Özdemir: “Gıda kaybı ve israfını azaltmalıyız”

İlk Yayın : 18 Mart 2021 – Son Güncelleme 18 Mart 2021, 10:45

Mersin Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Özdemir, gıda kayıpları ve israfının olumsuz etkilerinin pandemi sürecinde çok daha iyi anlaşıldığına dikkat çekerek, “Doğal kaynakların kısıtlı olduğu ve nüfusun hızla artmasının beklendiği önümüzdeki yıllarda, gıda kayıpları ve israfını azaltmak en öncelikli sorumluluklarımızdandır” dedi.

Gıda israfına ve kaybına ilişkin açıklama yapan Başkan Özdemir, pandemi sürecinde üç önemli konunun öne çıktığını ifade etti. Bunların tarım ve gıda sektörünün stratejik değeri, dünya çapında gıda arz zincirinin devamlılığı ve gıda arz güvenliği konuları olduğunu vurgulayan Özdemir, “Gıda israfı, gıda kaybı ve gıda güvenliği gibi kavramlar günümüzde artık çok daha fazla gündemde kalmaya başladı. Çünkü gıda kayıpları ve israfı, açlık ve yetersiz beslenme ile birlikte küresel sorunlar arasında ilk sırada yer almaktadır. Günümüzde 850 milyon insan yetersiz beslenme ile mücadele etmektedir. Diğer yandan, 670 milyondan fazla yetişkin ve 140 milyon genç ise obezite sorunu yaşamaktadır. Dünya nüfusu bugün 7.8 milyar seviyesinde. 2050 yılında ülkemiz nüfusunun 100 milyona ve dünya nüfusunun ise 10 milyar kişiye dayanması beklenmektedir. Dolayısıyla, önümüzdeki 30 yılda dünya gıda talebinde yüzde 60’lık bir artış gereksinimi öngörülmektedir” ifadelerini kullandı.

“HER YIL 18.8 MİLYON TON GIDA ÇÖPE GİDİYOR”

“Bu noktada ilk sorun olarak ‘gıda kaybı’ kavramı kendisini göstermektedir” diyen Özdemir, açıklamasına şöyle devam etti: “Birleşmiş milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) verilerine göre, hasat sonrası işleme, depolama, taşıma ve dağıtım sürecinde, (başka bir ifade ile ürün tarladan perakendeye varıncaya kadar) üretilen toplam gıdada yüzde 14 kayıp yaşanmaktadır. Diğer bir önemli konu ise ‘gıda israfı’ olarak ortaya çıkmaktadır. Bu süreç perakende satış ve tüketim aşamasında oluşmaktadır. Satış ve tüketim aşamasında toplam üretilen gıdanın üçte birlik bölümü israf edilmektedir. Bu ise 1,3 milyar ton gıdaya tekabül etmektedir. Türkiye açısından incelendiğinde en fazla gıda kaybı ve israfı meyve ile sebzelerde yaşanmaktadır. Bu rakam da, ülkemizde üretilen toplam meyve ve sebzelerin yüzde 50’sine denk gelmektedir. Ayrıca günlük olarak 4,9 milyon adet ekmek israf edildiği gibi hizmet sektöründe işletme başına yılda 4,2 ton gıda, iki bin litre içecek israfı gerçekleşmektedir. Sonuç olarak ülkemizde her yıl 18,8 milyon ton gıda çöpe gitmektedir.”

“ULUSAL STRATEJİ BELGESİ VE EYLEM PLANI” İÇİN EL ELE VERMELİYİZ

Bu sorunların önüne geçilmesi amacıyla Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yüze yakın eylemi kapsayan “Ulusal Strateji Belgesi ve Eylem Planı” hazırlandığını hatırlatan Özdemir, “Bakanımızın bu konuya ilişkin yaptığı; ‘İlk amacımız gıdada kayıp ve israfı önlemek. İkinci amacımız, mümkünse gıdayı kurtarmak ve yeniden dağıtmak. Üçüncü amacımız, insani tüketimi eğer mümkün değilse, hayvan yemi olarak kullanmak. Son olarak da atık gıdanın geri dönüşümünü sağlamak.’  Vurgusunun çok önemli olduğunu düşünüyorum. Gıda kayıpları ve israfının olumsuz etkilerinin özellikle içerisinde bulunduğumuz pandemi sürecinde çok daha iyi anlaşıldığı kanısındayım. Doğal kaynakların kısıtlı olduğu ve nüfusun hızla artmasının beklendiği önümüzdeki yıllarda, gıda kayıpları ve israfını azaltmanın en öncelikli sorumluluklarımızdan biri olduğu kanaatindeyim. Ülkemizin tüm dinamikleri olarak bu sorumluluğu benimsediğimiz ve Bakanlığımızın belirlediği yol haritası için el ele verdiğimiz taktirde bu konuda önemli mesafe kat ederek birçok ülke için de örnek model olacağımız fikrindeyim” diyerek açıklamasını sonlandırdı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu