Obezite yüzyılın en önemli halk sağlığı sorunu

İlk Yayın : 3 Mart 2021 – Son Güncelleme 3 Mart 2021, 14:05

MERSİN (ACİL HABER)- Mersin İl Sağlık Müdürü Emrah Ceviz, obezitenin yüzyılın en önemli halk sağlığı sorunu olduğuna dikkat çekerek, “Fazla kilo ve obezite yüzünden dünyada her yıl en az 3,4 milyon kişi hayatını kaybediyor” dedi.

Müdür Ceviz, 4 Mart Dünya Obezite Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada; obezite ile mücadele etmenin pek çok hastalıkla da mücadele etmek olduğunu ifade ederek her yıl hareketsizlik ve obezite nedeniyle dünyada milyonlarca kişinin hayatını kaybettiğini ifade etti. Obezitenin vücut sistemleri ve psikososyal durum üzerinden oluşturduğu olumsuz etkilerden dolayı pek çok sağlık sorunlarına neden olduğunu kaydeden Ceviz, “Obezitenin çeşitli hastalıklarla ilişkisi bilinmekte olup morbidite ve mortaliteyi artırıcı etkisi de ortaya konulmuştur. Fazla kilo ve obezite yüzünden her yıl en az 3,4 milyon kişi hayatını kaybetmektedir. Kalp hastalığı, felç ve diyabet riski beden kitle indeksinin artmasına bağlı olarak giderek artmaktadır. Obezite ile mücadele gerçekte pek çok hastalıkla mücadele demektir” ifadelerini kullandı.

“OBEZİTEYLE MÜCADELE ANNE KARNINDA BAŞLAR”

Obezitenin oluşmadan korunmanın büyük önem taşıdığının altını çizen Ceviz, açıklamasına şöyle devam etti: “Obeziteden korunma, çocukluk çağında başlamalıdır. Çocuk ve adolesan döneminde oluşan obezite, yetişkinlik dönemi obezitesi için zemin hazırlamaktadır. Bu nedenle aile, okul ve çevre yeterli ve dengeli beslenme ve fiziksel aktivite konularında bilgilendirilmelidir. Tüm maddi ve manevi kayıpları önlemenin en önemli yolu obeziteyi önlemektir. Bu amaçla obezite ile mücadele, anne karnından başlayarak hayatın sonuna kadar sürdürülmesi gereken bir zorunluluktur. Bu nedenle, günlük yeme alışkanlıklarının sağlıklı yöne kaydırılması, fiziksel aktivite düzeyinin yükseltilmesi ve diğer sağlıklı yaşam alışkanlıklarının kazandırılması, gerek önleme gerekse tedavide önem taşımaktadır. Sağlıklı beslenme ve fiziksel aktivite herkesin hayat biçimi olmalıdır” ifadelerini kullandı.

 

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu