellikle çocuğunun videolarının çok fazla ilgi görmesi aileleri memnun etmiştir. Çocuklar, aile, komşu, okul ve tüm çevre tarafından takdir edilmeye başlanmıştır. Ailenin de keyfine diyecek yoktur. Ama çocuk karmaşık duygular içinde gelgitler yaşamaktadır. Saatler süren provalar çocukların ruhsal ve bedensel yorgunluğunu artırmaktadır. Okuma-yazma bilen bu çocuklar çekimler sonrası izlenme ve yorumlar karşısında farklı ruh haline bürünmektedir. Tıklanmalar, takipçi sayıları, farklı yorum ve beğenilmeme oranlarını fenomen olan çocuklar, tek tek incelemektedir. Böylece çocuklar, duygusal istismara maruz kalıyorlar. Çocuk olarak tanımladığımız bu bireyler ileride büyüdüklerinde de çoğu paylaşımlar yüzünden utanç duymaktadır. Fotoğraf ve görselleri çocuğun sosyal ilişki kurma becerilerini zayıflatmakta ve bu bireylerin kaygılarını da arttırmaktadır. Hatta büyüdüklerinde farklı ortamlara veya işlere girişlerinde karşılarına çıkmaktadır. Zamanla bu içerikleri silseler de, milyonlar tarafından görüldüğü için kaybolmamaktadır.

Pedofoli olan bireylere açıkça bir fırsat sunulmaktadır. Çocukların yakın çevre ve yabancı kişilerin istismarına olanak sağlayan bu videolar, çoğu kişi ve kuruluşların kullanımına sunulmaktadır. Böylece çocuk, bu kötü amaçlara hedef olarak belirlenip, tehdit altına girmektedir. Ebeveynlerine eğlence gibi görünebilir. Bazen çocuğa da komik gelip, onaylasa dahi bunu uzun vadede düşünemeyebilir. Herkes aynı iyi niyetle çocuklara yaklaşmamaktadır. Çocuğun mahremiyeti ihlal edilmektedir. Evinin adresi, okulu, ailesi ve kişisel bilgileri bu platformlarda paylaşılmaktadır. Fenomen olmaları maalesef hayatlarında tahribatlara yol açmaktadır.

Popüler olan bu çocuklar bazen de zararlı paylaşımlar yapmaktadır. İçeriklerde farklı madde ve ürünlerin deneyleri yapılarak, çoğu çocuğunda bu zararlardan etkilenmesine neden olmaktadır. Genel anlamda bu videoların izler kitlesinde çokça çocuk yer almaktadır. Bazen de ebeveynlerden gizli olarak bu platformlarda yer edinme hevesine kapılırlar ve fırsat buldukça gizlice videolar çekip paylaşmaktadırlar. Kötü amaçlı insanlarda her durumda bu çocuklarla iletişime geçmekten geri kalmazlar. Böylece bu çocuklara zarar verme fırsatını ele geçirirler. Aslında bu paylaşımlar hem sizin çocuğunuza hem de başka çocuklara zarar vermektedir.

Çocukların birey olduğu unutulmamalıdır. Onların fikir ve düşünceleri alınarak bu paylaşımlar yapılmalıdır. Bilinçsiz internet kullanımına sınırlama getirilebilir. Çevrimiçi olarak geçen süreler kontrol altına alınmalıdır. Çok sevdiğimiz çocuklarımızı başkalarına sunarken onlara, kötülük yaptığımız gerçeğini de unutmayalım! Görüşmek dileğiyle…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu