Rusya'da düzenlenen Uluslararası ATOMEXPO-2024 Forumu sona erdi

İlk Yayın : 28 Mart 2024 – Son Güncelleme 28 Mart 2024, 17:27

Forum kapsamında düzenlenen sergilere, yeni reaktör teknolojileri, biyo-baskı, elektromobilite ve tahmine dayalı analitik damgasını vurdu

Rusya’nın Soçi kentinde hafta başında başlayan Uluslararası ATOMEXPO-2024 Forumu sona erdi.  Sirius Bilim ve Teknoloji Üniversitesi’nde düzenlenen ve iki gün süren Uluslararası ATOMEXPO-2024 Forumu’nda 25,5 bin metrekareyi aşan sergi alanında 200’den fazla katılımcı şirket sergilerini sundu.

Forumun ana temasını nükleer yakıt döngüsünün zorunlu olarak kapatılmasıyla termal ve hızlı nötron reaktörlerinin birlikte işletilmesi anlamına gelen iki bileşenli nükleer enerjiye geçiş, dördüncü nesil enerji üretimindeki gelişmeler ve karbon emisyonlarının azaltılması oluşturuyordu. Bu konular, sergilere de yansıtıldı. 

Forumun Enerji Bölümünde nükleer yakıt döngüsüne ilişkin interaktif bir eğitim sergisi öne çıktı. Rusya Devlet Nükleer Enerji Kuruluşu Rosatom’un, kullanılmış nükleer yakıtı yeniden kullanmaya ve radyoaktif atıkları en aza indirmeye yönelik sergisi büyük beğeni topladı. Atıkların özelliklerine ve uygun işleme yöntemlerine göre nasıl ayrıldığını gösteren Rosatom’un sergisi sayesinde foruma katılanlar, kullanılmış yakıt bileşenleri için uygun işleme yöntemini nasıl seçebileceklerini görme fırsatını buldular. 

Fuarın yine Enerji Bölümünde 10 MW elektrik kapasiteli bir Shelf-M reaktör ünitesine sahip düşük güçlü bir nükleer güç santralinin modeli sunuldu. Bu proje halihazırda Çukotka bölgesinde geliştiriliyor. Projenin 2030 yılında hayata geçirilmesi planlanıyor. Söz konusu nükleer santralin eşi görülmemiş avantajını, reaktörün komple bir ünite olarak teslim edilmesi oluşturuyor. Ünite, üretim tesisinde monte ediliyor ve sahaya tek bir kapsül olarak teslim ediliyor. Bu santralin hizmet ömrü 60 yıl. Bununla beraber, sergide Rosatom’un madencilik bölümünün işlettiği Sovinoye altın yatağı da katılımcıların beğenisine sunuldu. 

Sona eren etkinlik, elektromobiliteye belirgin bir dönüş olduğunu da gösterdi. Rosatom hem binek hem de ticari araç olmak üzere çok sayıda elektrikli araç prototipini sergiledi. “Elektromobilite” sergi alanında, maksimum 240 kW’a kadar kapasiteye ve aynı anda üç araca kadar şarj etme özelliğine sahip çeşitli elektrikli araç türleri için elektrikli şarj istasyonları sunuldu. Rosatom tarafından üretilen elektrikli araç şarj istasyonları, her türlü araziye uyum sağlayacak şekilde özelleştirilebiliyor. Bu istasyonlar başlangıçta ithal ikamesi ve ekipman üretiminin yerelleştirilmesi gereksinimlerini karşılamak üzere tasarlandı.

Fuarın Endüstri Bölümünde Rosatom’un kompozit bölümü sadece karbon ve cam elyafları ile sınırlı kalmayarak inşaatta levha kazığı, dış takviye sistemleri, dubalı köprü vb. olmak üzere kompozit malzeme uygulamasının bir modelini de sergilendi. 

Sağlık Bölümü de katılımcıların büyük ilgisini topladı. Sergide insan vücudu için damar basılmasına olanak sağlayan biyo-baskı teknolojisinin sunuldu. Gelecekte bu teknoloji organların da basılmasına olanak tanıyacak. Bir damarın basılması sürecinde, hastanın hücreleri alınıyor materyali çıkarılıyor ve bu materyal akustik ve manyetik gibi fiziksel alanların yardımıyla damarın oluşturulmasını mümkün kılıyor. Daha sonra oluşturulan damarın vücuda implantasyonu için damara gerekli tüm biyomekanik özellikleri veren bir biyoreaktör kullanılıyor. 

Rosatom’un Endüstriyel Otomasyon (ACS) ve Elektrik Mühendisliği Bölümü, kuruluşun kompozit bölümünde kullanılan yüksek teknolojili üretimin karmaşık otomasyon modelini sundu. Sunulan modelin özelliğini, kontrol ve yönetim sistemleri, yazılım, üst düzey platformlar, sunucular, elektrik mühendisliği ve hatta elektrikli şarj istasyonları gibi Rosatom’un konsolidasyon devresi işletmeleri tarafından üretilen yazılım, donanım ve ekipmanların kullanılması oluşturuyordu. 

Dijitalleşme alanında Rosatom’un Yakıt Bölümü, nükleer endüstrinin dijitalleşmesinin bir parçası olarak oluşturulan AtomMind tahmine dayalı analitik sistemini tanıttı. Sistemin yeteneklerini göstermek için, forumda hammaddeden ürün üretme sürecinin gerçek zamanlı olarak gözlemlenebildiği bir proses hattı kuruldu.

Uluslararası ATOMEXPO Forumu, 2009 yılından bu yana her yıl düzenleniyor. Forum, büyük sektörel şirketlerin yöneticileri ve önde gelen uzmanların nükleer teknolojilerin geliştirilmesine yönelik hedefleri tartıştıkları, ortaklıklarını güçlendirdikleri ve en iyi uygulamaları paylaştıkları en büyük iş ve sergi platformu olma özelliği taşıyor.

Forum kapsamlı bir iş programına sahip sergi ve kongreyi içeriyor. Panel tartışmaları ve yuvarlak masa toplantılarında nükleer endüstri için önemli konular tartışılıyor. Küresel nükleer endüstrinin ve ilgili endüstrilerin önde gelen şirketleri sergide teknolojilerini ve yetkinliklerini sunuyor.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Başa dön tuşu