Okullarda kaos yaşanıyor!

İlk Yayın : 5 Mart 2021 – Son Güncelleme 5 Mart 2021, 14:32

MERSİN (ACİL HABER- Eğitim Sen Mersin Şube Başkanı Mahmut Sümbül, belirlenen okulların yüz yüze eğitime açıldığını anımsatarak, “Bu günlerde eğitimde plansızlığın doğurduğu bir kaos yaşanmaktadır. Okulların salgın ile mücadele kapasitesi geliştirilmeden açılması salgın koşullarında eğitim yönetimi ve planlamasının ne denli sağlıksız biçimde yürütüldüğünü ortaya koymaktadır” dedi. Sümbül, yaptığı açıklamada; 1 Mart 2021 Cumhurbaşkanlığı Kabine toplantısı kararları ile 24 saat düşük ve orta riskli illerde ortaokulların 5. , 6. , 7. sınıfları ile liselerin 9. , 10. ve 11. sınıflarının, iki gün yüz yüze eğitime açıldığını anımsattı. İktidarın yasak ve kısıtları, 2020 yılının Haziran ayında yaptığı gibi, toplu ve kontrolsüz biçimde gevşettiğini ileri süren Sümbül, “iktidar çeşitli kısıtlarla da olsa nikâh, düğün, restoran, sivil toplum kuruluşlarının etkinliklerini birlikte açmaya karar vererek vaka artışına yol açabilecek yeni bir sürecin önünü açtı” ifadelerini kullandı. “İçinde yaşadığımız bu günlerde ortaokul ve liselerde bu plansızlığın doğurduğu bir kaos yaşanmaktadır” diyen Sümbül, şöyle devam etti: “Özellikle ortaokul ve liselerin salgın ile mücadele kapasitesi geliştirilmeden, düşük riskli, kontrollü ve seyreltilmiş bir eğitim ortamı hazırlanmadan açılması salgın koşullarında eğitim yönetimi ve planlamasının ne denli sağlıksız biçimde yürütüldüğünü ortaya koymaktadır. Siyasal iktidar ve MEB demokratik zihniyetten uzak bir anlayışla, başta eğitim sendikaları olmak üzere demokratik kitle örgütlerinin, öğrencilerin ve velilerin görüşlerini dikkate alacak katılımcı bir süreç oluşturmamıştır ve bunun sonucunda mevcut vahim tablo ortaya çıkmıştır.”

“MEVCUT DURUMDAN ENDİŞELİYİZ”

Son düzenlemelerle birlikte seyreltilmiş sınıf planlamasının sekteye uğratıldığını da öne süren Sümbül, maske ve hijyen malzemeleri hazırlığının mevcut düzenlemenin ihtiyaçlarını ne denli
ve hangi süre ile karşılayacağının bilinmediğini vurguladı. Derslik başına düşen öğrenci sayısının MEB’in açıkladığı gibi 15’in altına düşürülüp düşürülmediği konusunda kamuoyunun bilgilendirilmediğini aktaran Sümbül, “Kalabalık okullarda, öğretmenler odası sayısının artırılması konusunda bir çalışma yürütülmemiştir. Kalabalık okullarda öğrenci ve öğretmen tuvalet sayılarının artırılması için bir çalışma yapılmamıştır. Okullarda bir sağlık görevlisine gereksinme bulunmaktadır, ancak bu ihtiyaca dönük bir çalışma yürütülmemiştir. Salgınla mücadeleye uygun, sağlıklı ulaşım konusunda bir düzenleme yapılmamıştır. Eğitim emekçilerinin, öğrencilerin ve velilerin şehir içindeki hareketliliği öngörülerek genel toplum sağlığı açısından oluşabilecek riskler göz ardı edilmiş ve bir anda birçok sektör normalleşme kapsamına alınmıştır. Mevcut plansızlık ve karar alma süreçlerindeki kaotik durum kaygılarımızı arttırmaktadır” diyerek sözlerini sonlandırdı.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu