“OHAL komisyonu lağvedilmeli”

İlk Yayın : 2 Haziran 2021 – Son Güncelleme 2 Haziran 2021, 15:43

KESK Dönem Sözcüsü Murat Doğan OHAL KHK’si ile iki yıllık süre içinde kamudan ihraç edilmiş yüz binlerce kamu emekçisinin yıllardır oyalandığını ileri sürerek, “Oyalama işkencesine son verilmeli, OHAL komisyonu derhal lağvedilmelidir, ihraç arkadaşlarımız derhal görevlerine iade edilmelidir!” çağrısında bulundu.

Kamu Emekçileri Sendikası (KESK) OHAL döneminde KHK ile işten çıkarılan kamu emekçilerinin işlerine iade edilmeleri talebiyle basın açıklaması gerçekleştirdi. Özgür Çocuk Parkı’nda toplanan emekçiler adına konuşan KESK Dönem Sözcüsü ve Büro Emekçileri Sendika Başkanı Murat Doğan, 23 Ocak 2017 günü 685 sayılı OHAL KHK’si ile iki yıllık süre içinde kamudan ihraç edilmiş yüz binlerce kamu emekçisinin ihraç başvurularının üzerinden 4 yıl geçmesine rağmen OHAL Komisyonu’nun 11 bin 544 dosyayı karara bağlamadığını söyledi. Komisyon tarafından 28/05/2021 tarihi itibariyle verilen karar sayısı toplam 115 bin 130 olduğunu söyleyen Doğan, “Karara bağladığı dosyaların yüzde 87.7’sini ise ret etmiştir. Başvurusu ret edilenlerin itiraz ettiği İdare Mahkemeleri de Komisyonun hızıyla karar almakta olup yıllara yayma görevini devam ettirmektedirler. KESK’e ait 868 dosyada 7 iade, 245 ret kararı yanında 616 dosya ise idare Mahkemelerine beklemektedir. Burada da ret oranı 97.8’dir” dedi. Oyalamanın hukuk dışı politikalarla da birleşerek işkenceye, cezalandırmaya dönüştürüldüğünü iddia eden Doğan, “Dört bir yandan kuşatmaya dönüştürülen bu cezalandırma politikası nedeniyle insanlar yaşamlarını yitirmiş, ağır hastalıklara yakalanmış, tedavi olanağı dahi bulamamışlardır. Yurtdışında tedavi görenler pasaport yasağı nedeniyle gidememiş, hastalıkları ilerlemiş, yaşamlarının geriye kalan kısmını yatağa bağımlı halde geçirenler olmuştur” ifadelerini kullandı. İhraç edilenlerin çalıştırılmaması için işverenlerin el altından tehdit edildiğini savunan Doğan, “Geçen haftalarda ihraç edilenlere iş bulması için yardım edenlerin gözaltına alınmasıyla aşiret devletlerinde görülebilecek, hukuk ile izah edilemeyecek bir aşamaya varılmıştır” dedi.

“OHAL KOMİSYONU DERHAL LAĞVEDİLMELİ”

İhraç başvurularının içerisindeki KESK’lilerin ve özellikle Eğitim Sen’lilerin fazla olmasının bilinçli bir geciktirme ile karşı karşıya olunduğunun göstergesi olduğunu ileri süren Doğan, şöyle devam etti: “Komisyon, iki-üç ayda bir açıklama yaparken son resmi açıklamasını dört ay bekleterek 28 Mayıs 2021 tarihinde yapmıştır. Bu dört aylık sürede ancak 4 bin 500 dosya inceleyerek bir ayda incelediğinden daha az dosyada karar vermiştir. Genelde 4 bin 284 KESK üyesi KHK ve güvenlik soruşturmaları ile işinden olurken Mersin’de bu sayı 133’dür. Hala karara bağlanmayan 11 bin 544 başvurunun yaklaşık 2 bin 400’ü KESK’lilere aittir. Eğitim Sene ait bin 602 dosyanın ise 1 bin 130’u bekletilmektedir yani bekleyen oranı yüzde 78’dir. Mersinde ise 18 ret ve 30 iade kararı yanında 85 dosya beklemektedir.” “OHAL Komisyonunun iptal edilmeli” diyen Doğan, “Hukuka ve uluslararası sözleşmelere aykırı, etkin olmayan, denetlenemeyen, kendisini anayasa ve yasalar üstü gören, hükümetin bir organı gibi çalışan ve idari bir mekanizma olan OHAL Komisyonu derhal lağvedilmelidir. İhraç edilen tüm arkadaşlarımız bütün haklarıyla birlikte derhal görevlerine iade edilmedir” diyerek açıklamasını sonlandırdı. Açıklamanın ardından grup olaysız bir şekilde dağıldı.

 

 

 

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu