SKANDAL

Nutuk dağıtımını engelleyen müdüre önerge ve suç duyurusu

İlk Yayın : 21 Nisan 2021 – Son Güncelleme 21 Nisan 2021, 13:40

Mersin’de Çamlıyayla Ülkü Ocakları tarafından, Kütüphane Haftası nedeniyle ilçedeki tüm okullara Atatürk’ün Nutuk kitabı dağıtılmak istendi. Ancak İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü, öğrencileri olumsuz etkileyebilecek şiddet ve olumsuz örnek teşkil edecek öğeler içerdiği gerekçesiyle Nutuk’un dağıtımına izin vermedi. Skandal olaya Atatürkçü Düşünce Derneği Mersin Şubesi’nce suç duyurusunda bulunulurken, CHP Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır da konuyu bir soru önergesiyle Meclis gündemine taşıdı.

Çamlıyayla İlçesi’nde Ülkü Ocakları Kütüphane Haftası nedeniyle ilçedeki tüm okullara Atatürk’ün Nutuk kitabını dağıtmayı planladı. Bin adet nutuk dağıtımı izni için İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’ne dilekçe verildi. Önce kitabın ilk sayfasında bulunan Ülkü Ocaklarının kaşesinin kaldırılması istendi. Kaşenin kaldırılmasına fırsat verilmeden Çamlıyayla Ülkü Ocakları İlçe Başkanı Mehmet Kayabaşı’na resmi bir yazı gönderilerek öğrencileri olumsuz etkileyebilecek şiddet ve olumsuz örnek teşkil edecek öğelere yer verildiği gerekçesiyle Nutuk’un dağıtılamayacağı bildirildi. Skandal olay hakkında Atatürkçü Düşünce Derneği Mersin Şubesi suç duyurusunda bulunulurken, CHP Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır da konuyu bir soru önergesiyle Meclis gündemine taşıdı.

SKANDAL İFADELER  

İlçe Milli Eğitim Müdürü Mustafa Bakkal imzalı yazıda şu ifadelere yer verildi:

“Mavi Çatı Yayınlarına ait basım yılı Haziran 2020 olan ‘Mustafa Kemal Atatürk Gençler için Nutuk’ isimli kitap müdürlüğümüz Eser İnceleme Ve Değerlendirme Komisyonu tarafından incelenmiş olup; kitabın 25. sayfasında, Osmanlı Padişahı Vahdettin’e yönelik ‘soysuzlaşmış, alçak’ ve dönemin Osmanlı Hükümetine yönelik ‘aciz, haysiyetsiz ve korkak’ ifadeleri kullanıldığından, kitabın 5. sayfasında ‘Öğretmen sopayla vurmuştur’ denilerek öğrencileri olumsuz etkileyebilecek şiddet ve yine kitabın 24. sayfasında yer alan görselde ‘Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün elinde sigara gösterilerek’ öğrencilere olumsuz örnek teşkil edecek öğelere yer verildiğinden söz konusu kitabın öğrencilere dağıtılması uygun görülmemiştir.”

İLÇE MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRÜ BAKKAL: DAĞITIRSAK BİZİ İPE GÖTÜRÜRLER

Konuyla ilgili olarak konuşan Çamlıyayla İlçe Milli Eğitim Müdürü Mustafa Bakkal, dağıtılmak istenen Nutuk’un orijinal olmadığını savundu. Eser İnceleme Komisyonlarının kitapların çocukların seviyesine uygun olup olmadığını ve şiddet içerip içermediğini inceleyip imza altına aldığını anlatan Bakkal, “Biz sadece yazıyı gönderiyoruz. Burada sigara içen bir fotoğraf var. Sigara olunca zaten öğrencilere dağıtamıyoruz. Dağıtırsak bizi ipe götürürler. Bazı yerlere ekleme yapılmış. Nutuk’un başında ‘Öğretmen sopayla vurmuştur’ gibi bir şiddet içeren bir ifade var. Bunu ilkokuldan liseye kadar dağıtacaklardı. O yüzden bunu dağıtmayın dedik. Bu fotoların bu ifadelerin olmadığı sadeleştirilmiş başka bir nutuk dağıtın dedik” ifadelerine yer verdi.

“YÜZ DEFA MÜRACAAT ETSELER BU İZİN YİNE VERİLMEZ”

Dağıtılacak kitaptaki Atatürk fotoğrafında sigaranın açık olarak belli olduğunu öne süren Bakkal, şu ifadeleri kullandı:

“Kitaba Ülkü Ocaklarının kaşesini basmışlar. Sadece sigaralı fotoğrafın olması bile öğrencilere olumsuz örnek teşkil ediyor. Çocuklar ‘Atatürk bile sigara içiyor, biz niye içmeyelim’ diyecek. Yaptığım doğru. Yüz defa müracaat etseler bu izin verilmez. Ben Nutuk’a karşı bir insan değilim. Benim geçmişim ne olduğum belli. Vahdettin’e yönelik ifadeler orijinal Nutuk’ta da var. Ancak 100 temel eserde öğrencilere verilirken bunlar sadeleştirilerek veriliyor. Bazı ifadeleri çıkarıyorlar. Öğrencilere hangi kitapların verileceği belli. Alçak, soysuz gibi ifadeleri çocukların beynine yerleştirmek doğru değil. Belki o yüzden çıkarıyorlardır.”

GÜNDOĞDU: GEREKLİ İŞLEM YAPILMALI

Atatürkçü Düşünce Derneği Mersin Şube Başkanı Av. Adnan Gündoğdu ise Tarsus Şube Başkanı Gökhan Arkan’ın Milli Eğitim Müdürü hakkında Atatürk’ü Koruma Kanunu çerçevesinde Cumhuriyet Savcılığı’na suç duyurusunda bulunduğunu belirterek, “Milli Eğitim Şubelerinde de bu şekilde açıklamaların yapılması bir tesadüf değil. Sistemli olarak Türkiye’nin kuruluş değerlerine bir saldırı var. Bu saldırı karşısında sessiz kalmayacağız. Şiddetle kınıyoruz. Milli Eğitim Bakanlığı Atatürk’e hakaret suçu işleyen bu şahıs hakkında gerekli işlemi yapmalı görevden almalı”

BAŞARIR: GÖREVDEN EL ÇEKTİRİLMELİ

CHP Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır da konuyu Meclis gündemine taşıdı. Atatürk gibi bir liderin önemli eserini öğrencilere dağıtılmasında sakınca gören zihniyeti anlamanın mümkün olmadığını ifade eden Başarır, bu zihniyeti taşıyan il, ilçe milli eğitim müdürlerinin görevden el çektirilmesi gerektiğini söyledi. Tarikat liderlerinin sapkın düşüncelerinin anlatıldığı kitapların okullarda dağıtılmasında sakınca görülmezken, tüm dünyanın övgüyle bahsettiği, vatanın kurtarıcısı Gazi Mustafa Kemal Atatürk’e ait Nutuk’un dağıtılmasına izin verilmediğini vurgulayan Başarır, Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’un yanıtlaması istemi ile vermiş olduğu yazılı soru önergesinde; dağıtılma izninin verilmemesinin ve bu eseri öğrencilerin okumasının sakıncalarını sordu.

“HANGİ MANTIK ÇERÇEVESİNDE YASAKLANDI?”

Başarır soru önergesinde şu soruların yanıtlanmasını istedi:

-Tarikatların, Milli Eğitime bağlı okullarda kitaplarının dağıtımına izin verilirken, her öğrencinin başucu kitabı olması gereken Nutuk’un okullarda dağıtılmasına izin verilmemesi hangi mantık çerçevesinde yasaklanmıştır?

-Millî Eğitim Bakanlığı’nın amaçlarından biri yurdumuzun kurtarıcısı, Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü öğrencilere anlatmak değil midir?

-Bakanlığın amacı tarikat şeyhlerinin hayatlarının ve sapkın düşüncelerinin öğrencilere aşılanması mıdır?

-Nutuk’ta geçen Mustafa Kemal Atatürk’ün sözlerine gerekçe göstererek dağıtımına izin vermeyen Çamlıyayla İlçe Milli Eğitim Müdürü görevden alınacak mıdır? Alınmayacaksa gerekçeleri nelerdir?

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu