Şiddet Mağduru Nida Nur için adalet istediler

İlk Yayın : 3 Nisan 2024 – Son Güncelleme 3 Nisan 2024, 17:11

Mersin’de intörn Doktor Nida Nur Nergiz’e yönelik saldırının ikinci duruşması gerçekleştirildi.

23 Ekim 2023 tarihinde bir erkeğin pompalı tüfekle 6 el ateş etmesi sonucu bir ayağı kesilen ve çok sayıda sağlık sorunu yaşayan 23 yaşındaki Nergiz’i duruşmasında meslektaşları da yalnız bırakmadı. Duruşma öncesi Mersin Adliyesi önünde bir basın açıklaması gerçekleştiren basın açıklamasına Mersin’de örgütlü sivil toplum örgütleri de destek verdi. “Şiddete uğrayan hiçbir kadını yalnız bırakmayacağız. Gerçek adalet sağlanana dek buradayız” ifadelerine yer verilen açıklamalarda, kadına yönelik şiddetin son bulması istendi. Mersin Tabip Odası Kadın Hekimlik ve Kadın Sağlığı Komisyonu Yönetim Kurulu Üyesi Uzman Doktor  Birsel Tutuş tarafından okunan bildiride 23 Ekim 2023 tarihinde bir erkeğin pompalı tüfekle 6 el ateş etmesi sonucu 23 yaşındaki İntörn Dr. Nida Nur Nergiz vücudunun birçok yerinden ciddi yaralar alıp hayati tehlike yaşadı ve saldırı günü ameliyatla bir bacağı diz üzerinden ampüte edildiği bilgisi verildi.  Nergiz’in diğer bacağını kaybetme riski yüksek olduğundan görev yaptığı Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nde birçok ameliyat geçirdiğine vurgu yapılan açıklamada, “Kadınlara karşı şiddetin temel sebebini toplumsal cinsiyet eşitsizliği olarak tanımlayan İstanbul Sözleşmesi’nden 20 Mart 2021’de hukuksuz çıkışla, Sözleşme’nin şiddetle mücadelede devlete yüklediği önleyici sorumluluklar da terk edildi. Topluma anlatılanın aksine Sözleşme’den çıkılmasının asıl nedeni bu tanım ve yükümlülüklerdi. Bu üç yıl içinde 711’i şüpheli, 1639 kadın cinayeti işlendi. Bir günde 8 kadın cinayeti haberi alıyoruz. Hukuksuz çıkış kararı potansiyel failleri cesaretlendirdi, şiddet arttı” denildi.

 

“NEDEN KADINA ŞİDDET YILDAN YILA ARTIYOR?’

 

Erkek şiddeti ile ülkemizde katledilen binlerce kadından adı akıllara kazınan, Dr. Feray Balkan, Hemşire Ayfer Kaya, Özgecan gibi en temel insan hakkından; yaşam hakkından söz ederken kaç kadının öldürüldüğünü saymak zorunda bırakıldıklarının altı çizilen açıklamada, “’Neden kadına şiddet yıldan yıla artıyor?’ diye soracağız. Yanıtı yine bizler vereceğiz. Sesimizin sözümüzün ulaştığı her yerde, cinsiyet eşitsizliğinin şiddetle hatta ölümle sonuçlandığını anlatacak; asıl sebep, eşitsizliği pekiştiren her söz ya da sessizlik, her eylem ya da eylemsizliktir diyeceğiz. Yargı felç, adalet rafta, cezasızlık normalleşti, şiddetle mücadele gücü devre dışı bırakıldı. Kadınlara karşı işlenen suçların yargılanmasında faile uygulanan iyi hal, haksız tahrik gibi ceza indirimlerinin, şiddetin artarak devam etmesindeki etkisini yüzlerce örnekle yıllardır anlatıyoruz. Cezasızlık politikalarının özellikle son 3 yılda getirildiği durum ise failleri değil, mağdurları cezalandırmaya dönüştü. Şiddet failleri yakalansa da mahkemelerde verilen ceza Meclis’te infaz düzenlemesi adı altında affedildi. Kadın katilleri ve tecavüzcüler salıverildi, cezasızlık bu suçları körüklüyor” şeklinde ifadelere yer verildi. Ceza İnfaz Yasasının birçok toplumsal suçu teşvik eder hale geldiğinin altı çizilen açıklamada şöyle denildi: “31 Temmuz 2023’te yürürlüğe giren yeni İnfaz Yasası ile toplum vicdanında çok derin yaralar açan suçlar da dahil; cinayet, tecavüz, dolandırıcılık, uyuşturucu ticareti, insan ticareti gibi suçlar suç olmaktan çıkarıldı. Bu düzenlemeden sonra hukuk literatürüne ve Google arama motoruna  ‘yatarı ne kadar’ deyimi eklendi. Örneğin, 9 yıl ceza alan bir suçlu kapalı ceza evinde sadece 1 ay kaldı. Yargının felç edilmesi, adaletsizlik ve hukuksuzluk her alanda, toplumda tüm vatandaşları, özellikle de kadınları hakkını aramak ve yasalardan yararlanmaktan alıkoyuyor. Suç iklimini besliyor. Haksız tahrik indirimlerine, cezasızlığa tahammülümüz yok!

Failleri cezasızlıkla ödüllendirmeyin!

Fail indirimsiz cezalandırılana, toplumsal cinsiyet temelli şiddetle mücadelede caydırıcı ve etkili bir yargı kararı alınana kadar sürecin takipçisi olacağız.

Gerçek Adalet Sağlanana Dek Buradayız!

Dayanışmamızla Karşınızdayız!”

Başa dön tuşu